Боб Дилан добитник Нобела за књижевност

Шведска Академија објавила је да је добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност амерички кантаутор Боб Дилан.

четвртак, 13 октобра, 2016 / 14:23

Шведска Академија објавила је да је добитник овогодишње Нобелове награде за књижевност амерички кантаутор Боб Дилан.

Нобелова награда за књижевност додијељена је америчком пјевачу Бобу Дилану „због стварања нових поетских израза у оквиру велике америчке пјесничке традиције“.

Овим је завршена серија објава ових награда за 2016. годину. Награда за књижевност је једна је од пет које је на крају 19. вијека завјештао шведски индустријалац и проналазач Алфред Нобел.

Свечана додјела награда се традиционално одржава у Стокхолму 10. децембра, на дан смрти оснивача Нобелове награде.

​Износ овогодишње Нобелове награде је осам милиона шведских круна (932 хиљада долара).

Шведску академију је 1786. основао краљ Густав III према француском примјеру, за подршку и развој шведског језика и књижевности.

Иначе, за оне који не знају, нови добитник Нобелове награде за књижевност Боб Дилан написао је једну од најљепших љубавних пјесама коју су многи интерпретирали, али је Адел остала неприкосновена.

​Боб Дилан је рођен у јеврејској породици 24. маја 1941. године и добио име Роберт Ален Цимерман.

Он је постао изузетно утицајна личност поп музике и културе почетком шездесетих година и остао је то следећих пет деценија. Током шездесетих година његове пjесме су биле свjедочанство друштвених немира иако је Дилан одбијао да прихвати оцjене новинара да је био глас своје генерације.

Без обзира на његове реакције, Диланове ране пjесме као што је „Blowing in the Wind“ и „The Times They Are а Changing“ постале су химне америчких бораца за грађанска права и противника рата.

Његова почетна позиција као музичара била је у оквиру америчке фолк музике, јер је желио да је ревитализује. На својој првој плочи која је трајала шест минута, „Like a Rolling Stone“, коју је снимио 1965. године, проширујући репертоар поп музике.

Дилан је средином шездесетих снимао већи број плоча пошто је имао подршку рок музичара и стигао је на сам врх листе хитова иако је истовремено требало да се брани од напада и критика фолк музичара.

Ријечи Диланових пјесама су биле под јаким утицајем политичких збивања, филозофије и књижевности.

Дилан је проширио музичке жанрове и током своје музичке каријере истраживао је традиције америчке музике, од фолка, блуза и кантрија до госпела, рокенрола и рокабилија, као и енглеских, шкотских и ирских фолк музичара, усвајајући чак и џез.

У „Великој америчкој књизи пјесама“ Дилан изводи музику на гитари, клавијатурама и на хармоници. Подржан од стране различитих музичара, одлазио је на турнеје од касних осамдесетих, која је добила надимак „Турнеја која се никад не завршава“.

Његове способности као умјетника који снима своју музику и извођача биле су битне за његову каријеру, али ријечи пјесама сматрају се његовим највећим доприносом.

Од 1994. Дилан је објавио шест књига, цртежа, слика и његови радови су излагани у великим галеријама, а као музичар Дилан је продао 100 милиона плоча, што га чини најпродаванијим музичаром свих времена.

Освојио је многобројне награде, укључујући 11 „Гремија“ и награду „Златни глобус“, као и награду Америчке академије. Дилан је ушао у Кућу славних рокенрола и у Кућу славе музичара у Минесоти и у Нешвилу, као и Кућу славних писаца текстова пјесама.

Жири Пулицерове награде додијелио му је 2008. специјално признање за његов дубоки утицај на поп музику и америчку културу, као и за његов лирски допринос изузетној поетској снази.

Године 2012. је примио Председничку медаљу слободе од Барака Обаме, а сада је добитник Нобелове награде за књижевност, јер је „створио нови пјеснички израз у оквиру велике америчке пјесничке традиције“.