Блумберг предвиђа: Русија ће од продаје енергената зарадити за трећину више него прије рата

Америчка агенција "Блумберг", која је прекинула свој рад у Русији, предвиђа да ће земља према којој се политички и непријатељски понијела, ове године од извоза енергената зарадити више од 320 милијарди долара. То је за трећину више него лани, упркос западним санкцијама.

уторак, 5 априла, 2022 / 12:16

"Голдман Сакс груп" и Институт за међународне финансије, такође, предвиђају у овој години рекордан суфицит руског текућег рачуна од 205 милијарди долара.

Руска економија имала је потешкоће током првог мјесеца специјалне војне операције у Украјини, али би се још могла појавити са "звјезданим трговинским и платним билансом", ако сви главни трговински партнери Русије не заврну славине за њене енергенте.

Према прогнози Вашингтонског института за међународне финансије, Русија би у овој години могла очекивати ​​рекордан суфицит текућег рачуна, који би могао да достигне чак 240 милијарди долара.

Међутим, ови рачуни могу се промијенити у случају потпуног ембарга на продају руских енергената.

Многи традиционални купци траже друге опције, а неки увозници, попут Индије, добијају велике попусте, наводи "Блумберг".

Њемачка, највећа европска економија, противи се санкцијама или политичком притиску који би могао довести до потпуног енергетског ембарга.

Само је неколико земаља, укључујући САД и Велику Британију, наметнуло директну забрану увоза енергената из Русије.