Блистави пут Предрага Глухаковића (2)

-Од Електродистрибуције Брчко до фотеље потпредсједника НСРС – Пише: Гордана Скендерија, проф. Неком рат, неком брат! Да није било протеклог несрећног рата никада не би знала што значи та изрека. Нажалост,вријеме у којем живимо сваки дан нас подсјећа на њу. Ово је вријеме у којем је важно којој странци припадате, којем народу припадате и посебно […]

понедељак, 23 априла, 2012 / 07:31

-Од Електродистрибуције Брчко до фотеље потпредсједника НСРС –

Пише: Гордана Скендерија, проф.

Неком рат, неком брат!

Да није било протеклог несрећног рата никада не би знала што значи та изрека. Нажалост,вријеме у којем живимо сваки дан нас подсјећа на њу. Ово је вријеме у којем је важно којој странци припадате, којем народу припадате и посебно ко су вам „колеге са факултета“. Наравно, не ради се о колегама из ’70 година прошлог вијека. Несретном миграцијом становништва у задњих 20 година многе тадашње колеге су се раздвојиле. А не би баш ни били од велике користи јер они су помагали својим колегама уступајући им скрипте по положеном испиту. И најстарији „вјечити студент“ завршавао је факултет до 27 година. А данашње колеге са факултета су углавном добрано ушле у шесту деценију живота. Коју школу су прије тога завршили? Сваке врсте осим гимназије или економске.

Господин Предраг Глухаковић, са предметком Мр, је рођен половином прошлог вијека, а завршио је факултет и потом магистрирао у овом вијеку („циљајући на чињеницу да министар трговине има докупљени факултет“, Google, 06.04.2009.).

Лако је имати двадесет и коју годину и студирати. Чик, ако можете, учините ви то у вријеме добре животне зрелости. Не може то свако, треба бити „одабран“. Треба судјеловати у вођењу државе, и то два ресора, и у исто вријеме проводити ноћи над књигом. Вјерујем да је Мр Предраг Глухаковић заиста много учио за испите јер у његовом мандату нити један ресор није постигао нешто значајно; напротив, све је „отишло у неповрат“.(Министарство трговине и туризма РС на чијем је челу Предраг Глухаковић, већ по традицији није много планирало, али је и од тога успјело да заврши свега 69 одсто обавеза – Политика)

А има и „одговарајућу“ припадност политичкој странци и народу : члан ГО Социјалистичке партије Републике Српске, Хрват.

И те три одреднице су биле довољне да Мр Предраг Глухаковић постане министар трговине и туризма и затим потпредсједник НСРС из реда хрватског народа.

А нико га никада није запитао како и када је дошао до високе стручне спреме и говори ли који страни језик. Била сам једном свједок његове међународне комуникације. Његов „говор тијела“ је заиста фасцинантан. Што да човјек учи страни језик када рукама може све објаснити. А и што ће му знање страног језика? Без тога је и дипломирао и магистрирао, био министар и сада је потпредсједник НСРС. Вјероватно у Републику Српску странци и не долазе.

Медији о Мр Предрагу Глухаковићу

Како сам и навикла читаоце мојих текстова и овај пут износим само већ познате чињенице, пронађене на службеним страницама Владе РС и Народне скупштине РС, као и текстове са Google-а и из новинских чланака:

1. PRESS, 24.08.2009.

Шанса Српске су пољопривреда и туризам

13:48 ДЕРВЕНТА – Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић истакао је јуче да пољопривреда и туризам имају велике шансе за развој након добијања средстава из предприступних фондова Европске уније. Отварајући традиционалну Изложбу крава музара и расплодних јуница у Великој Сочаници код Дервенте, коју организује Земљорадничка задруга „Лан“ из овог места, …………..(СРНА)

2. Google, блог 19.02.2010.

„Фармаленд“ преговара са јуницама, које ће се телити три до четири пута годишње. А када их купимо, РС ће имати обезбијеђено квалитетно потомство, појаснио је Глухаковић за једну бањалучку телевизију. Ентитетски министар није појаснио која се то врста јуница тели три до четири пута годишње, као ни ко ће ид оплођивати да би „РС добила квалитетно потомство“.

3. БИХ – Политика, 28.03.2010.

ЛЕЊИМ МИНИСТРИМА ПЕТ РАДНИЧКИХ ПЛАТА

Министарство трговине и туризма РС на чијем је челу Предраг Глухаковић, већ по традицији није много планирало, али је и од тога успело да заврши свега 69 одсто обавеза.

„Ноту трагикомичног у ову анализу уноси податак да је овогодишњи план министарства са 13 предвиђених активности најобимнији у мандату министра Глухаковића, јер је у 2007. план имао 10 активности, а у прошлој још мање, свега осам“, наводе аналитичати Центра Цивилних Иницијатива. Однос планираног и оствареног у овом министарству је 1:14.

4. „БЛИЦ“ , 24.05.2010.

МОЛИМ ШТА СТЕ РЕКЛИ???

Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС, говорећи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о трговини: „ Па ево само да, жао ми је што ево они који су дискутовали нису ту, а мислим да изражена велика брига за овај потрошачима сигурно ипак налаже мало и познавање нечега што је поготово кад се изрази овај јавно да је консултација са онима који су сервисери фискалне касе није потребно уопште никакве додатне да кажемо радње радити на фискалним касама везано за попусте.“ Ово је само дио обраћања. Кога занима остало нека мало прогугла. Наградно питање: „Шта је писац тј.говорник хтио да каже?“

5. PRESS, 04.02.2011.

ГЛУХАКОВИЋ ХТЕО ДА ОТМЕ 60 МАРАКА?!

Бивши министар трговине и туризма Предраг Глухаковић неславно је обележио крај свог министарског мандата, јер се спустио толико ниско да је покушао да слаже само да би извукао 30 евра. Када није успео да слаже благајницу и искамчи дневницу, Глухаковић је рекао да иде у ресторан Владе да се „још једном наједе о трошку државе“.

Велико финале

И тако, пошто се бивши министар Предраг Глухаковић навикао на државну исхрану, квалитативно и квантитативно, иста та држава му је изашла у сусрет и дала му могућност да идуће четири године и даље испробава кулинарске мајсторије државних кувара. Само мјесец дана након овог шокантног текста бивши министар Предраг Глухаковић бива награђен.

У PRESS-у од 04.03.2011. пише: „Доскорашњи министар трговине и туризма Предраг Глухаковић добиће место трећег потпредседника парламента одмах након усвајања измена Устава Републике Српске“.

Једног дана ће бивши министар Предраг Глухаковић причати својим унуцима како је због њега мијењан Устав Републике Српске!

И за крај:

Да није било овог несрећног рата Мр Предраг Глухаковић не би био дипл.економиста ни магистар, не би био министар ни потпредсједник НСРС. Најважније, не би могао образованим људима давати отказе а постављати необразоване на њихова радна мјеста.

Да није било овог несрећног рата проф. Гордана Скендерија би била директор у туристичкој организацији на Јадрану, радила би оно што је радила још од 1976. и не би на крају шесте деценије живота била на Бироу за запошљавање.

Коме рат а коме брат – питање је сад!

НАЈНОВИЈА ВИЈЕСТ:

6. PRESS, 18.04.2012.

"ГЛУХАКОВИЋ РС ОШТЕТИО ЗА ВИШЕ ОД 50.000 МАРАКА?"0 КОМЕНТАРА

  1. Браво госпођо Скендерија!
    Уз Вашу „малу помоћ“ овај партијски гмаз власти направио је свој импозантни аутопортрет који ће пратити, надајмо се, читаво његово потомство и бити „узор“ покољењима.
    И, наравно, ни глухаковићу ни његовим властодршцима није се зацрвенио образ.
    Е, да је само један глухаковић!