БЛ-полумаратон: Неумитни тријумф латинице

Под слоганом "Ово је и твоја трка, твој град" завршен је 5. Бањалучки полумаратон, чији су побједници Срђан Самарџић и Теодора Симовић. Губитници су искључиво српски језик и писмо.

недеља, 12 маја, 2019 / 10:24

Ова спортско-рекреативна вијест, на Фронтал.СРБ не би била потпуна, без указивања на то да је маратон већ пети пут искључиво латиничне медијске галантерије, уз подршку градских отаца. Ни бар пола ћирилицом, пошто је већ полумаратон.

Сама чињеница да се то дешава пети пут, довољно говори о томе колико смо одсвирали као народ у културолошком смислу. Трка коју смо у рату трчали, да се изборимо за своје националне интересе, истрчана је. Сад полако, мирним путем и уз подршку изабраних и именованих представника политичке власти, полако изумиремо.

Уз овај вид размишљања, јасно је да је азбука у Господској улици само знак да смо језички одавно "извисили". Што је најгоре, овакве јасне и смислене примједбе изазивају њихову љутњу, а не срамоту и жељу да то што раде прекину. Ако већ има простора за енглески језик – други нека буде наш. Српски језик, ако сте заборавили чим причамо и пишемо.

Побједници и спонзори

Бањалучки полумаратон: Прво мјесто – Срђан Самарџић (1:10:36). Друго мјесто – Алија Имамовић (1:14:52). Треће мјесто – Срето Крстић (1:18:47). У женској категорији прво мјесто Теодора Симовић (1:18:58) Друга је на финиш стигла Тунде Сабо (1:19:40), а трећа Амела Трожић (1:23:50).

Телегроуп штафетни полумаратон: Женска штафета – "Маратон тим" Брод. Мјешовита штафета – "Кобре" Србија. Мушка штафета – "Власеница" из Власенице.

Мг мивела Бањалучких 10 км: Прво мјесто – Осман Јунузовић. Друго мјесто – Белмин Мркановић. Треће мјесто – Божидар вујић. У женској категорији прва је Невена Јовановић. Друга Луциа Кимани, а трећа Евелина Марић.

У Бамбини трци која се одржала у суботу 11. маја учествовало је више од 800 малишана. То је доказ да се о здрављу треба мислити од малих ногу и код дјеце стварати здраве навике. Дјеца су Бамбини трку истрчала срећна и насмијана јер су се забавли и упознали нове другаре.

Пети Бањалучки полумаратон отворила је Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић. Догађају је присуствовао и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.13 КОМЕНТАРА

 1. РИБА УВЕК ОД ГЛАВЕ СМРДИ, А ЋИРИЛИЦА ПРВО ГУБИ У БЕОГРАДУ И СРБИЈИ

  Трка за српску ћирилицу изгубљена је у Београду и ту се она и данас губи. А тај губитак ћирилице у Србији и Београду лако се, онда, преноси и поражава Србе изван Србије. Али, дужни смо да знамо: неема никада вишее победе ћирилице мееђу Србима дфок се најпре у Србији, па онда и изван Србије правописно не нормира језик Срба на српском писму. Ако и даље Матиац српска објављује у Србији Правопис српскога језика с уникатним у свету „богатством двоасзбулчја“, тј. с алтернативним писмима, већ наметнута навика Србима на туђше, хрватско латиничко писмо задржаће се као победничко до последњег српског ћириличког слова. Дакле, зашто Срби губе ћирилицу питајте најпре српске државникем, лингвисте у Матуици српској, САНУ.-у, Институту за српски језик, у Одбору за стандардизацију српског језика у Београду, па трек онда у институцијама изван Београда. Јер, риба увек од главе смрди, А ћирилица се губи првенствено у Београду и Србији.

  1. Срби губе и на томе што одбијају да схвате да немамо више државност, тј државотворност, а изгубили смо их јер немамо више осећај народне заједнице, саборности. Сем тога, не видим по чему је Српска мање Србија од АВНОЈ-ске Р.Србије?! Дакле, биће да се најпре губи у себи, па онда даље.

 2. Слажем се са Сибничанином.
  Разумем да на подметнуто и лажно српско богатство двоазбучја наседа обичан народ. Али не разумем како на то може да наседне српска „елита“. Узмимо,на пример , проф. др Мила Ломпара. Човек је у својој књизи „Дух сампорицања“ написао да Срби имају своје доминантно писмо – ћирилицу, и гранично писмо латиницу. Пазите, доминантна ћирилица са својих 5-10 постотака у јавном животу. Од Градишке до Бања Луке нема више од пет ћириличких исписа.
  Политичари у Српској су против унитарне БиХ , а чине супротно – уместо да својим националним писмом омеђе и учврсте своју Републику, они га замењују унитарним хрватским писмом.
  Има ствари по којима је Република Српска испред Србије. У њеним школама се учи да су равноправне ћирилица и латиница. Некада је ( после 1954.г) та Титова равноправност била у српскохрватском језику, а данас је у чистом српском језику.
  Када се српски лингвисти залажу за два српска писма они за то не нуде никакву аргументацију. Једина њихова аргументација је то што су сви редом за замену ћирилице латиницом. Тиме помажу Вучићу јер он количином латинице, па макар и само хрватске, доказује светским силеџијама колико је Српски народ окренут западу.

 3. Да су ЗЕЛЕНИ власт, сви натписи у Српској на јавним мјестима би били на ћирилици,испод би била латиница само гдје је то искључиво регулисано законом(као нпр. саобраћај), такође, а што је много важно, сви називи фирми и производа би на етикетама били написани ћирилицом, наравно са натписом географског поријекла.

  Наравно, ко хоће, нека испод ћириличног натписа стави натпис на латиници, на енглеском , на њемачком , на руском, на кинеском, на…………………….., тачка.

  Тако је сад у Федерацији и ја то поштујем и поздрављам.

  Значи, Срби пишите ћирилицом, није то срамота, нити је забрањено, напротив.

 4. Браво за апострофа и зелене !
  Када видим оволику незаинтересованост посјетилаца за ћирилицу на једином ћириличком порталу западно од Дрине ( само 4 коментара ), помислим да Србима није истински стало до њихове државе. Да им је стало до ње, они би је учвршћивали ћирилицом.

 5. Хвала Крсто.

  Кад већ коментаришем да кажем како је до сада ћирилични Фронтал. РС, по ономе како пише, посјетило око 58 милиона посјетилаца, а фалсификат, Фронтал.ба на латиници преко 380 милиона посјетилаца.

  Да буде још већа фарса, сигурно најпосјећенији портал, БН посјетило 208 милиона посјетилаца, а латиничну БУКУ опет преко 300 милиона, па онда све тако редом.

  Ко овдје кога зајебава, сигуран сам по живот да задњих рецимо 6-7 година, бука и Frontal.ba немају заједно ни половину посјетилаца Фронтала РС.

  Па Фронтал РС је прије пар година био најпосјећенији портал у Српској,исто као у то доба Нови Стандард у Србији.

  1. Па морају бити најпосјећенији кад су имали једног генијалног коментатора.

   Ту је квака.

   Наградно питање:

   Ко је тај коментатор?

  1. Зна се ко је на Фронталу рекламирао Нови стандард. Тачка

 6. Ниси се добро „одразио“, написао си генијалног коментатора, наравно, ја помислио на тебе, јаког коментатора краткоћунаша.

  Ја нисам ушао у ту категорију, нисам само коментатор, овдје сам објавио на десетине и десетине текстова, значи, ја сам успут коментатор.

  Што се тиче Новог Стандарда, па Фронтал РС и Нови Стандард су били годинама свјетионици слободне српске мисли, зашто то не бих поменуо, покојни Цвијановић је неке Данијелове текстове тамо објављивао.

Оставите одговор