БЛ: Основци из једне школе траже увођење школских униформи

Ученици шестог разреда бањалучке Основе школе “Иво Андрић” покренули су акцију прикупљања потписа како би се у овој образовној установи, након вишегодишње паузе, поново увеле школске униформе, популарне кецеље. Ђаци одјељења VI/4 сматрају да ће ношење школских униформи, односно кецеља и блуза умањити социјалне разлике, повећати свијест о дисциплини у школи. Њихову идеју подржали су […]

петак, април 17, 2015 / 21:19

Ученици шестог разреда бањалучке Основе школе “Иво Андрић” покренули су акцију прикупљања потписа како би се у овој образовној установи, након вишегодишње паузе, поново увеле школске униформе, популарне кецеље.

Ђаци одјељења VI/4 сматрају да ће ношење школских униформи, односно кецеља и блуза умањити социјалне разлике, повећати свијест о дисциплини у школи.

Њихову идеју подржали су Савјет родитеља и Савјет ученика, као и Министарство просвјете и културе Реплике Српске, док ће Школски одбор о томе тек разматрати, пише “Глас Српске”.

Идеју о увођењу школеске униформе на часу предмета демократија и људска права преложила је ученица овог одјељења Анастасија Шашић, коју су њени другари и професор Игор Дамјановић с одушевљењем прихватили.

“Вољела бих да успијемо у својим намјерама како се не би видјеле социјалне разлике међу ученицима наше школе. Поред тога, школске униформе ми се много свиђају, а посебно када свака школа има своју униформну кецељу по чему би била препознатљива”, рекла је Шашићева.

Додала је да је униформу за своју школу замислила као кецеље у ведрим бојама.

“Како бисмо реализовали овај пројекат, подијелили смо се у четири групе. Моја група је за сада прикупила више од 200 потписа. Мишљења грађана у вези са увођењем школских униформи су подијељена. Једни су нам дали потпис и пожељели срећу, рекавши да је наша идеја сјајна, док су други поручили да ће се противити томе, јер им се то не свиђа”, истакла је Шашићева и додала да треба да прикупе 3.000 потписа грађана.

Истог мишљења је и њен друг из клупе Ђорђе Добријевић који каже да се често дешава да ученици у нижим разредима међусобно задиркују једни друге зато што немају скупоцјену одјећу.

“Имао сам среће да су нас сви грађани од којих сам тражио потписе подржали и сложили се са нама да би било супер да поново у школске клупе уведу униформе”, казао је Добријевић.

Учесник овог малог ђачког пројекта је и Матеј Јеличић који каже да би волио да се на њих угледају и крену њиховим стопама и ученици осталих школа у РС.

“Дјеца која немају новца као њихови школски другари, често падају у депресију, јер мисле да су мање важни. Не схватају да човјека не чини одјело, него карактер. Тај проблем би се донекле могао ријешити увођењем школских униформи”, рекао је Јеличић и додао да на том раде већ неколико мјесеци.

Наставник школског предмета Демократија и људска права Игор Дамјановић одушевљен је размишљањем својих ученика.

“Исте пројекте са другим проблемима радим и са ученицима у Грађевинској школи. Међутим, ученици шестог разреда су ме пријатно изненадили колико су озбиљно приступили проблему социјалних разлика у школама и колико имају паметних идеја”, рекао је Дамјановић.

Додао је да ће након прикупљених потписа грађана, о приједлогу увођења школских униформи разматрати Народна скупштина РС.

У Министарство просвјете и културе РС истичу да су упознати са активностима ученика ОШ “Иво Андрић” у вези са увођењем школских униформи у ову школу.

“Нећемо се противити увођењу школских униформи уколико управа школе у сарадњи са осталим органима у школи то одлучи. Међутим, до сада нисмо имали праксу наметања школама увођење униформи”, поручили су из Министарства.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *