Бјелорусија зове: Преговори на чекању, преговори у процесу…

Преговори су се требали одржати јуче. Русија је чекала 15:00, али се украјинска делегација није појавила у граду Гомељу који је сама предложила, тражећи другу локацију.

понедељак, 28 фебруара, 2022 / 11:39

Ипак, Владимир Зеленски је назвао Александра Лукашенка, те је он као посредник уговорио са адмиистрацијом Владимира Путина да се преговори ипак одрже. Предсједник Бјелорусије је 2014. и 2015. године одиграо исту миротворачку улогу, када су постигнути такозвани Мински споразуми, који су због њиховог непоштовања од стране власти у Кијеву, нажалост данас одавно ван снаге.

Састав делегације су Андреј Руденко, Леонид Слуцки и вођа делегације Владимир Медински, док састав делегације Украјине није познат. Засад имамо само саопштење Владимира Мединског, који каже да се ишчекују делегацију Украјине и да нема овлаштење да каже састав њихове делегације, док се не појаве и не сједну за преговарачки сто. Није јасно шта ће се тачно преговарати, Кијевске власти су саопштиле да ће разговарати о техничким питањима, док је шеф дипломатије Димитриј Кулеба рекао да са Русијом могу преговарати само о миру, а никако о капитулацији.