Бjелорусија: Лукашенко ухапсио главног противкандидата који важи за „руског човjека”

Главни противкандидат Александра Лукашенка на предстојећим предсједничким изборима притворен је због прања новца и „извлачења” 430 милиона долара на рачуне у Летонији током неколико година.

уторак, 23 јуна, 2020 / 14:54

Донедавном шефу „Белгаспром банке”, ћерке руске „Гаспром банке”, Виктору Бабарики, који је њоме управљао 25 година, анкете су предвиђале убједљиву побједу на изборима. У кратком року је сакупио 230.000 потписа за кандидатуру, а медији пишу да је Лукашенко, видјевши огроман број људи у редовима за прикупљање потписа, одлучио да реагује.

Лукашенко је јуче рекао да је Бјелорусија осујетила инострану заверу која је била усмјерена на дестабилизацију земље и да су политичке снаге и са Запада и са Истока концентрисале своје интересе на Бјелорусију како би подстакле револуцију сличну уличним протестима на Мајдану у Украјини 2014. године. „Маске су скинуте не само са овдашњих марионета, већ и са марионета које сједе ван Бјелорусије”, рекао је Лукашенко.

Бабарика важи за „руског човјека”, иако се то тешко могло закључити на основу његових изјава. А у притвор је отишао уз помоћ америчких и европских финансијских институција које су пратиле трагове новца. Главни тужилац Иван Тертел је рекао да је затражена помоћ 18 држава, укључујући и САД, „као лидера у борби против прања новца”. У притвору је и Бабарикин син Едвард, који је водио очеву кампању за изборе 9. августа. Истрага о проневјерама у „Белгаспром банци” води се и против 20 приведених особа, укључујући високопозициониране менаџере.

Иако Русија није поменута, Тертел је рекао да Минск зна да се „лутке које стоје иза пензионисаног директора банке плаше да ће истрага довести до података и потврде њихове умијешаности у ове илегалне активности”. Он је додао да су „велике газде у ’Гаспрому’, а можда и веће” – умијешане у овај случај.

Министарство спољних послова у Минску је хитно сазвало састанак са амбасадорима земаља ЕУ, а неки руски аналитичари не искључују могућност да ће западне дипломате покренути питање спољног мијешања у изборе, по свему судећи Русије. У бјелоруским медијима политички аналитичари сматрају да је руска гасна корпорација била ангажована у промоцији Бабарике као кандидата како би „поткопала бјелоруске преговарачке ставове о јединственој цијени енергије” у оквиру Евроазијске економске уније, чему се „Гаспром” противио.

Вјерује се да Бабарики неће бити дозвољено да се кандидује на изборима, јер би, готово је извјесно, поразио Лукашенка. Томе у прилог не говори само експресно прикупљање потписа, него и подршка утицајних бивших политичара. Ако бившем банкару не буде дозвољено да се кандидује, и уколико не дође до немира у Бјелорусији, избори ће бити плебисцит „за” или „против” Лукашенка, који није сасвим прекинуо односе с Москвом. Само дан уочи хапшења „марионете из Москве” објављено је да ће Лукашенко 24. јуна присуствовати Паради побједе у главном граду Русије, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у петак из Београда одлетио у Минск.

Бабарика није једини предсједнички кандидат који је ухапшен. Блогер Сјаргеј Циханоуски, који је најавио да ће се кандидовати, користио је слоган „зауставимо бубашвабу”, а прошлог мјесеца је ухапшен због кршења јавног реда. Његова супруга Светлана намјерава да се кандидује умјесто њега, а Ројтерс је у четвртак објавио да јој је пријећено да ће јој одузети дјецу уколико преда листу са 100.000 потписа, колико је потребно за кандидатуру.

После 26 година на власти Лукашенко је „затегао” односе са Московом због цијене нафте и гаса и одлуке Русије да смањи субвенције, али и притиска да се оформи блискија економско-политичка унија. Потом је почео да оптужује Бабарику да лобира за интересе Русије, док је „вјечити предсједник” заокренуо курс своје кампање на антируски фон, позиционирајући се као бранилац против руске пријетње.

С друге стране, САД су, отприлике у истом моменту када су (упркос санкцијама) прве цистерне допремиле 77.000 тона америчког течног гаса у бјелоруска складишта – Лукашенку и деветорици блиских државних званичника на годину дана продужиле санкције јер представљају „изузетну пријетњу” америчкој националној безбједности и спољној политици. Тако се Лукашенко поставио као заштитник који Бјелорусију води између Сциле и Харибде.

После привођења Бабарикиних у четвртак увече је формирана колона возила чији су власници протестовали против хапшења човјека за кога ће гласати, иако Бабарика још није званично кандидат. Лукашенко је поновио став да неће дозволити „Мајдан” у Бјелорусији и да ће се изборити против дестабилизације државе.

Биљана Митриновић, ПолитикаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *