Бјелица: Хоћемо извињење и деманти тога да СДС има милитантно крило

Члан Главног одбора СДС-а Милован Бјелица сматра да, због интереса свих становника Републике Српске, мора да постоји разговор и нека врста сарадње са свим политичким факторима у Српској, те истиче важност заштите виталног националног интереса и "одбране Републике Српске од напада из Сарајева".

уторак, 30 октобра, 2018 / 09:47

"Наша тежња треба да буде ка остварењу демократских вриједности у које укључујем слободне и поштене изборе, објективне и одговорне медије, загарантовану безбједност, али и слободу говора, једнакост пред законом и социјалну правду. Све су то смјернице ка којима треба да се крећемо и чему да тежимо. То је најбољи политички програм и темељ опстанка Српске и нас у њој", рекао је Бјелица.

Наводећи да су "стари" чланови СДС-а "на удару" ових дана и да су се бројни "позвани и непозвани" одлучили да говоре о њима, он подсјећа да је своја размишљања увијек јавно износио и изражавао.

Он је нагласио да је СДС демократска и српска странка, те да због тога има више мишљења и струја, на шта се, како каже, тешко навикавају људи који и даље политику посматрају кроз једнопартијско једноумље.

Бјелица сматра да свако има право на лични став и мишљење и да то не урушава партију већ је чини бољом и јачом, те јача унутрашње демократске капацитете.

"Због тога је важно да и сада, када су се након разочарења због резултата избора, сви окомили на нас из највеће и најстарије партије у Републици Српској, не напустимо тај наш принцип и нашу унутрашњу демократију и слободу", поручио је Бјелица.

Он сматра да није добро да се ствара атмосфера подјеле и неслоге увијек када се изражава мишљење које не представља једноумље и да то одговара онима који не желе да СДС опстане или онима који се радују подјелама унутар српског народа.

"Мора се уважавати сваки појединац који је унутар СДС-а добио повјерење грађана, не можемо да допустимо да они којима грађани вјерују и које су грађани бирали да их представљају, између осталог и јер су дио СДС-а, буду због свог јавно изреченог мишљења кињени и жигосани као отпадници", сматра Бјелица.

Он каже да сада они који губе дијеле лекције онима који побјеђују из избора у изборе.

"Неко мисли да има право да говори Добоју, Теслићу, Бијељини, Источном Сарајеву о организовању унутар странке, а да не погледа сопствене одборе и стање у њима", навео је Бјелица.

Он истиче да је унутарстраначка борба потребна и важна, али да и ту постоје одређена правила, односно да треба да постоје обзири, да се колеге не вријеђају, да се не удара ниско и да се свему не даје тон улице и руље.

"Неће нам бити на понос ни ова расправа, како год се завршила, уколико не почнемо да се више међусобно уважавамо. Морамо да поштујемо ставове једни других и када се са њима не слажемо и да аргументима убјеђујемо неистомишљенике у оправданост нашег виђења и планова", рекао је Бјелица.

Он указује на то да БиХ није слободна земља, него је под протекторатом, те да у таквим околностима не може организовати изборе како жели и да се до промјене изборног закона тешко долази.

"Не можемо занемаривати сугестије са мјеста на која се позивамо и са којих очекујемо подршку када смо год у неком проблему. Неозбиљно је, најблаже речено, од Србије тражити помоћ и молити за заштиту Дејтонског споразума, а када нам кажу како би могли ојачати своју позицију, то занемаривати јер нам се не допада оно што чујемо", каже Бјелица.

Од нас зависи, наводи Бјелица, до када ћемо сваке изборе посматрати као борбу на живот или смрт, умјесто као надметање идеја и планова, односно начина за њихово спровођење.

Бјелица је најавио да ће СДС у најскорије вријеме имати Изборну скупштину, јер је Вукота Говедарца рекао да неће бити предсједник странке ни ако побиједи, ни ако изгуби на изборима.

Он истиче да не може да дозволи да свако коме падне на памет дијели лекције СДС-у и говори му о демократичности, нити да њему лично о лојалности говоре они који су били у све и једној партији у Српској и чије је једино начело бити власт.

"За разлику од њих ја сам био, остао и бићу досљедан начелима СДС-а, поштујући став већине и када са тим ставом нисам сагласан", поручио је Бјелица.

Бјелица каже да је спреман да о свим питањима разговара са свим политичким чиниоцима у Српској, те да би био срећан и поносан када би у то убиједио своје партијске колеге и сараднике и када би ова идеја била прихваћена од већине унутар СДС-а.

Он каже да основа неких евентуалних разговора и преговора треба да пође од кључних елемената, од којих је први и основни да буде ријешено убиство Давида Драгичевића.

"Одговорни морају да буду ухапшени, а они који су случај прикривали и опструисали морају дициплински, а ако има елемената и кривично одговарати.
То је у најбољем интересу Републике Српске, то је кључ за развој демократских капацитета, за стварање институција које ће да раде поштујући законе и прописе и које ће бити једнаке за све", истакао је Бјелица у саопштењу достављеном медијима.

Он наводи да је један од елемената за разговоре и да се јавни сервис, односно Радио-телевизија Републике Српске реорганизује и трансформише у јавни серввис свих грађана Српске.

"Да бисмо могли кренути ка томе потребно је да се званично упути извињење СДС-у, да се грађанима саопшти да у СДС-у нема милитантних крила, да нисмо издајници, једнако као што је потребно да и неки унутар опозиције ублаже реторику и да схвате да је изборна кампања завршена", наводи Бјелица.

Он је поручио да је то једнако важно као и заштита виталног националног интереса и одбрана Републике Српске од напада из Сарајева.9 КОМЕНТАРА

 1. Можда се може Цицку замјерати нешто, не знам, али оно што знам, јесте да је од првог дана остао вјеран државотворном СДС-у.

  Иначе, СДС се сам довео у ову данашњу позицију.

  Ово нерадо пишем, али ,мислим да овдје не треба плакати за СДС, него над судбином српског народа која је могла бити много боља, све да успједоше Додика гурнути у опозицију, бар четири године, било би то по све нас добро.

  Одговорно тврдим, Босић је дотукао СДС, а начели су га добро ЛИНИЈА СТВАРАОЦА, они који су нам јебали мајку после рата, о чему сам писао у колумни прије два дана, колумни под називом ДОДИК, ПРОПАСТ, ИЛИ ШАНСА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  Без обзира на ЛИНИЈУ СТВАРАОЦА, на период Калинића и Чавића, те сјечу водећих људи у СДС, опет се било све посложило СДС-у да се поврати на власт 2010 године.

  Босић је изгубио добијене изборе 2010 године, народ је већ тада био јако незадовољан, доказ је побједа опозиције у преко 40 општина на локалу 2012 године.
  Видио сам да та побједа на локалу разара СДС, да то вјешто користи ПДП, те да ће ти односи резултирати поновним поразом на изборима 2014 године.

  Лично сам тражио да се ми из опозиције необавезно састанемо код мене на рибарском центру у подножју Јахорине, октобра 2013 године, све да не би глупошћу, или издајом, изгубили,већ тада 150% добијене изборе 2014 године.

  Тада су ту требали бити Иванић, Чавић Босић, Шукало као напредњак, ја и Душко Вукотић.

  Сви су пристали, Босић је у телефонском разговору са мном рекао да иде 12 дана у Њемачку, па ће се онда јавити, наравно, није се јавио, а Иванић ми је рекао кад смо разговарали телефоном да ће сви хтјети, али да сумња да ће Босић прихватити то неформално дружење.

  Наравно, сјетите се да се у прољеће 2014 године формира савез тзв. народњака, СДС-ХДЗ-СДС и ПДП, ето нама Србима 12 дана у Њемачкој, остало је историја.

  Иначе, те изборе би 2014 добила моја баба Стана, али и тада Босић (не) намјерно изгуби,писао сам зашто ће изгубити шест мјесеци прије избора у колумни САВЕЗ ЗА (НЕ) ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ.

  Зелени се повукоше са избора, наравно,са нашом јасном подршком Додику за предсједника и Жељки за Сарајево, без обзира што изразито поштујем Иванића као паметног човјека и господина у политици.

  Да буде већа несрећа по СДС, односно, да се бар Босић повуче после тих избора, не, прво СДС сјеба до краја, на локалу 2016 године и онда даде црн колач у руке Говедарици.

  Овај се наравно није снашао, без обзира на добре намјере, одговорно тврдим, имао је шансу и довољно времена да СДС консолидује,да избаци јасан програм и нове људе кроз медије.

  Рецимо један од њих, Марко Ђого на романијској регији, поготово је имао времена да се припреми, да темпира форму и да са лакоћом побиједи у трци за предсједника Српске, није знао и тачка.

  ПДП је знао да искористи своју последњу шансу да не нестане, не само кроз коришћење оправданих протеста у БЛ, него стартом на вријеме-годину прије избора избацивањем програма под називом ПРОГРАМА ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, или плагирањем назива платформе зелених од 2014 године под називом ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  Док је СДС био без нових људи, без јасног програма, односно, док су их у медијима држали Мектић и Станић у НСРС, а Додиков тим им сваки дан задавао нови задатак дневополитичким смицалицама, на шта су несрећници као будале насјеле??????

  ПДП је паметно повукао гузицу, препустао је СДС немилосрдном бомбардовању, док су они паметно сваког мјесеца медијски свој програм раубовали преко нових људи, поготово Тривићке, избацили су још неке младе, искористили Станивуковића, посложило се све са протестима пола године прије избора, тако да та комбинација, са Иваниће као кандидатом за предсједништво није могла да не упали оваквим резултатом.

  Кад се све сабере, СДС је још и добро прошао на изборима, бар што се тиче броја посланика.

  Нека ми Вукота ово писање опрости, добри смо пријатељи, знам да је поштен човјек и патриота,али, једно је бити добар човјек и патриота, друго знати знање и водити тако моћну организацију.

  Сјели смо ја и он новембра 2017 године у Палама, хтио сам да видим шта мисле, нажалост, причао је о математици,колико ко може добити гласова, ја о томе како искористити његову инфраструктуру и логистику, како авангардним програмом и медијским бомбардовањем кроз позитивну енергију и нове људе добити изборе.

  Нисмо се нашли, рекао сам му тада у лице да не види далеко, да ради исто што је радио Босић, нијеме схватао шта му говорим, па сам му маилом послао моју колумну САВЕЗ ЗА НЕ ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ.

  Рече да је прочитао, очигледно да је није разумио, шта да се ради?

  1. Meni se obracas? Tvoj komentar? Procitan su ti davno Lazarevicu. Nema svrhe citati tvoje komentare. Komentarisao sam clanak i konstarovao da u sds-u ima jos umnih ljudi.

 2. Немам ја ништа лично ни против кога, па ни Босића,поготово против Говедарице, напротив.

  Једноставно речено,не да се Србину ситно самљети,Бог нас ставља на искушење, пусти да ми мислимо својом главом, зато нас увијек воде, или спашавају од „вођа“,људи недорасли историјском моменту, част изузетку.

  Један је Коштуница.