Бивши шеф НАСА креће у приватну потрагу за ванземаљцима

Бивши шеф научних истраживања НАСА – Џон Морзе – објавио је да покреће Пројекат Блу у оквиру којег ће између 2019-те о 2022-ге бити послат у космос први приватни орбитални телескоп чији ће задатак бити трагање за ванземаљцима и планетама око звијезде Алфа Кентаури.

четвртак, октобар 13, 2016 / 11:35

Бивши шеф научних истраживања НАСА – Џон Морзе – објавио је да покреће Пројекат Блу у оквиру којег ће између 2019-те о 2022-ге бити послат у космос први приватни орбитални телескоп чији ће задатак бити трагање за ванземаљцима и планетама око звијезде Алфа Кентаури.

Свој наум је Морзе објаснио ријечима: „Ми досад нисмо могли да разазнамо појединачне „црте“ на површини планете јер је она за нас блиједа плава тачка, као што је Земља на чувеној фотографији „Војаџера“. Али, кроз двие године, бићемо у стању да посматрамо како се она креће и да прикупимо податке о њеним особинама, о њеној маси, структури и другим важним карактеристикама“.

Морзе је руководио научним истраживањима НАСА и у вријеме када је – 2012-те године – научни свијет потресло откриће: да је поред звијезде Алфа Кентаури Б откривена планета која личи на Земљу.

Он се – као што се види – није „охладио“ иако је потом објашњено да је сигнал о њеном постојању плод „особености у функционисању апарата ХАРПС, помоћу којег је била откривена.

Откриће планете налик нашој – поред сусједне звијезде Проксима Кентаури -поново је пробудило наду да планете поред Алфа Кентаури заиста постоје.

Зато су Морзе и његови истомишљеници одлучили да покрену пројекат Пројекат Блу, са амбицијом да те планете открију и посматрају помоћу малог и релативно јефтиног космичког телескопа.

Морзе признаје да његов телескоп неће „видјети“ већ откривену планету код треће звијезде истог система – Проксиме Кентаури – јер је њена свјетлост сувише слаба да би се на њеном фону могла уочити звезда величине Земље.

Сонда-телескоп, коју имају намјеру да лансирају, коштаће до 50 милиона долара.

Морзе се нада да ће многи, као приватна лица, пожељети да се укључе у његов пројекат и да га финансијски помогну.

Он и његови компањони и асистенти имају намјеру да на сонду поставе 55-центиметарски телескоп и да га прво тестирају помоћу ваздушних балона које ће подићи у горње слојеве Земљине атмосфере већ наредне године.

Кључни елемент телескопа биће посебни „штит“, односно коронограф, који ће „покривати“ диск звијезде на коју буде усмјерен телескоп. Морзе се нада да ће то помоћи да се виде планете које се око звијезде окрећу и да се фотографишу.

Морзе је увјерен да је вјероватноћа откривања планета поред двојне звијезде Алфа Кентаури висока – око 80 одсто.  0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *