Бивши шеф ЦИА: Добар нам је био Гадафи

Бивши шеф америчке Централне обавјештајне службе Мајкл Хејден изјавио је да је његова служба добро сарађивала с либијским вођом Моамером Гадафијем, чији би пад, по његовој оцјени, краткорочно могао да закомпликује интересе САД у региону. Хејден, који је био на челу ЦИА од 2006. до 2009. године, рекао је у војној школи за маринце у […]

среда, април 27, 2011 / 20:02

Бивши шеф америчке Централне обавјештајне службе Мајкл Хејден изјавио је да је његова служба добро сарађивала с либијским вођом Моамером Гадафијем, чији би пад, по његовој оцјени, краткорочно могао да закомпликује интересе САД у региону.

Хејден, који је био на челу ЦИА од 2006. до 2009. године, рекао је у војној школи за маринце у бази Квантико, код Вашингтона, да је и Сирија помагала америчким обавјештајним службама, али само селективно.

Он је истакао да је ЦИА имала добру сарадњу са Гадафијем и бившим шефом либијске дипломатије Мусом Кусом.

"Шта год да мислите о Гадафију и Муси Куси, они су били добри и били су добри партнери у борби против тероризма”, навео је Хајден.

Према његовим ријечима, сиријски предсједник Башир ал Асад је био “прилично добар” у борби против сунитских милитаната, али је подржавао радикалне шиитске елементе.

Устанци у арапском свијету, сматра Хајден, могли би се на дужи рок показати корисним за САД, због промјене динамике у региону.

Ти догађаји ће учинити “да тле постане далеко мање плодно за тип екстремизма какав шири Ал Каида, али још је доста времена до тада”, казао је Хајден.

Амерички предсједник Барак Обама званично наложио је да се либијској опозицији додијели помоћ од 25 милиона долара. Та помоћ најављена је прошле недеље, и треба да обухвати возила, цистерне, амбулантна кола, медицинску опрему, заштитне прслуке, двогледе и радио-станице.

Поред тога, Обамина администрација је олабавила режим санкција према Либији како би побуњеницима омогућила да продају нафту.

Министарство финансија издало је налог којим се америчким компанијама одобрава да улазе у трансакције које обухватају нафту, гас и нафтне прерађевине, ако средства од тога иду опозиционом прелазном Националном савету.Оставите одговор