Бивши предсједници: Регулишите нам статус

Бивши предсједници РС, након обављања највише функције у РС, немају ријешен статус и то хитно треба промијенити због заштите дигнитета РС, истичу сви бивши предсједници. Рајко Кузмановић, претходни предсједник РС, сматра да су то људи који су обављали највише функције, обиљежили историју свако у свом периоду и да би им друштво требало дати одговарајући третман. […]

уторак, август 21, 2012 / 11:55

Бивши предсједници РС, након обављања највише функције у РС, немају ријешен статус и то хитно треба промијенити због заштите дигнитета РС, истичу сви бивши предсједници.

Рајко Кузмановић, претходни предсједник РС, сматра да су то људи који су обављали највише функције, обиљежили историју свако у свом периоду и да би им друштво требало дати одговарајући третман. Подсјетио је да је он предлагао један закон којим би била регулисана та питања, али тај закон није прошао.

"Заиста мислим да то треба уредити или законом или макар неком Владином уредбом и дати им неки основни статус. Ипак не треба оставити на вољу тренутном предсједнику хоће ли или неће дати нешто неком претходнику", сматра Кузмановић.

Он сматра да бивши предсједници не треба да имају новчану накнаду, сталног возача или секретарицу, али да им треба омогућити да у Палати Републике или на неком другом мјесту имају простор за пријеме и да им треба обезбиједити аутомобил за неке потребе.

"Не треба трошити велики новац и оптерећивати друштво. То треба да буде нешто најосновније, у складу са значајем функције коју су обављали", истакао је Кузмановић.

Бивши предсједник Драган Чавић такође истиче да бивши предсједници немају никаква посебна права и да им статус није ријешен. Једино што имају, како истиче, јесте плата шест мјесеци након истека мандата.

"Током мандата предсједник има лично обезбјеђење, обезбјеђење објекта становања, канцеларија. Он спада по закону међу четири обавезне заштићене личности. По истеку мандата то се све губи, тако да практично код нас нема никакве регулативе. Хрватска има закон о предсједнику, Србија има, сви имају у свијету неку врсту закона, поштујући чињеницу да неко ко је био предсједник државе не може по истеку мандата да ради као неки референт. Смијешно је да предсједник републике након истека мандата буде незапослен", истиче Чавић.

Као и Кузмановић, сматра да је потребно ријешити нека статусна питања, по узору на остале земље, али у складу са економским могућностима.

И бивши предсједник Никола Поплашен истиче да је жалосно што статус бивших предсједника није ријешен.

"Ја идем у пензију као сваки други грађанин ако сам је зарадио, а ако нисам, немам пензију. Никаквих посебних права немам. Као да сам био портир у некој фирми, добио отказ и то је то", каже Поплашен.

Сматра да не треба давати никаква посебна права и привилегије, али да би требало избјећи да се бивши носиоци највише функције излажу разним понижењима.

"Не значи да им треба ауто, возач или секретарица. Али свакако да би им требало омогућити возило из Кабинета председника када треба да обаве неки посао или да постоји нека просторија где би примали разне странке. Сви ти трошкови су симболични и не би оптерећивали друштво. То је минимум у функцији чувања институције", наводи он.

Поплашен наводи и још један разлог због којег би било неопходно законски ријешити статус и обавезе бивших предсједника.

"Треба имати у виду да међународна заједница има интерес с њима да разговара. Они су имали приступ разним документима и тајнама. Не треба дозволити могућност да се одаје државна тајна, нарочито ако се ради о људима који су и даље активни у политици", истакао је Поплашен.

Због обавеза Независне нису успјеле ступити у контакт са Мирком Шаровићем, који је тренутно министар спољне трговине и економских односа у Савејту министара.

Да је тренутни статус бивших предсједника лош, слаже се и Игор Радојичић, предсједник Народне скупштине РС.

“Статус ни на који начин није уређен. Заиста се може десити да човјек након обављања дужности предсједника Републике, што је највиша дужност, дође у ситуацију да заврши на улици јер нико више никаквих обавеза према њему нема. Бивши предсједници заиста након истека мандата могу бити доведени у крајње неугодан положај", истакао је Радојичић.

Додао је да треба размислити да ли ићи са законом који би регулисао само статус тих људи, или би то требало проширити на остале бивше високе функционере, попут посланика првог сазива НС РС, угледне спортисте и носиоце олимпијских медаља, високе вјерске великодостојнике и слично.

Функцију предсједника РС тренутно обавља Милорад Додик.

Ниже функције

Бившим предсједницима не треба забранити кандидовање за ниже функције након истека предсједничког мандата, сматрају бивши предсједници РС.

Примјера ради, сви сматрају да је кандидовање бившег предсједника Драгана Чавића за позицију градоначелника Бањалуке ствар личног избора.

Међутим, бивши предсједник Рајко Кузмановић истиче да он то никад не би урадио.
"Мислим да је то на њему и на сваком другом да одлучи. Ја мислим да можда није примјерено да неко ко се бавио највишим функцијама након тога рјешава питања попут канализације, увођења струје и слично", истакао је он.

Бивши предсједник Никола Поплашен нема ништа против таквог ангажмана бивших предсједника и сматра да је свака функција часна ако се часно обавља. Чавић такође не мисли да је његово кандидовање за градоначелника умањивање значаја функције бившег предсједника.

"Бањалука је престолни град и свако ко је градоначелник треба да служи граду на понос. То је једна од три-четири најјаче функције у РС", истакао је он.0 КОМЕНТАРА

 1. Сигурна сам да би чика Приједор веома брзо и ефикасно регулисао њихов статус.

  Него, људи, шта нам је са Приједором?

 2. Naravno, svima po 2000 km mjesecnog dodatka, plus vozni park i kancelarija- u slucaju da zatreba!!!!!!!!

  Bili ste predsjednici, odlicno placeni sa svim beneficijama, i to je to, istekne vam mandat i vracate se u „obicne ljude“ , kakav poseban status, cuj Kumzanovica prica o ponizavajucim poslovima, a i ostali su slicni. Poplasen raspolaze i sa drzavnim tajnama, OPAA BATO, da je bilo sta znacajno vec bi ih medjunarodna zajednica posjedovala!

 3. Ало, господо промените мантру, маните се рецидива прошлости да сте „мали богови“.
  Ви сте обични службеници и у служби народу.Тако би бар требало бити.
  Сами сте се кандидовали за ту функцију, добили је на овај или онај начин и дебело били плаћени за њу.
  Постоји и питање како сте радили за то време.Дебело су се поједини овајдили о све то. Неки би требали да буду позвани и на одговорност.

  😛

 4. Od svih dosadašnjih predsjednika RS lično sam najviše cijenio gosp.Nikolu Poplašena.Mislim da je i vrijeme njegovog relativno kratkog predsjednikovanja bilo najteže gledano sa aspekta političkih pritisaka na RS.Za neke od dosadašnjih predsjednika bolje bih bilo da se nikada i ne pominju u istoriji postojanja RS,jer su bili obični poslušnici da li međunarodne zajednice ili političke partije kojoj su pripadali.
  Danas je RS jedna obična prazna ljuštura iz koje veći dio njenog stanovništva želi da ode što dalje.Zasluge za to pripadaju između ostalih i dijelu ovih koji bi želili da im se posveti veća pažnja i da uživaju veća prava od dosadašnjih.O odgovornosti ni riječi.

 5. Napravište svoje carstva pa vam sada hvale zasluge. Šta Vi to uradište dobro za nas?? Više ste bili poslušnici koji su samo šutili i vozali se dramčili i trošili pare ovoga naroda i sada hočete da Vam se daju zasluge. Ma ko zna pošto je RS postala privatna firma možda vlasnik i odluči da im da. Šta se tu nas malih pita???

 6. MA KAKO VAS NIJE SRAMOTA SAMO SE PITAM. NASLI STE KAD CETE POSTAVITI PITANJE SVOG STATUSA A NAROD GLADUJE. DA STE BAREM NESTO NAPRAVILI ZA SVOG MANDATA. Ovo dokazuje da covjek sto je stariji to je ludji. Ovi su definitivno izgubili kompas i nisu mogli odabrati gori momenat za ovo pitanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *