Бивши муџахедини могу тражити одштету од БиХ

БАЊА ЛУКА/ИСТОЧНО САРАЈЕВО – БиХ могла би да плати велику одштету бившим муџахединима који се налазе у Имиграционом центру у Источном Сарајеву и чекају одлуку о протјеривању из БиХ, сматра директор Центра Републике Српске за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић. Он тврди да су та лица дио муџахединских одреда, који су током рата чинили злочине […]

уторак, март 22, 2011 / 06:00

БАЊА ЛУКА/ИСТОЧНО САРАЈЕВО – БиХ могла би да плати велику одштету бившим муџахединима који се налазе у Имиграционом центру у Источном Сарајеву и чекају одлуку о протјеривању из БиХ, сматра директор Центра Републике Српске за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

Он тврди да су та лица дио муџахединских одреда, који су током рата чинили злочине над Србима у БиХ и да му није познато да су они тражили да им буде суђено и да говоре о тим догађајима током рата. Велимировић је истакао да се не зна због чега Тужилаштво БиХ не подиже оптужницу против њих.

"Сада нам се може десити да Суд за људска права у Стразбуру пресуди да је БиХ кршила њихова људска права што су предуго у притвору или што им је прво додијелила држављанства па одузела, а БиХ ће онда морати да плати одштету", тврди Велимировић, преносе "Независне новине".

Бивши шеф Канцеларије Савјета Европе у Сарајеву Каролина Раво раније је рекла да постоји могућност да БиХ плаћа одштету овим лицима, оцијенивши да је предуго држање у притвору главни проблем. Драган Мектић, директор Службе за послове са странцима у чијој надлежности је Имиграциони центар, каже су судови у БиХ донијели одлуку да та лица буду протјерана, али да они користе различите правне могућности да се заштите од тога.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да Тужилаштво БиХ води неколико предмета у вези са злочинима муџахедина у БиХ, али да су људи који су за та дјела осумњичени, недоступни бх. органима. "Ако неко мисли да има бетонске доказе против ових људи који су у том центру, могао их је процесуирати од 1995. године", рекао је Грубешић.

БиХ је шесторицу људи афроазијског поријекла прогласила пријетњом за националну безбједност и на основу тога некима је одузела држављанства, а некима одбила захтјев за натурализацијом на основу брака са држављанима БиХ, док је некима одбијен и захтјев за азилом. Након што је донесена одлука о њиховом протјеривању, они су упутили тужбе Суду у Стразбур, који је зауставио поступак протјеривања до коначне одлуке.

У Имиграционом центру у Источном Сарајеву налазе се: Саид Фадхил Ал Хамдани из Ирака 636 дана, Зеyад Ел Гартани из Ирака 685 дана, Амар Ал Ханцхи из Туниса 694 дана, Ахмад Елфарахи из Египта 168 дана и Ноурудинне Гаци из Алжира од 8. јула 2010. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *