Бивши челници ДБ осуђени због помагања у атентату на Драшковића

Виши суд прогласио тројицу бивших челника ДБ Милана Радоњића, Стевана Басту и Ратка Ромића кривим због помагања у атентату на Вука Драшковића у Будви 2000. Како сазнаје Б92, бивши шеф центра ДБ у Београду Милан Радоњић осуђен је на осам година затвора, а начелници служби у ДБ Стеван Баста и Ратко Ромић на по седам […]

уторак, 19 јуна, 2012 / 18:53

Виши суд прогласио тројицу бивших челника ДБ Милана Радоњића, Стевана Басту и Ратка Ромића кривим због помагања у атентату на Вука Драшковића у Будви 2000.

Како сазнаје Б92, бивши шеф центра ДБ у Београду Милан Радоњић осуђен је на осам година затвора, а начелници служби у ДБ Стеван Баста и Ратко Ромић на по седам година.
Судија Татјана Сретеновић рекла је током образлагања пресуде да је велики број доказа био изведен у овом поступку, што је утицало да процес траје дуже. Она је навела да је вијеће једногласно одлучило да су тројица челника криви.

"Ријеч је о тешком кривичном дјелу", казала је Сретеновић и додала да су њихови искази били неубједљиви.

Вук Драшковић је, након изрицања пресуде, за Б92 изјавио да неће тражити одштету од државе. Он је, такође, истакао да је задовољан данашњом пресудом Вишег суда.
Драшковић је навео и да се нада ће се послије ове пресуде брзо стићи и до пресуде за убиство Славка Ћурувије.

Радоњић, Ромић и Баста оптужени су да су давали савјете атентаторима и прикупљали податке ради "елиминисања" Драшковића као политичког противника власти Слободана Милошевића.

Ромић и Баста су албум са фотографијама Драшковићевог стана у Будви дали Радоњићу, који је албум посредно дао извршиоцима атентата, припадницима Јединице за специјалне операције Леониду Миливојевићу, Бранку Берчеку и Ненаду Илићу, који су у одвојеном процесу осуђени на вишедеценијске казне за то кривично дјело.

На Драшковића је 15. јуна 2000. године око 23.30 сати испаљено осам метака из пиштоља са пригушивачем, од којих су га два окрзнула са лијеве и десне стране главе и он је са лакшим повредама преживио атентат.

Замјеник вишег јавног тужиоца Војислав Шошкић затражио је у завршној ријечи да се оптужени осуде по закону, наводећи да је током поступка несумњиво доказано да су Радоњић, Баста и Ромић, учествовали у припреми убиства.
Одбрана је предложила да суд ослободи оптужене.0 КОМЕНТАРА