Бива, почели у Дејтонки да штедимо рекордно

Укупан депозит становништва БиХ код комерцијалних банака на крају септембра износио је 11,83 милијарди КМ, што је највећи забиљежени износ штедних улога до сада, подаци су Централне банке БиХ.

среда, 31 октобра, 2018 / 18:33

Становништво у БиХ континуирано повећава депозите, па су тако у поређењу са стањем на крају септембра прошле године порасли за чак 808,9 милиона КМ или 7,8 одсто.

Депозити становништва имају највеће учешће у укупним депозитима код комерцијалних банака од 55,4 одсто, па стога представљају важну основу финансирања и функционисања банака, саопштено је из Централне банке БиХ поводом 31. октобра – Свјетског дана штедње.

Орочени и штедни депозити на крају септембра износили су 5,45 милијарди КМ или 46,1 одсто укупних депозита становништва, од тога краткорочни депозити чине 500 милиона КМ, а дугорочни 4,95 милијарди КМ.

Трансакциони рачуни и депозити по виђењу чине 6,38 милијарди КМ или 53,9 одсто укупних депозита становништва.

Депозити становништва у домаћој валути износе 5,54 милијарде КМ што чини 46,8 одсто учешћа, што је знатно више него прије пет година када је удио депозита у домаћој валути био 38 одсто.

Депозити у еврима износе 5,70 милијарди КМ или 48,2 одсто, а депозити у осталим страним валутама 591 милион КМ или пет одсто.

Каматне стопе на орочене депозите становништва у еврима биљеже континуиран пад током посљедњих пет година, са мањим осцилацијама.

Стабилан домаћи банкарски сектор, уз поуздан систем за осигурање депозита, пружа гаранцију становништву да новац држи на рачунима у банкама, поручили су из Централне банке БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *