Битна, али условна, помијерања фронта око Доњецка

Најважнија вијест са овог дијела фронта јесте да је мјесто Авдејевка, према подацима руске стране, доведено у полуокружење. Исти извор каже да им је онемогућено маневрисање јединица, односно појачање, али је према ријечима Дениса Пушилина, предсједника ДНР, још је рано говорити о потпуном оперативном окружењу.

субота, 14 маја, 2022 / 10:38

Ово мјесто је битно, јер би напредак на овом дијелу фронта, односно помијерањем линије даље према административној граници ДНР, спријечили артиљеријски напади на Доњецк. Нажалост, јуче су људи опет гинули у Доњецку, гађан је Кујбишевски рејон; рекао је наш Дани(ј)ел Симић, гостујући у Јутарњем програму РТРС. Ми издвајамо оно најзанимљивије.

У подручју под одговорношћу Народне Милиције Лугањске Народне Републике, дошло је до проширења територије мјеста Рубежноје, заузимањем завода Зарја, на који су постављене руске и заставе Црвене Армије, пренио је Симић и додао:

-Украјина је званично потврдила да је мост између Рубежне и Северодоњецка уништен. Након губитка индустријске зоне у Рубежној, те губитка мјеста Војеводовка, мада се борбе и даље воде у области села, те поменутог дизања моста у ваздух, сљедећи потез руске коалиције је директан напад на квартове Северодоњецка.

Појавили су се и извјештаји о томе да се окружени војници из Азовстаља предају, али ја то не могу потврдити у овом тренутку. Поготово што сам јуче, због укључења у Јутарњи програм, пропустио одлазак у Маријупољ. Што можда и није лоше, обзиром да је пет људи у мјесту Докучајевск које се налази на путу према Маријупољу јуче погинул. Два сниматеља руског канала на енглеском језику РТ, рањени су од шрапнела. У мјесту Владимировка погинуло је троје малољетника, као резултат арзтиљеријског напада. У области Харкова срушена су три моста, чиме је српријечена логистика ОСУ.

Има доста логистичко-цивилних вијести, као што је да студенти крећу на директну наставу, а породице мобилисаних могу подићи њихову пошту уз предочавање одговарајућих докумената.

У Маријупољу су 12.05. прикључени на електричну мрежу објекти као што су болнице, водовод, бензинске пумпе, те базне станице мобилне телефоније; док је од јуче успостављено централно водоснадбдијевање, те су неки дијелови града добили воду. Сада им предстоји рјешавање оштећене дистрибутивне мреже.

Све базне станице мобилног оператера Феникс, функционишу на територији града, што ће на првом мјесту помоћи раздвојеним породицама да сазнају о судбинама својих ближњих, да се организује њихово спајање и могућност слања помоћи. Онда, наравно, све оно за шта нам мобилни телефони требају у животу.

Од вијести са друге стране фронта, ту је да украјина жели чланство у ЕУ, истовремено најављује рушење споменика Три сестре, подигнутог на тромеђи Украјина-Бјелорусија-Русија, а украјинске избјеглице у Варшави на смрт пребиле једног локалца који је према извјештајима устао у заштиту дјевојке коју су малтретирали. Што је овдје прилично битна вијест, као и да је Јапан је забранио извоз високе технологије у Русију: 3Д штампаче, квантне рачунаре и електронске микроскопе, закључио је Симић.