Битка за трон Меркелове: Зедер од ЦДУ или Лашет ЦСУ?

Предсједник њемачке Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Армин Лашет рекао је да је увјерен да ће добити сагласност странке да постане кандидат конзервативаца за канцелара на будућим парламентарним изборима, упркос конкуренцији Баварца Маркуса Зедера, лидера Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ).

уторак, 13 априла, 2021 / 11:13

Предсједништво ЦДУ, партије Ангеле Меркел, треба да се састане данас да одреди прво усмјерење, послије званичне објаве овог викенда кандидатуре двојице политичара за ту трку.

Упитан да ли ће имати подршку већине странке Лашет је синоћ рекао телевизији дневника Билд да "полази од принципа да ће то бити случај" мада не жели да прејудицира исход.

"Знам шта мисле предсједници регионалних савеза" странке који учествују у том руководећем тијелу, рекао је Лашет, али и додао да не жели да говори унапријед и да треба сачекати да се види шта ће бити.

Главни Лашетов ривал међу конзервативцима је шеф сестринске баварске ЦСУ Зедер, који је јуче званично објавио кандидатуру за представника конзервативаца за будућег канцелара.

Зедер је, међутим, рекао да ће ући у трку за канцелара само ако ЦДУ, много јача странка на националном нивоу, то од њега буде тражила.

Очекује се да руководство ЦДУ одлучи о томе током наредне двије недјеље.

Лашет који води највећу савезну државу у земљи, Рајна Северна Вестфалија, мора да добије подршку своје странке ако хоће да буде носилац листе кознервативаца на изборима 26. септембра.

Он би тада имао добре шансе да наслиједи Меркел, према резултатима најновијих анкета, иако је подршка конзервативцима у Њемачкој опала посљедњих недјеља.

Руководство ЦДУ неће данас донијети званичну одлуку о свом кандидату за канцелара али би могло да назначи тренд послије првог круга гласања за вријеме састанка. Изузев неких изненађења, странка би требало да подржи свог предсједника, или да ризикује да одузме кредибилитет цијелом покрету, преносе њемачки медији.

Међутим, када је ријеч о популарности, према анкетама, Лашет каска иза свог конкурента Зедера.