Битка за Сутјеску добијена

Данас после добијене прве битке за здраву и нормалну Републику Српску пун поноса кличем: Пише Никола Лазаревић „Приједором се Сана шета, Бањом Луком Врбас горди, Посавину Сава мије, Дрина поји земљу Семберије, Миљацка се зором буди из њедара Романије, Зеленгора љепотица због Сутјеске и језера,Требишњица чува земљу поноснијех старих ера“ Шест хиљада потписа за прави […]

среда, 4 фебруара, 2015 / 22:55

Данас после добијене прве битке за здраву и нормалну Републику Српску пун поноса кличем:

Пише Никола Лазаревић

„Приједором се Сана шета, Бањом Луком Врбас горди, Посавину Сава мије, Дрина поји земљу Семберије, Миљацка се зором буди из њедара Романије, Зеленгора љепотица због Сутјеске и језера,Требишњица чува земљу поноснијех старих ера“

Шест хиљада потписа за прави образ нашег народа

Не могу изразити захвалност еколошким ентузијастима, Удружењима и појединцима који су одрадили историјски посао на заштити „Националног парка Сутјеска“

Битка коју смо добили као хуманисти и родољуби нема само тежину у спашавању, по мишљењу домаће и стране јавности најљепшег националног парка у Европи и њеног бисера, легендарне ријеке Сутјеске.

Ово је почетак добијања свих битака око преосталих природних ресурса и заштите природних љепота Републике Српске,заштите народног блага које значи опстанак и нормалан живот свих грађана Српске.

Данашњим уважавањем потписа 6.000 родољуба у скупштини Републике Српске почела је нова ера, данас је можда тај први дан, у будућности слављен као дан када смо се преобразили и морално неповратно дигли.

Дан када смо уважили стару крилатицу великих умова и хуманиста, крилатицу са историјском поруком која гласи:“НИСМО МИ ОВУ ЗЕМЉУ НАСЛИЈЕДИЛИ ОД НАШИХ ЂЕДОВА, НЕГО ЈЕ ПОСУДИЛИ ОД НАШИХ УНУКА“

Опростите ми на овом патетичном писању, разумјећете, ја за овакве ствари живим, опијен сам почетком краја насиљу над природом и народом, спасењу небеских љепота Зеленгоре и Тјентишта, љепота од којих се веома богато и културно може живјети, у овом случају сигурно од МЕГА ТУРИЗМА, што ће се свакако десити примјеном неуништиве идеје и програма „ЗОРЕ“- зеленог одрживог развоја.

ХЕРОЈИ

Битку за Сутјеску су почели еколози одмах пошто се сазнало да ће се дати концесије на мини-централе у националном парку.

Нека ми опросте сви који се овдје не нађу на списку, али морам рећи да је ЦЕНТАР ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ са екологом Наташом Црнковић, њеним пријатељима и партнерима из других Удружења одиграо највећу улогу, како у организовању потписа за петицију, тако и немјерљивом доприносу у анимирању струке за штампању публикације „БИТКА ЗА СУТЈЕСКУ“ на коју сам изузетно поносан.

Треба прочитати стручне опсервације и добродушност моралних громада који су дали свој осврт у овој публикацији, осврт хуманиста и стручњака који су умногоме олакшали доказивање погубности изградње ових енергетских побачаја који су требали бити изграђени у националном парку на Тјентишту.

Не знам коме више да захвалим, старим вуковима, или младим лавовима од струке и пера, почев од великог др. Воислава Васића, биолога Бранислава Гашића, др. Денија Пареја, биолога Дејана Кулијера, проф. Ђуре Хубера, мр.Дражена Котрошана, новинара и ентузијасте Иве Лучића, инг. Жељка Секулића, проф.др. Чедомира Бурлице, проф.др. Салиха Креке, дипл. еколога Јовице Сјеничића,дипл. еколога Јасмина Пашића, мр. Даниеле Хамидовић, инг.Ђорђија Милановића, проф. др.Петра Гргића и проф.др. Милоша Д. Мишковића који писмо министарству написаше, мр. Живка Рапаића, мр. Саше Куновца, еколога Недима Јукића, дипл.инг. феноменалној Јелени Кадић, докторанту ентомологије, младој дами Јелени Ђукнић.

Видите да су ту хуманисти и стручњаци из Републике Српске, Федерације, Србије, Хрватске, Словеније, они су у овој публикацији оставили неизбрисив печат за будућа понашања и стручни приступ нашим природним љепотама, хвала им од срца на великој помоћи.

Наравно да нисам заборавио све који су сакупљали потписе у 12 општина Републике Српске, посебно се захваљујем Ненаду Иконићу, Душану Баки Ђурићу и осталим нашим пријатељима из „ВОЛФА“ горске службе спашавања, легендама који су много живота задњих година спасили и зато многа признања добили.

Данас треба да им захвале њихови суграђани у Србињу-Фочи, мјештани на Тјентишту, захваљује им се и ЗОРА, иако је то нормално понашање наших чланова, захваљујемо се јер су Сутјеску непоколебљиво бранили све ове године, без обзира што су тиме стекли много непријатеља.

Бескрајну захвалност дугујем као родитељ свим људима добре воље који су дали својим потписом безрезервну подршку организаторима, нису свјесни колико су тиме доказали шта све може народ кад се удружи око општег интереса.

Заваљујем се и влади која је уважила одлучност еколога, надам се да ће коначно почети уважавати струку, Удружења грађана из свих области живота, посебно се надам да ће влада и ресорни министри размислити добро о будућим потезима око заштите природних ресурса.

Много тога им је остављено као баласт прошлости, за многе ствари су сами криви због инертности, дугогодишњег подцјењивања других, губљења времена и енергије око задовољавања чланства, односно подјеле плијена.

Лично мислим да то не може издобрити, да морају схватити озбиљност историјског тренутка у коме држе печате, печате од којих овиси безбједност и егзистенција до усијања незадовољног народа.

Једна битка је добијена, та битка ће имати невиђене позитивне ефекте на моралном и економском плану у будућем времену.

Предстоје битке(а) за преостале природне ресурсе, предлажем договор око реализације програма који ће сачувати ресурсе, запослити народ и повратити му достојанство.

Лоптица је пребачена у двориште владе, еколози су за почетак добили прву и најважнију битку, доказали су себи и другим да неће ни пред ким устукнути, за нове демократске битке очекујем већ у марту преко 30.000 потписа ако не буде договора око стварне заштите природних ресурса, развоја стратешких грана привреде прилагођених ресурсима, територији, људском потенцијалу, незапамћњеним климатским промјенама и политичкој ситуацији, код нас, у региону и свијету,ако не буде озбиљног приступа да очистимо и уредимо ове године сваки педаљ Републике Српске.

Буди се народ, позитивна и стваралачка енергија је ту за прву и праву послератну обнову, ту је и неминован бунт, недају више млади, борци и сав народ своје имовине и будућности.
Поштено говорећи, то је и једино било за очекивати после уништавања привреде и криминалног арчења природних ресурса.

Да ли ће бити довољно сензибилитета да се незадовољство народа договором окрене у позитивну стваралачку енергију искључиво овиси од гордости, од подцјењивачког става према слабијим, става који је постао правило понашања наших политичара и партија на републичком и локалном нивоу?0 КОМЕНТАРА

 1. Ево прочитао сам цијели текст! И ја страшно волим природу и подржавам ово итд.

  Него, мене нешто друго занима.
  Овдје су небројено пута поменуте ријечи, борба, битка, битка, борба, борба, битка…,

  Свака борба или битка подразумијева да је на другој страни ПРОТИВНИК или НЕПРИЈАТЕЉ.

  „Битку за Сутјеску су почели еколози одмах пошто се сазнало да ће се дати концесије на мини-централе у националном парку“.

  „Много тога им је остављено као баласт прошлости, за многе ствари су сами криви због инертности, дугогодишњег подцјењивања других, губљења времена и енергије око задовољавања чланства, односно подјеле плијена“.

  „Лично мислим да то не може издобрити, да морају схватити озбиљност историјског тренутка у коме држе печате, печате од којих овиси безбједност и егзистенција до усијања незадовољног народа“.
  А ОНДА…
  „Заваљујем се и влади која је уважила одлучност еколога, надам се да ће коначно почети уважавати струку“….

  Ко су ПРОТИВНИЦИ/НЕПРИЈАТЕЉИ против којих је извојевана битка, ко то држи ПЕЧАТЕ???? Ванземаљци???
  Нешто ми ту не штима.;)

 2. славија,

  јасно је да противник садашња влада јер је у њих печат,једно је сигурно, биће договора око природних ресурса и одрживом развоју, или иде завршна битка.

  Око концесија на хидроцентрале мука је почела од 2005 године, тада је концесије дала влада садашњег савеза за промјене, до данас нико није озбиљно схватио екологе од влада тзв. континуитета, они су наставили истим путем.

  Нова влада је наслиједила ово стање, али нема оправдања за многе министре континуитета који мисле да ће их неко молити да урадимо добро за народ и нашу дјецу, ту су се зајебали 100%, озбиљан разговор са озбиљним људима,договор, или………..

  П.С. Окренуо си текст, влади се захваљујем раније у тексту што је повукла приједлог, тиме је мање моралне и економске штете направила Српској, захвалио сам се желећи да то буде први знак узајамног уважавања.

  На крају сам побројао шта слиједи ако не буде озбиљних договора (ревизије концесија) и приступа развоју привреде како сам у тексту написао.

  Морам да ти признам да мајсторски изврћеш ријечи и реченице, случајно, или намјерно, не знам?

  Немојте да кваримо овај лијеп тренутак тражећи длаку у јајету.

  Поздрав

 3. Немам ја ту никакав проблем!
  Ови које браниш су последњих 10г могли сваки камичак ове јадне земљице преврнути. Имали су за то веома довољно времена, а посебно средстава.

  Још ми нешто не иде у „тинтару.
  Како то, жестоки заговорници НАТО-машинерије да постану велики бранитељи „проруског СНСД-а и највећег Србина и русофила“?

 4. Предсједништво БиХ је прије неколико дана направило изјаву о тзв. путу БиХ ка ЕУ. Ја само посматрам ствар реалним очима и знам да ни једна бивша комунистичка земља није ушла у ЕУ, а да претходно није постала чланица НАТО. Не видим како ће то успјети БиХ и Србији.

  Можемо се ми копрцати колико год хоћемо, али је то тако.

 5. И шта сад рибару? Цијенимо и славимо ову владу што је повукла само једну концесију, али ће продати безброј других природних ресурса и природна богатства? Је ли то по теби циљ те борбе? Шта ће се значајно промјенити у концепту у новим програмима? Гдје је ту мјесто за екологију, или ћеш ти исто као и они синдикалци ићи руку под руку са власти, све до последњег преживјелог радника, или ти до последње природне оазе? Простора за фабрике има колико хоћеш, индустријске зоне се стално проширују, али фабрике се затварају? Објасни ти тај процес или да сад сви побјегнемо у ту Сутјеску тамо?

 6. харперу,

  не пада ми на памет да се са тобом расправљам, из текста и мог задњег коментара је видљиво све.

  Ову колумну сам написао да се захвалим еколозима, Удружењима грађана, појединцима попут Наташе Црнковић, Ђорђија Вуковића, Ненада Иконића и осталих који су најзаслужнији за прву еколошку побједу у Српској.

  Као еколог који је 1987 године основао Еколошко друштво, као искрени борац да заштитимо животну средину, сачувамо природне ресурсе и љепоте кроз ОДРЖИВИ РАЗВОЈ никад нисам одустао од тог циља.

  Данас је то обједињено кроз спасоносни програм ЗОРЕ и помоћи на развоју цивилног друштва(као коректива) кроз подршку и сарадњу са свим Удружењима грађана, од еколога, до других области живота и рада.

  Једно без другог не иде ако хоћемо да изградимо одржив и неуништив привредни и политички систем, то је стратегија мој харперу, по томе се ЗОРА битно разликује од других.

  Битка за Сутјеску је извојевана против неодговорног понашања бивших и садашњих власти,Удружења грађана су ту битку добила.

  Она је доказ да се млади људи,интелектуалци, борци и сви грађани буде из ружног сна, сна у који су их задњих 20 година евеле партије лажним обећањима.

  Једна еколошка битка је добијена, биће и све остале до Ђурђева дана,после иде и права послератна обнова са привредом прилагођеном ресурсима, наравно по еколошким стандардима, значи о том потом.

  Ако хоћеш да се расправљаш о концесијама ево ти заступника садашњих власти, питај их шта они мисле о томе,питај их зашто њихова власт није уважила толике године апеле еколога?

  После тога питај своје зашто су дали концесије 2005 године без јасне еколошке и привредне стратегије, питај своје ко је тада добио концесије,питај их коме су дали концесије, како су се власници садашњих концесија мијењали, имате ви једни друге шта питати да не питате екологе, зар не?

  Поздрав

 7. Dragi moji, u stanju opšte sluđenosti zaboravili smo našu staru mudrost: DA LJUDE CIJENIMO PO DJELIMA!

  Moram sve nas podsjetiti na hiljade komentara kakve smo u predizbornom periodu pisali o kojekakvim Vukanovićima, Milojevićima, Šukalima i šta znam o kakvim sve ne „papčinama“. Danas pitam gdje nestadoše sve te „mesije“ od kakvih smo očekivali „svijetlu budućnost“?

  Kada sam Nikolu Lazarevića (koji na izborima nije ni učestvovao), Ekološku partiju i pokret ZORA isticao kao pozitivne primjere kakve trebamo podržavati, sjećam se kako su mnogi govorili drugačije. Mom egoizmu imponuje što tih silih „mesija“ danas nema „k’o ni lanskog snijega“, ili se pretvoriše u obične „papke“, dok Nikola kontinuirano ČINI ono šta je proklamovao. DJELA ČINE ČOVJEKA!

  Vjerujem da sad sliedi pitanje: KOJA DJELA?

  Pa štićenje naših najvećih vrijednosti (od kojih ovisi i naše bitisanje i naša budućnost), a okvirno ih prepoznajemo kao PRIRODNI RESURSI, kao zaštita prirode od koje ovisimo mnogo više nego od kladionica, alkohola, fejsbučenja i sličnih budalaština.

  Pitanje: OD KOGA NAS EKOLOZI ŠTITE?

  Pa valjda od naših VLASTI (zar smo zaboravili da su ama baš sve političke „šuše i papci“ na vlasti, bilo na entitetskom ili na državnom nivou).

  Pitanje: ZAŠTO NAS ŠTITE?

  Pa valjda je već postalo nesporno jasno da će naša politička „elita“ naprosto se utrkivati ko će više prodati, dati u koncesiju, uništiti ili prisvojiti NAŠIH NAJVAŽNIJIH PRETPOSTAVKI OPSTANKA!

  Dragi moji, od partokratske, banditske i kretenske političke „elite“ Srpske i BiH-e možemo se štititi samo kroz INSTRUMENTE CIVILNOG DRUŠTVA (udruženja, pokrete, organizacije), eto baš kako to naš Nikola ČINI. Znam, mnogo je lakše „popljuvati Nikolu“, nego JASNO i GLASNO se suprostaviti kojekakvim banditima i njihovom uništavanju elementarnih pretpostavki našeg bitisanja (vode, šume, oranice, vazduh). No, ponavljam, svakog od nas treba cijeniti po djelima!

  Nikola, moja podrška i poštovanje se valjda podrazumijevaju.

  Pozdrav!

 8. Бориславе,

  хвала на лијепим ријечима, али за ову побједу су заслужни одважни људи из еколошких дружења и школовани појединци који су доказали да нису учили школу да само њихова дјеца имају све, по било коју цијену.

  Развој цивилног друштва на јасним циљевима кроз удружења, њихово удруживање и редовно оглашавање по сваком питању су кључ.

  Тако се развила демократски развијена Европа.

  То ће натјерати власти и партије да почну поштовати народ и отаџбину, да ће коначно прилагодити своје програме ОДРЖИВОМ РАЗВОЈУ и проводити их у дјела.

  Ако је Еколошка партија РС, данас ЗОРА покренула причу о заштити природних ресурса и њиховом контролисаном коришћењу за развој стратешких грана привреде, не мора да значи да ми то морамо провести.

  Може то влада покренути већ од прољећа ако хоће,имају довољно кадрова у министарствима за почетак, то одговорно тврдим.

  Може такво историјско опредјељење прихватити савез да пратично имамо консензус у Скупштини по питању изградње одрживе привреде и неуништивог политичког система.

  И данас тврдим да је кључ у организовању и дјеловању Удружења грађана као коректива власти и свих партија, па и ЗОРЕ.

  Значи професори, доктори, планинари, рибари,ловци спортисти,књижевници, новинари, академици, сенатори…… ваљда неко ово чита, пренесите колегама, организујте добро своје еснафе, не дајте партијама да варају народ,од локала до републичке власти.

  Бар то није тешко, зар не?

  Неко ће увијек бити власт, али врана врани очи не вади, треба систем контроле увезати.

  Сви ми овдје живимо, сви критикујемо,сви смо подједнако незадовољни,не морате бити у партијама да дјелујете кроз еснафска Удружења грађана, да као паметни и освјешћени појединци објашњавате комшијама и пријатељима шта је добро, еколози су покренули позитивну причу, на вас је ред.

  Поздрав

 9. Оно што је битно, да се доказало да грађанска иницјатива, струка, глас образованих, учених и паметних људи још увијек може да се чује у прилично деградираном друштву и систему.

  Oво није била битка за политичке поене, будуће гласове и слично- Ово је битка добијена за искрен и поштен однос према природним ресурсима и народном добру.

  Дозволити да нас неко ко има 4-8 разреда основне школе, а остало образовање куповао као на пијаци, поткрада, богати се на рачун државе и народ сматра овцом за клање, је крајње недопустиво и вријеђа интелигенцију и здрав разум!

 10. У задњем коментару сам заборавио уз позиве професорима, докторима, спортистима и осталим поменути борачке организације.

  Са ветеранима знате да имамо споразум о сарадњи на програмској основи, не сумњам да ће они несебично доприњети, како у међусобној сарадњи свих организација произашлих из отаџбинског рата, тако и у увезивању других и са другим Удружењима грађана.

  Желим да позовем Борачку организацију и њеног предсједника да буду једни од иницијатора сарадње са свим Удружењима грађана,њихова снага као коректива је неупитна и потребна у новом времену.

 11. ribar, 06.02.2015. 00:38:35 [140401]
  Nism se dosada htjeo ukljucivati u polemisanje o ZORA.e.Iako sam od prvog pominjanja bio za Vas,pricekao sam do prvog vaseg uspjeha(mislim,od kad pratim vas rad).Sve najbolje u buducem radu,(iako sam bio skepticam ,zbog koketiranja sa vlascu)mislim da imate veliki potencijal.Samo dalje i sve najbolje.Docice i vrijeme kad ce te biti manje omalozavani a vise popularni…

 12. jasse,

  хвала, тема заштите животне средине и природних ресурса због одрживог развоја, развој цивилног сектора као коректива друштва и политичких партија, однос позиције и опозиције према овим темама од којих нам живот овиси, има се о чему овдје отворити конструктивна расправа.

  Поздрав

 13. Hadzi prijedor tebi nista nije ni dao, dao je sebi i onoj djeci koja su skupljala potpise . oni koji na bini s ponosom stoje s onima koji potpisnike zovu drekavcima s namjerom da ih smrve, gade mi se.

  Potpisao sam se zbog dedinog brata koji je poginuo na Sutjesci 43. , a ti nemoj nista da mi se zahvaljujes .
  Da nije Sutjesk tvoja, kao sto je sve komaDantovo? ili je vise tvoja nego moja?

  Mozda ce od mene biti nekad nesto, ali nece nikada biti ulizica rezima, i nikada necu traziti da se neko kazni, danas nepisanjem, sutra odlaskom u zatvor, prekosutra , mozda, i… golootockim kaznama…

 14. приједор,

  шта ти би, захвалио сам ти се као родитељ и екололог, какве бине, какви затвори, какве казне, шта булазниш?

  Ако хоћеш да се свађаш и подваљујеш погријешио си адресу и пост,на другим постовима можеш о томе, о пребројавању крвних зрнаца, о………

  Овдје се ради о озбиљним стварима,на овој теми не смије противника, умјесто да нешто паметно напишеш и предложиш рецимо око Сане, Козаре, око производње здраве хране,око концесија, око подршке повезивању Удружења грађана ради контроле локалне и републичке власти, ради подизања критерија и квалитета у образовању,ради боље здравствене заштите, ради борбе за праведну и правну државу,ради……ти бла.бла.бла, страшно.

 15. симо,

  сад видјех да је данас коментарисао нешто о Митровићу и пише да је на Аљасци.

  Значи није се вратио, потписи саупљани негдје прије,значи хаџи-лојо извини, али не говориш истину да си дао потпис, уосталом дефинитивно је јасно ко си ти кад после ове приче и даље хоћеш да ме дискредитујеш.

  Није теби(вама) битан Миле, битно је да се у народу не појаве људи који имају памет, карактер и муда, то је твој(ваш) циљ АИДУ, зар не?

 16. Ahahahaha, som ostaje som, ahahahha. Procitao si ono sto nije napisano. Gdje pise , Aljaska?
  Da, dali smo tri potpisa , ne zbog tebe, jer ti imas sa Sutjeskom koliko i svi mi ostali.

  Tvoja Sutjeska koliko i moja, ponosni covjece na bini srama.

  Primitivan si , ne mozes bez muda, i ne obracaj mi se.
  Jesam zeleni, jesam AID, jesam lojo, ali nisam potkazivac. Ne trazim , danas , suspenziju, sutra glavu….

  Dali smo tri potpisa , ako hoces da kazem i pod kojim imenom,i datumom, iako znajuci da bi me to moglo da stoji vulicizacije i vukelicizacije, ali ponavljam uradio sam to zbog Radovana, brata dedinog, zbog sebe, zbog djece, a ti imas sa tim nista manje od mene i drugih stanovnika Srpske.

  Ovdje sam , u svom gradu, bio sam na Aljasci, i ima li sta sporno?

  Ja komentarisao o Mitrovicu iu tom komentaru rekao da sam na Aljasci?

  Je li to iko jos procitao?

 17. Знао сам да смрди, а смрди да не може више. Ето данас у Гласу српске поносног приватника има оглас општине Гацко о поступку експропријације за МХЕ Сутјеска. Ништа нити је стало нити ће стати. Али кад Рибар има моменат тријумфа – непроцењиво.:D

 18. Фронт,

  Рибар није сам у овој причи. Тренутно смо на нормалан и цивилизован начин успијели стопирати ову причу о МХЦ- побачајима.

  Уколико се поново оглуше о став струке, науке и народа постоје и други начини борбе. Исто тако цивилизовани али и мало радикални. Мислим да сам ово рекао у оквиру закона о јавном реду и миру, тако да не очекујем проблеме са органима реда. 🙂

 19. фронт,

  могу пробне балоне концесионар и појединци из власти пустати кроз своје новине.

  Битка за Сутјеску је добијена,нема више о томе расправе, централе се горе ни у сну правити неће, власти су довољно паметне да се о томе више никад не отвори прича.

  Прича о националном парку Сутјеска, његовом проширењу и провођењу програма за развој МЕГА ТУРИЗМА мора кренути одмах после Скупштине идуће седмице.

  П.С.Мало ме је заинтригирало фронту, исто као да се радујеш поразу, зар има један становник који зна шта је и колико вриједи НП Сутјеска за Српску и регију да му није драго што су ови дивни људи смогли снаге да се супроставе сили и зауставе овај покушај злочина?

  Да је ово зауставио СДС, ПДП, НДП горило би, било би до сада 200 коментара,било би почело је, одзвонило вам је…..

  Овдје видим пар честитих коментатора, тужно је да коментатори из Федерације честитају, а наши ћуте, чак се из потаје радују да ово пропадне због страха да неки други политички не профитирају.

  Нема овдје профита нико, овдје је профитирао народ,профитирала је свијест, нико то више не заустави, ако су еколози показали како се штити народна имовина не морате их мрзити.

  Има толико концесија и неправде у вашим општинама, открите то јавности сами, пријавите ЗОРИ на фејсбук страницу, или отворите нашу веб страницу зорарс.орг видите контакт телефон па се јавите, наћи ћемо начин да се не зна ко сте ако се бојите.

  Ево молим вас да нам достављате тачне податке о концесијама јер се крију прави власници,то се односи и на остале ресурсе.

  Преузећемо ми на себе раскринкавање било да се ради о водама, земљи, шумама,видјели сте и до сада да ЗОРА и Лазаревић држе ријеч.

  Поздрав.

 20. Честитам еколозима побједу.

  Не видим ја ту много шансе за маневар владе и сумњивих концесионара.
  СУТЈЕСКА је ушла у душу народа.
  Отварање поново те приче би могло бити кобно по владу, поготово за остале криминалне концесије.
  Кад отвориш пандорину кутију сам си крив за последице.

 21. Zašto je ovakav oblik djelovanja (civilnog društva) u ovom trenutku iznimno važan?

  Političko-medijska hobotnica nameće percepciju kako je ovdje već sve uništeno, kako ovdje ništa ne vrijedi, kako odavde treba bježati „glavom bez obzira“ i tako slično. Nije to daleko od objektivne istine, no, NIJE DO KRAJA ISTINITO.

  NAJVEĆA I MOŽDA PODLJEDNJA PLJAČKA TEK PREDSTOJI!

  Prošle godine sam napisao tekst „Globalizacija u našim njivama“, gdje sam više intuitivno, nego kompetentno, tvrdio kako slijedi finansijsko-mešetarski plan OTIMANJA NAŠEG NAJVEĆEG BOGATSTVA _ PRIRODNIH RESURSA. Uništena ili opljačkana nam je privreda, industrijski potencijali, bankarski sektor i ino, no, to je tek PRVA FAZA PLJAČKE. Da bi uslijedila DRUGA FAZA trebalo je naša najveća bogatstva (naše rijeke, šume, obradivo zemljište i ino) obezvrijediti do mjere u kakvoj se čak nećemo ni suprostaviti tome.

  Političke „elite“ Srpske uspjele su se redom POZICIONIRATI NA VLASTI (entitetskoj ili državnoj), a time i doći u poziciju da se RAZBACUJU koncesijama, rasprodajama, mešetarenjima svih vrsta. Oni su posljednji na koje možemo računati da će zaštititi naše prirodne resurse (sve su uništili, pa je teško očekivati da se iznenada „poprave“). Zato je djelovanje CIVILNIH POLUGA DRUŠTVA, kakvo imamo u ovom slučaju, od iznimne važnosti.

  Ko ne vjeruje da slijedi scenarij kakav opisujem, neka samo pogleda primjer Miroslava Miškovića. Prodao je Tempo i sad masovno kupuje zemlju po Vojvodini. Kupuje jeftino danas radi sutrašnje preprodaje i profita kakav očekujeiz toga. I vlasti Srbije na to ne reaguju (možda su ga zato i pustili iz pritvora). Ko će sutra biti vlasnik tih ogromnih komada zemljišta, za šta će ih i kako koristiti, to ozgleda nikog ne zanima (sumnjam da će bogate vojvođanske ravnice biti korištene za to, ali ni odlaganja kojekakvih štetnih materija ne treba iskuljučiti iz sumnji).

  na kraju, kako rekoh u svom tekstu: budući ratovi će se voditi oko pitkih voda, šuma, obradivih površina, a mi kao da jedva čekamo da svoje posljednje i najveće bogatstvo „utrapimo“ u bescjenje!

 22. Апсолутно се слажем са Вама Бориславе.
  Уништено и опљачкано је доста тога, али све се то може поново изградити, реновирати и реформисати.
  Али ово што сада покушавају да проћердају и униште је управо та ДРУГА ФАЗА, за коју нема повратка и опоравка.
  Е то им се не може дозволити. АКо је привреда уништена па се правдају лошом приватизацијом и чиме већ не, природне ресурсе нам не могу, не смију и неће на тај начин уништити!

  Прича је завршена, све остало отвара ону пандорину кутију, коју неко помену у претходним коментарима!

 23. Бориславе,

  сад сам коментарисао тзв. дуел који се колико видим неће десити на РТРС.

  Ово пишем само због твоје 100% тачне констатације, треба јасно рећи да нема у парламентарним партијама Српске опозиције, да су се распоредили, да су сви од локала до Сарајева на власти,то сам управо тамо констатовао.

  Е зато је ЗОРА као истински заштитник природних ресурса, као једини прави отпор том последњем злочину над српским борцима и народом, прво покренула развој цивилног друштва кроз покрет, зато радимо на окупљању и сарадњи свих Удружења грађана као коректива власти.

  Битка за Сутјеску је доказ шта могу грађани кроз своја локална Удружења и сарадњу на републичком нивоу кроз покрет урадити за себе.

  Мораће народ по општинама кроз своја Удружења убудуће јасно рећи властима да нису природни ресурси ћаћевина ратних и послератних профитера који сад узимају концесије на воде, земљиште, шуме, руде, чак и на наш ваздух.

  ЗОРА као партија је конструктивна опозиција са авангардним програмом заштите и контролисаног коришћења природних ресурса.

  Имамо јасну визију развој стратешких грана привреде за сљедећа два четворогодишња циклуса.

  Наравно да је то најхуманији програм икад направљен у Српској,он истински мисли о свим грађанима Српске за сљедеће деценије.

  Значи има наде, ипак у Српској имамо праву опозицију која зна шта хоће и како то урадити, зар не?

 24. @рибар
  Ти си слијепац. Лијепо ти кажем да се рад наставља. Концесија није раскинута. Врши се експропријација. И упутим те још на извор информације. На све то сам ја недобронамјеран, а оно што су повукли тачку с ове сједнице су мајке Терезе.
  Благо теби.;)

 25. фронт,

  нисам слијепац него си ти мало био лицемјеран у задњем коментару.

  Прочитај добро колумну, њене поруке и моје коментаре, ЗОРИ одговара да наставе, како би ми другачије добили десетине хиљада симпатизера у народу и наклоност Удружења грађана, како би добили на други начин прилику у медијима да презентујемо спасоносни ЕКОНОМСКО-ЕКОЛОШКИ програм за Српску,како би иначе могли доказати да држимо ријеч?

  Поздрав

 26. AGRONOM, 07.02.2015. 18:05:31

  Potpuno se slažem sa vašim komentarom.

  Dodao bih samo jednu dimenziju pitanja – zašto čuvati naše prirodne resurse?

  Stetimo se posjete kineskog premijera Beogradu. Čovjek nam sam predlaže (pa čak i obećava djelovanje na tom planu) ono šta se mi sami nismo u stanju sjetiti. Dakle, premijer reče da je prošle godine oko 140 miliona (ili tako nešto) Kineza godišnji odmor provelo u inostranstvu, te da će kineske vlasti ubuduće maksimalno promovisati ove krajeve kao destinacije kakve bi njihovo građani trebalo da posjete. Zanači, negdje oko 1 odsto Kineza odmara u inostranstvu, a kad bi samo 1 odsto takvih odlučilo da posjeti ove naše prostore – to je 1,4 miliona turista. To je ozbiljna brojka za kompletan exYu prostor!

  Šta možemo ponuditi takvim turistima? Pa zimski turizam, etno turizam, planinarenja, pecanja, planinski turizam i šta znam već šta. Šta nam je za to neophodno? Pa da čuvamo svoje prirodne resurse!

  Ukoliko neko misli da je utopija razmišljanje o kineskim turistima, podsjetio bih na projekte „Put svile“, „Kina + 16“ i ino. U pitanju su grandiozni projekti kakvi bi trebalo da utiču na globalne promjene, a svakako znače dolazak Kineza na ove prostore (i ljudi, i stručnjaka i investitora). Interesantno je podsjetiti kako je baš kineski premijer posebno naglasio da tehnologija kakvu namjeravaju razvijati na prostoru 16 država Evrope prioritetno drži do EKOLOŠKIH STANDARDA! Naprosto, kineski premijer nam je sve rekao, samo je pitanje koliko smo mi slušali!?

  Pozdrav!

 27. ribar, 07.02.2015. 18:10:52

  U prethodnom komentaru (Agronomu) sam rekao kako bi trebalo da razmišljamo o prirodnim kapacitetima kakvima raspolažemo. Prije 10-ak dana pisao sam komentar o tome kako bi naše vlasti trebalo da razmišljaju o tome da te „Dodikove dvije milijarde“ posmatraju kao investicioni kapital, na kakav bi Kinezi uložili još dvostruko. Rekoh kako bi naši „umotvorci“ (politički) trebalo pod hitno da „trče“ kompanijama poput Huavei i pregovaraju o investicijama. Prije nekoliko dana objavljeno je da su predstavnici kompanije Huavei posjetili Milorada Dodika i razgovarali o budućim investicijama. Pokazalo se da, kad mi već nemamo pameti da nešto sami učinimo, dođu neki malo pametniji kod nas i sami nude projekte kakvi bi mogli značiti naš OPSTANAK. U stavri, po ini put se pokazuje da nemamo pameti, ali imamo sreće (sreća je kad se neko uopšte sjeti nas ovako blentavih).

  Uglavnom, zašto sve ovo navodim?

  Pa naprosto pred nama su ogromni projekti i procesi kakvi mogu promijeniti čovječanstvo (Turski gasovod, Kina + 16, Put svile i ino), šta u suštini znači da se ovi prostori vraćaju u centar geopolitičkih promjena globalnog nivoa, a šta dalje znači da naše zemljište, vode, šume i SVI RESURSI (i ljudski) poskupljuju. To na jednoj strani podrazumijeva RAZVOJNU ŠANSU, a na drugoj BOJAZAN da će naše bitange jedino se posvetiti PREPRODAJI. Već je osvjedočeno da su zbog sitnog ćara spremni i rođenu majku prodati, da „zbog kile mesa kolju vola“ i ino, a ako im to dozvolimo – SVOJU UNUČAD (PA ČAK I DJECU) MOŽEMO SLOBODNO ZAMISLITI KAO ROBLJE. Ako nam je to prihvatljivo, onda podržavajmo ove osvjedočene političke bitange, a ako nije onda podržimo svaki oblik SUPROSTAVLJANJA, pa i ovaj koji ste vi izveli sa saradnicime koje pominjete.

  U svakom slučaju, podrška i poštovanje!

 28. Бориславе,

  вама хвала на подршци, Лазаревић и ЗОРА поштују Реублику Српску.

  Да би ми поштовалали оно што смо због историјских околности и оправдане зебње српског народа за опстанак на овим просторима створили, морамо поштовати институције Српске.

  ЗОРА као државотворна организација има оправдано поштовање према свим институцијама система, посебно према институцији предсједника Републике Српске.

  Не вриједимо ми ништа ако ће се синоним јединства народа расправљати са појединцима у тамо неким толк-шоу емисијама, „за вријеме предизорне кампање у реду“, овако ни у сну, даље од тога не могу рећи, шта би нам остало од стратегије, како би онда сутра такав предсједник могао да гради односе са пуним обостраним уважавањем са предсједником Федерације,земаља региона, ЕУ и свијета?

  Не треба бити много паметан политичар па знати да нарушавањем и понижавањем такве институције радимо више против своје отаџбине, него сви њени препознати противници.

  Зато сам и коментарисао тај тзв. дуел као штетан.

  Једно је кад партије, њихови најјачи представници супроставе идеје и програме, па и у конструктивној расправи у медијима што је свакако пожељно због демократских процеса који су код нас у повоју.

  Друго је кад би неки посланик из државотворне партије као Босић, или неки сањар као Лазаревић мислили да су бољи и јачи од некога ко врши легитимну власт, такви би свакако упали у замку самозаљубљености изазивајући институцију на неке тамо тв дуеле, понижавајући са тим Српску, њене институције и све њене грађане, зар не?

  Поздрав и опрости, овај твој кометар сам искорисио као и увијек да пошаљем другим поруку и изнесем наш јасан став по питању изградње правне, праведне и културне заједнице, односно јасно профилисаног система за сигуран развој и опстанак Републике Српске.

  Као појединци можемо износити своје личне ставове, критиковати, подржавати, чак и понижавати противнике.

  Ја сам овим коментаром изнио свој лични став и став ЗОРЕ као одговорне и хумане организације, партије-покрета која нуди сарадњу размишљајући о садашњем моменту,партије која зна шта и како треба радити у будућем времену да се развијемо на основу својих капацитета, да опстанемо као народ и заједница срећних и задовољних грађана са социјалном компонентом и људским правима до сада у пракси незабиљеженим.

 29. Бориславе,

  овај горњи коментар сам погрешно поставио овдје у мјесто на посту о тзв.дуелу Босића и Додика.

  Ми имамо сигурно јасан програм по питању развоја привреде на основу природних ресурса, отварања наших капацитета за заједничко улагање у развој производње у Српској, прилагођавање образовања тој привреди, ако добијемно шансу доказаћемо те наше тврдње.

  Оно што је сигурно, ЗОРА је због арчења природних ресурса и заустављања тог могу рећи слободно „злочина над српским народом и свим грађанима Српске“ и основана.

  Значи народ има у кога да се поузда, ми ћемо се борити свим средствима да бар сачувамо ово што имамо,доћиће сигурно боље вријеме.

  Ако ништа друго, нека наша дјеца и паметни људи који буду знали ово користити у корист општег добра живе богато и културно од блага које смо им сачували.

  Поздрав.

 30. Карабаја, мислим да си ти поменуо да је ово наивна побједа и да ће МХЦ бити ипак изграђене.

  Само да ти кажем да у мају мјесецу имамо велики међународни скуп студената битехничких наука на Тјентишту, у јулу је ОК фест и све су то манифестације чији ће учесници сигурно стати на страну природних ресурса, њиховог очувања, очувања биодиверзитета и националног парка у цијелости.

  Можда ти и ово изгледа наивно, али ако буде требало тијелима ћемо одбранити Сутјеску. Толико о нашој одлучној борби, ентузијазму, хуманости и одговорности- А теби и неким другима овде би било боље да се се активно укључите у рјешавање друштвених проблема. Да радите то, за оне ствари за које мислите да можете допринјети побољшању. Не кажем да не треба писати и причати, али једном давно је речено, ДЈЕЛА НЕ РИЈЕЧИ!

  Поздрав!!!