Битеф почео 47. пут

Представом Пред твојим очима (Before Your Very Eyes) њемачко-британског колектива Гоб Сквод из Берлина, вечерас је у Београду почео 47. Битеф, један од најугледнијих свјетских фестивала позоришне авангарде. Фестивал, који је отворио режисер Дејан Мијач у Позоришту на Теразијама, почео је овом берлинском представом која је рађена у копродукцији са театром "Кампо" из Белгије, а […]

понедељак, септембар 23, 2013 / 08:12

Представом Пред твојим очима (Before Your Very Eyes) њемачко-британског колектива Гоб Сквод из Берлина, вечерас је у Београду почео 47. Битеф, један од најугледнијих свјетских фестивала позоришне авангарде.

Фестивал, који је отворио режисер Дејан Мијач у Позоришту на Теразијама, почео је овом берлинском представом која је рађена у копродукцији са театром "Кампо" из Белгије, а која из дјечије визуре "баца" поглед на савремену Европу.

Осмогодишњаци и тинејџери у овој представи, без милости и скрупула, парирају легитимној памети одраслих, преноси Радио-телевизија Србије.

"Та деца на сцени пред нама одигравају своју идеју будућности и ви по томе видите да је то, заправо, садашњост њихових родитеља, односно на неки начин свих нас", рекла је селектор Битефа Ања Суша.

Програм Битефа се традиционално одржава на различитим градским локацијама, позоришним, као и другим оригиналним просторима.

Ове године предвиђено је да се 200 гледалаца новосадске представе "Убити Зорана Ђинђића" нађе у новооткривеном простору на Дорћолу.

"Сазнали смо да су га немачки заробљеници градили током рата за војне потребе, тако да изглед вара, споља он делује много мањи и неугледнији и онда схватимо да је велики, да је укопан. Већ дуго је напуштен и, ево, ми смо сад ушли у њега и оживели га", рекла је Александра Делић, извршни продуцент Битефа.

Француско остварење "Београд" игра се у старом хангару "Ерпорт ситија", конструкторском дијелу Милутина Миланковића, а Карго-логистички центар "Бродоградилишта Београд" спреман је да прими два шлепера мађарске представе "Тешко је бити Бог".

Селектор фестивала Суша рекла је да Битеф увијек открије неке просторе, чак и Београђанима који мисле да знају шта све постоји у Београду.

"Не бирамо просторе да бисмо по сваку цену приуштили неку атракцију, већ зато што сматрамо да доприносе теми и концепцији представе", додала је Суша.

Због скромног буџета, ове године нема значајнијих иностраних гостију на Битефу.

На 47. Битефу, који ће трајати до 1. октобра, у главном програму под слоганом "Тешко је бити" учествоваће 12 представа, по четири из Европе, региона и Србије, у селекцији Јована Ћирилова и Ање Суше.Оставите одговор