Бисера Турковић докторирала у америчкој “фабрици диплома“?

Министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић стекла је 1995. године докторат на америчком универзитету „Пацифик вестерн“. Ова установа је касније затворена и проглашена „фабриком диплома“.

недеља, 28 јуна, 2020 / 16:07

„Пацифик вестерн“ је након истрага америчке савезне владе и тужби локалних власти затворен јер је утврђено да је ријеч о неакредитованој „фабрици диплома“, који је „фантомска звања“ издавао америчким владиним службеницима, пишу „Независне новине“.

Лист наводи да је „Пацифик вестерн“ дјеловао на локацијама на Хавајима, у Калифорнији и Луизијани, а да је Ревизорска канцеларија Владе САД спровела 2004. истрагу о свим образовним институцијама у Америци, у којој Факултет који је похађала Турковићева има запажено мјесто.

„Одбор за владине послове америчког Сената је на основу тог извјештаја чак и организовао јавно саслушање. Ревизорска канцеларија и Сенат су Пацифик вестерн универзитет означили као фабрику диплома. Наиме, како стоји у извјештају, Влада САД је ангажовала скривеног агента да се упише на програм Пацифик вестерн универзитета“, наводе „Независне новине“.

У извјештају, који се лако може пронаћи на интернету, наведено је да „Пацифик вестерн“ не тражи да студенти присуствују предавањима, а прикривеном агенту је особље „факултета“ објаснило да се дипломе додјељују на основу „животног искуства“.

Агенту је без устезања чак понуђен и цјеновник да одмах изабере жељену диплому.

„Нашем агенту су на Пацифик веастерн универзитету понуђене дипломе дипломирани научник за 2.395 долара, мастер диплома за пословног администратора за 2.395 долара и докторат за 2.595 долара. Руководство школе је нашем агенту објаснило да њихов посао није да уписују студенте за појединачне студијске програме нити то омогућавају. Умјесто тога, затражили су пуну уплату за добијање жељеног звања“, наглашено је у извјештају.

Разлог што је америчка влада истраживала овај факултет је то што је утврђено да су чак 463 запосленика америчке савезне администрације стекла „дипломе“ на „универзитетима“ попут „Пацифик вестерна“, а многи од њих су чак успјели обезбиједити стипендије за „студирање“ на трошак пореских обвезника.

Занимљиви су, међутим, и остали подаци о биографији Турковићеве на страници Министарства спољних послова у Савјету министара, пишу „Независне новине“ и као примјер наводе да је истакнуто да је она 2007. године добила „признање за подршку Колабратив Реверенд Томас Вирш и Давид Ц. Томас“, али бањалучки лист није успио верификовати да оваква институција или организација постоји у Америци.

„Можда је разлог за то што су поједине ријечи погрешно написане, односно садрже неколико крупних правописних грешака“, наводе „Независне“, које нису успјеле ступити у контакт са Турковићевом или неким из Министарства да би провјерили наводе о спорној дипломи.Оставите одговор