Бирачка играчка: Конференција за штампу која то није

Ово није први пут да нови градоначелник Бање Луке своје предизборне митинге назива конференцијама за штампу. Не само да се на њима не може поставити никакво озбиљно питање, прозивају се и сегрегирају новинари – него се и угрожава њихова безбједност.

понедељак, 13 септембра, 2021 / 16:01

Јуче је тако, у 17:00 испред РТРС, као и скоро сваки пут, уз новинаре ту била читава гомила страначких активиста и персоналних асистената. Од нечега што би требало бити емитована вијест, једино смо посигурно дознали да Драшко Станивуковић воли БН ТВ, а не воли Алтернативну телевизију. Да му годи када новинари овог медија напусте његову "конференцију" из страха за сопствену безбједност.

При том ништа није учинио да заштити колеге новинаре. Одлазак екипе АТВ прокоментарисао је цинично са "један микрофон мање". Очигледно у самозаљубљености не схвата да насилничко понашање, без обзира на готово никакву синдикалност и политичко-уређивачку подијељеност новинара у Српској, може покренути лавину у којој ће остати само један микрофон.

Његова чувена бубица.

Играчка плачка: Промјена која то није

Станивуковићеви потези са мјеста градоначелника, више него очигледно не иду на стратешке промјене у функционисању градског система, нити се он послом управљања Бањом Луком уопште озбиљно бави. Ово је нескривени наставак предизборне кампање, која се у случају друштвеномрежног политичког феномена Драшко, никада није окончала.

Станивуковић до сада, заправо, осим што никада није имао хонорарни или стални радни однос ван позиције издржаваног лица од стране својих родитеља, ни један посао у каријери није довео до краја. Мисли се на политичку каријеру, јер други вид ангажмана познат јавности није ни имао.

Никада својим бирачима није полагао рачуне са мјеста на које су га бирали – већ је одмах прелазио на сљедећу дужност. Одрадио је кроз самопромотивне предизборне активности двије године мандата као градски одборник и народни посланик, а сада очигледно то намјерава и када је у питању мјесто градоначелника.

То је већ озбиљно инфантилно понашање. Што је забрињавајуће, обзиром да се директно од постављања кесица за измет кућних љубимаца, ломљења асфалта и сређивања за фотографисање, прешло на високу политику. Као што дјетету које има све брзо досади нова играчка, врло брзо је одбацује и бави се новом.

Тим за ревизију на одмору од фебруара

Једна од таквих играчки је и фамозни "Тим за ревизију", који је након пар иступа у фебруару потпуно заборављен. Логично, јер би требало одговарати на новинарска питања. Рецимо да спектакуларни налаз у "афери билборди" и није баш толико спектакуларан колико се представљало. Боље је онда оставити да се то заборави и изаћи са новом причом о Срђану Амиџићу који се не појављује на телевизији са Кијом Коцкар.

Фронтал.РС је у оквиру ствари које ми пратимо, указао да је члан предсједништва ПДП запослио и кооптирао у власт носиоца листе СДП Дарија Сандића, те такође бившу СДП-овку и адвокатицу парарелигиозног покрета Правда за Давида, којег данас отворено финансира амерички УСАИД.

То и тад, а и сад, карактеришемо као политичку недослиједност и активност противна интересима Града Бања Лука и Републике Српске.

Одмах након тога је посредством друштвених мрежа Јована Кисин Загајац запријетила тужбом, а Дарио Сандић са мјеста злоупотребљавача позиције власти да ће "испитати колико је Фронтал.РС у посљедњих десет година добио новца од Града Бања Лука". Тај новац из свог истражитељског осјећаја, директно је доводио у везу са нашим писањем и нашим патриотизмом.

Од тада, немогуће је јавно и пред другим колегама, поставити питање Станивуковићу и његовом протежеу из СДП, јер је прво на дуготрајном одмору од првог радног односа који не траје годину дана градоначелник, а затим је у Француској и Дарио Сандић.

Има ли неко илузију да ће кабинет градоначелника пружити прилику да нам се одговори на питање колико смо то добили пара од Града Бања Лука, док је њим управљао СНСД?

Драшко Станивуковић – дигитални Милорад Додик?

За некога ко је обећавао промјене, јуче приказано испред зграде јавног медијског сервиса Српске је отужно и поражавајуће. Не само да нема никаквих промјена, него се комотно може рећи да је Станивуковић копирант. Не фолирант – већ управо копирант.

Уколико сте се бирачима рекламирали као "сасвим нов и потпуно другачији производ", "нови окус по приступачној цијени"… овим јуче је показао да не само да нема и неће бити промјене, него да лако може бити и још гори. Бар према новинарима неистомишљеницима. Кога год служили неки хипотетички новинари, са њима се нехипотетички мора поступати пристојно и равноправно.

Оно што је за аналогног Милорада Додика референдум, то је за Драшка Станивуковића багер. Само да је спектакл, само нека се о томе прича. И то је његов главни посао са мјеста градоначелника. Што више помињања и сликања, како би се напумпао профил његовог имена до преотимања предсједничке кандидатуре од Јелене Тривић, како је за мир у кући гласио договор унутар ПДП, приликом одређивања кандидата за градоначелника.

Све то, без непопуларних мјера штедње и смањења администрације.

Напротив, Станивуковић повећава администрацију, запошљавајући своје сараднике. Он, истина, јесте постигао оно што је до сада имао само Милорад Додик – да и дјеца у вртићу знају ко је.

Чак је отишао и корак даље, па је љети када се више чита штампа, али права на хартији, успио да попуни љетну рупу и појави се у плаћеној папарацо намјештаљци са оличењем шунда и неукуса, извјесном Кијом Коцкар. То је изванредан маркетиншки потез за циљну групу најпримитивнијих гласача, на шта Додик нема прави одговор. Изузев старомодног пјевања под шатром.

Ако се штедило на службеним возилима, зашто се Бања Лука задужује?

Истовремено, епизода са јавном набавком опреме за вакцинацију мимо тендера, уз низ других селективних приступа правди и "ревизији", указује да је ово представа о промјени за замајавање бирача, у којој се ништа суштински не мијења.

Као што је његова карта за улазак у Народну скупштину, Давор Драгичевић, непрестано најављивао да ће нешто саопштити на сљедећем митингу, да би прије три године на јавном РТВ-сервису државне заједнице овећао да ће објавити видео снимак од којег до данас нема ни трага, ни гласа. Као ни Драшковог враћеног мандата у НСРС.

Изненадно стављање на тапет Срђана Амиџића, као неког ко се богати јер је био у власти или уз власт, као и у случају Гранд Трејд Радишића, јасно је обрачун два богаташка лобија. Потпуно је јасно и да се првобитна акумулација транзицоно-ратнопрофитерског капитала неће одмотавати до породице Станивуковић. А нема правде без разјашњења како су Станивуковићи дотјерали до коња за рекреацију од 30.000 КМ и позлаћених подова.

Ни поштеног рушења Кајак терасе, без рушења ограде Станивуковића-виле.

Коме смета Задруга, смета му и демократија?

Посебно нигдје нема назнака о озбиљним уштедама или прекидом са политикама корупције, протекције и богаћења интересних група уколико су блиске власти. Такође се планирају задужења, уз потпуно исте приче да су то "стратешки и дугорочни инфраструктурни пројекти".

У стварности, то је куповина гласача из приградских насеља чистим популизмом. Обустављена је изградња моста у Доцу, јер је "мост у Чесми приоритет". Данас се не ради ни на једном, ни на другом.

Драшко Станивуковић је привукао пажњу и наду бирача у опозиционом положају, а сада је то позиција власти.

Да власт СНСД има катастрофалне економске резултате, који доводе до демографског помора одливом радно способног становништва и чини се дупло већим бројем умрлих од броја рођених, тешко је сакрити. Тај вал незадовољства низом година које су појели скакавци искористио је представник нове генерације богаташке дјеце. Но, најпогубније по политички систем Српске и њену будућност, било би још једно разочарење.

Оваквим понашањем, Станивуковић је много ближе доживљају свијета и управљачком умијећу какав има једна Кија Коцкар, него озбиљни, образовани и стручни људи; какве ПДП тврди да окупља и кандидује да се баве државним пословима.

Чињеница је да они који гласају за кандидате у Задрузи и Паровима, гласају и на локалним и општим изборима. Избор је, као и увијек, на слободном појединцу.