Биометрија не помаже: ФИФА уводи биолошке пасоше

Међународна фудбалска федерација саопштила је данас да ће сви играчи на првенству свијета у Бразилу 2014. бити обавезни да имају биолошки пасош. ФИФА намјерава да у оквиру борбе против допинга први пут уведе праксу биолошких пасоша на овогодишњем Купу конфедерација у Бразилу. Делегација Свјетске антидопинг агенције (ВАДА) састала се данас са званичницима ФИФА у Цириху […]

петак, 15 фебруара, 2013 / 14:11

Међународна фудбалска федерација саопштила је данас да ће сви играчи на првенству свијета у Бразилу 2014. бити обавезни да имају биолошки пасош.

ФИФА намјерава да у оквиру борбе против допинга први пут уведе праксу биолошких пасоша на овогодишњем Купу конфедерација у Бразилу.

Делегација Свјетске антидопинг агенције (ВАДА) састала се данас са званичницима ФИФА у Цириху када је и договорен нови метод борбе против допинга у фудбалу.

"Веома смо задовољни посвећеношћу ФИФА да се уведе пракса билошких пасоша", рекао је предсједник WАДА Џон Фејки.

Билошки пасоши се сматрају најефектнијимм методом детекције недозвољених супштанци у организму, као што је крвни допинг ЕПО.

ФИФА је први пут увела тестирање на ЕПО на Мундијалу 2002, када су сви играчи морали да прођу антидопинг тестове и тада ни једна анализа није показала позитиван резултат.