Билт, Тадић и Јеремић се усагласили о укидању ОХР !?

БЕОГРАД – На састанку шефа шведске дипломатије Карла Билта са предсједником Србије Борисом Тадићем и српским министром иностраних послова Вуком Јеремићем утврђена је сагласност о подршци Дејтонском споразуму, да се неће мијењати Устав БиХ без сагласности сва три народа у БиХ, као и да се укине канцеларија ОХР, а Београд је одбио да подржи бошњачки […]

среда, 14 октобра, 2009 / 12:33

БЕОГРАД – На састанку шефа шведске дипломатије Карла Билта са предсједником Србије Борисом Тадићем и српским министром иностраних послова Вуком Јеремићем утврђена је сагласност о подршци Дејтонском споразуму, да се неће мијењати Устав БиХ без сагласности сва три народа у БиХ, као и да се укине канцеларија ОХР, а Београд је одбио да подржи бошњачки захтјев укидања ентитетског гласања, пишу београдски медији.

Шеф шведске дипломатије дошао је у Београд у суботу, 10. октобра, да би утврдио најмањи могући заједнички именитељ између српске и бошњачке стране у БиХ, сазнаје се од извора из врха Владе Србије.

Билт је од Београда затражио, да размотри могућност прихватања укидања ентитетског гласања, а одговорено му је да би то угрозило дејтонске позиције РС и да је то неприхватљиво за српску страну која инсистира на одбрани РС.

Шефа шведске дипломатије објаснио је Тадићу и Јеремићу да бошњачка страна прихвата захтјев РС да се до краја године укине Канцеларија високог представника у БиХ, али да га условљава укидањем ентитетског гласања.

Према Билтовим ријечима, Бошњаци траже да се уведе демократски принцип доношења одлука у држави и националним корпорацијама, што значи да представници у власти буду бирани према процентуалној заступљености, а с обзиром на то да су Бошњаци у већини, ово би подразумјевало и њихову већу власт.

"Састанак је био позитиван и није било притисака било ког типа" – пренио је утисак са састанка извор близак врху власти.

Билт је дошао без конкретног приједлога на папиру, а чињеница да је у Београд допутовао са својом породицом, са којом је касније и прошетао Калемегданом, додатно је релаксирала пријатељске разговоре и консултације са највишим државницима Србије.

Министар спољних послова Шведске, која предсједава ЕУ, објавио је на свом интернет блогу да је у суботу, 10. октобра, посјетио Београд и разговарао са предсједником Србије Борисом Тадићем и шефом дипломатије Вуком Јеремићем. О садржају тих разговора Билт је написао само да је било ријечи о различитим препрекама у европским интеграцијама на Балкану.

У кабинету предсједника Србије речено је да "не могу ни да потврде нити да демантују" наводе о Билтовој ненајављеној посјети Београду, а информацију о његовим разговорима није било могуће добити ни у Министарству спољних послова Србије. У Београду је у суботу, дан послије састанка лидера политичких странака БиХ са званичницима ЕУ и САД у Бутмиру, боравио и премијер РС Милорад Додик.