Билт: Косово није препрека Србији ка путу за ЕУ

Шеф шведске дипломатије Карл Билт оцијенио је данас да Косово није препрека на путу Србије ка Европској унији и истакао да Србија није одговорна за проблеме на сјеверу Косова. "Власти у Београду имају веома ограничен утицај на догађаје на сјеверу", рекао је Билт у Луксембургу, гдје је данас засједао Савјет министара ЕУ. Он је додао […]

понедељак, 10 октобра, 2011 / 20:25

Шеф шведске дипломатије Карл Билт оцијенио је данас да Косово није препрека на путу Србије ка Европској унији и истакао да Србија није одговорна за проблеме на сјеверу Косова.

"Власти у Београду имају веома ограничен утицај на догађаје на сјеверу", рекао је Билт у Луксембургу, гдје је данас засједао Савјет министара ЕУ.

Он је додао да је проблем у томе што власти у Приштини нису стекле повјерење грађана, који тамо живе.

Одговарајући на питања новинара о изгледима да Србија постане кандидат за чланство у Унији, Билт је рекао да Шведска прижељкује и подржава доношење такве одлуке.

"Још радимо на томе. Вољели бисмо да одлука буде позитивна. Подржавамо чланство свих земаља западног Балкана и приступ корак по корак на основу учинка", рекао је Билт и додао да Косово није препрека на том путу.

Упитан зашто се статус кандидата даје држави попут Србије која "прави толико проблема на сјеверу Косова", Билт је истакао: "Не мислим да она прави проблеме".

"У крајњем случају на властима у Приштини је да стекну повјерење свих грађана. Власти у Београду имају веома ограничен утицај на догађаје на сјеверу. Ако Приштина не буде стекла повјерење свих грађана то неће функционисати", објаснио је Билт.

Министар спољних послова Италије Франко Фратини изјавио је да ће Италија гурати кандидатуру Србије, иако је било неких проблема.

"Надам се да ће бити обновљен дијалог Београда и Приштине. То није предуслов за кандидатуру, али би то помогло побољшању атмосфере", рекао је Фратини.

Поводом приједлога да се одржи конференција о Косову, Фратини је рекао да не зна детаље, али ће о томе за два дана у Београду разговарати са предсједником Србије Борисом Тадићем.