Билт: ЕУ никада није тражила од Србије да призна Косово

Министар спољних послова Шведске Карл Билт рекао је да ЕУ никада није тражила од Србије да призна независност Косова. „Не видим могућност да ЕУ колективно може да тражи од Србије да призна Косово, када пет земаља Уније то нису учиниле. Оно на чему инсистирамо и на чему ћемо инсистирати је нормализација односа на добробит свих“, […]

четвртак, 30 јануара, 2014 / 14:02

Министар спољних послова Шведске Карл Билт рекао је да ЕУ никада није тражила од Србије да призна независност Косова.

„Не видим могућност да ЕУ колективно може да тражи од Србије да призна Косово, када пет земаља Уније то нису учиниле. Оно на чему инсистирамо и на чему ћемо инсистирати је нормализација односа на добробит свих“, рекао је Билт у интервјуу за магазин „Корд“.

Он је истакао да је бриселски споразум „показна вјежба како треба рјешавати конфликте у овом дијелу свијета“.

Говорећи о БиХ, Билт је оцијенио да је „несрећно стање у коме се налази БиХ посљедица неспособности политичких лидера да проведу пријеко потребне реформе“.

Он је рекао да је увјерен да ће обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата расвијетлити још неке чињенице о том рату, али да појединац не може бити одговоран за избијање рата.

„Не постоји историјска основа која би дала за право тврдњи да се појединац може означити одговорним за избијање Првог свјетског рата, нити је за очекивати да ће се таква идентификација догодити у години обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата“, нагласио је Билт.

Он је оцијенио да западни Балкан остаје приоритетан регион „ко год био високи представник ЕУ за спољну политику“, јер кредибилитет ЕУ зависи од способности да осигура безбједност и стабилност у сопственом сусједству.