Биљана Плавшић: Не бих била свједок Тужилаштва против Караџића и Младића

Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је да у процесу против првог предсједника Српске Радована Караџића и генерала Ратка Младића пред Хашким судом не би била свједок Тужилаштва. "Ако ми суд упути позив, то је обавезујуће, али ја нисам свједок Тужилаштва", рекла је Плавшићева синоћ за БН телевизију и додала да није била свједок […]

петак, 10 јуна, 2011 / 09:22

Бивши предсједник Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је да у процесу против првог предсједника Српске Радована Караџића и генерала Ратка Младића пред Хашким судом не би била свједок Тужилаштва.

"Ако ми суд упути позив, то је обавезујуће, али ја нисам свједок Тужилаштва", рекла је Плавшићева синоћ за БН телевизију и додала да није била свједок Тужилаштва ни у процесу против бившег предсједника Србије Слободана Милошевића.

Плавшићева је оцијенила да процеси који се воде против Караџића и генерала Младића пред Трибуналом у Хагу не могу да угрозе дејтонску позицију Републике Српске, јер је ријеч о индивидуалној одговорности.

"То смо слушали од Хариса Силајџића и неки се вјероватно надају, али о томе нема говора", каже Плавшићева.

Она је нагласила да се не каје што је признала кривицу, јер је, како каже, говорила истину, али истиче да је за процес пред Трибуналом веома важан избор адвоката.

Подсјећајући на сусрет са тадашњим америчким државним секретаром Медлин Олбрајт у Бањалуци 1997. године, Плавшићева је испричала како се послије тога надала да ће "случај Караџић" бити "гурнут под тепих".

"Рекла сам јој `ви говорите да треба да се ћушне под тепих, хајде да радимо на томе`. Имала сам утисак да има неко разумијевање", рекла је Плавшићева.Оставите одговор