Билећа: Жеље, честитке и поздрави

Представници власти су слабо били расположени за давање изјава. Опозиција је била склонија прогнозирању и очекивањима

недеља, 24 јануара, 2010 / 12:56

Представници власти су слабо били расположени за давање изјава. Опозиција је била склонија прогнозирању и очекивањима

Пишу: Жељко Свитлица и Марко Шикуљак

Рајко Васић нам се јавио из Билеће, гдје је активно учествовао у кампањи, те је одбио да даје било какве изјаве. Друге представнике СНСД било је још теже добити, али Ђокић Петар, предсједник Социјалистичке партије, пристао је да за Фронтал.РС каже како очекује да ће кандидат Блажо Вујовић побиједити на изборима за начелника општине Билећа.

– Билећа је исувише мала средина да би била репер за резултате парламентарних или предсјеничких избора, мада, наравно, резултате избора не треба занемарити. Евентуална побједа опозиције неће имати утицај, јер опозиција неће побиједити, дао нам је лако рјешење Ђокић.

На питање да ли је необично тако често гостовање представника извршне власти у до јуче готово заборављеној општини, и да ли се то може подвести под оно што се стручно назива: "вођење кампање са републичког нивоа" односно "употреба буџетских средстава у сврху предизборне кампање“, Ђокић каже:

– Мислим да се не може тако рећи. 12,5 милиона КМ улагања у Билећу се не може подвести наводе које спомињете. Школе су, на примјер, обнављане и у овој и у прошлој години. Затим ту је и изградња колектора, који ће бити отворен 26. јануара, а који је капитална инвестиција…Уопште, ова власт је пружала континуирану подршку Билећи и испуњавање обавеза које смо преузели говори о одговорности власти у овој херцеговачкој општини, сматра предсједник СП.

Михајлица: Већ смо побиједили

Миланко Михајлица се такође јавио из Билеће, гдје је учествоваоу кампањи. Код Михајлице није било дилеме о резултату, и каже како су Радикали сигурни да је кандидат коалиције Заједно за Билећу најбољи избор.

– Сматрамо да смо већ побиједили, јер смо сигурни да подмићивања, застрашивања и притисци власти на грађане, не могу промијенити незадовољство грађана. Чињеница да је у Билећу уложено 1,8 милиона марака, а да су само Додиковом сину дата 3 милиона марака говори каккав је однос према овом граду. СНСД нема подршку у Билећи, СП не постоји јер су њени чланови прешли у Крсмановићеву НСП, Шешељеви радикали су већином прешли у странку коју ја предводим, док је ДНС подијељен попитању подршке кандидату СНСД, закључује Михајлица за Фронтал.РС.

Михајлица сматра да ови локални избори нису само важни за Билећу, већ и за цијелу РС.

– Овдје се судара Влада са опозицијом. Влада је овдје употријебила све инструменте који су јој на располагању, од финансијских, медијских, полицијских, и то је показатељ поменутог стања, каже Михајлица.

Михајлица наглашава и да је наступ у Билећи значајан по јединственом наступу опозиционих странака (СДС, СРС и ПДП, уз подршку НСП), чиме је створена клима за побједу, и заједнички наступ на парламентарним изборима.

– Додику није стало до Билеће, поновопогледајте колико су уложили у Билећу а колико је дао свом сину. Они само покушавају да одгоде свој крај, да се побједом још мало задрже на власти. Неће бити улагања у Билећу, сва садашња обећања ће изневјерити, као што и су им сва садашња обећања идентична оним предизборним обећањима прије четри године.

Најбољи примјер је када је министар унутрашњих послова Чађо, поклонио ватрогасну опрему ватрогасној јединици у Билећи, и она је исти дан враћена поново у Требиње. Грађани Билеће ће у недељу гласно рећи да сва њихова застрашивања нису успјела и да Билећани нису на продају, и желе промјене, а не наставак приватне власти појединаца, образлаже Михајлица.

Михајлица каже да ће уколико побједе сарађивати са владом, „јер то је Влада Републике Српске, а није приватна влада“.

Ћузулан: Побједом би јавност ослободили страха од СНСД

Генерални секретар СДС, Драган Ћузулан, очекује убједљиву изборну побједу Драгана Бабића, те сматра да су последњи скупови СДС и СНСД то јасно показали. Ћузулан каже да СДС то схвата као почетак приче за октобарске изборе и рушење режима Милорада Додика.

Он сматра да избори имају вишеструк значај. Са једне стране су параметар односа двије каолиције, а са друге стране Ћузулан сматра да постоји битан психолошки моменат.

– Власт води кампање на основу притисака, страха и свега што прати један тоталитаран режим. Наша побједа би ослободила јавност страха од СНСД који је очигледан на све стране, који они не крију, већ га шире на све стране, не само Додик већ и остали руководиоци СНСД. То говори о очигледној паници режима и страху од губитка избора. Свакако да ће ови параметри остати за октобарске изборе, тим прије јер је СНСД имао начелника, кога од више неће имати, одрјешит је генерални секретар СДС.

Ћузулан сматра да СНСД користи све што им власт допушта, да би то користили у сврхе кампање, те да је Буџет је у сврси те политике.

– Долазак свих функционера СНСД, начелника општина у којима имају власт, министара, са преко стотину аудија у једну сиромашну средину је тако велика диспропорција, која изазива негативне реакције у јавности. Колико год мислили да тиме стварају некакву импресију, они јавности шаљу негативну поруку, која ће им се вратити као бумеранг. То је лажна брига, сва та камарила власти која се појављује за вријеме избора са обећањима, након избора одлази и не враћа се у те средине.

Иванић: Избори по нас не могу проћи лоше

Први човјек ПДП очекује убједљиву побједу, јер сматра да је Бабић квалитетан кандидат, који је и на прошлим изборима имао добре резултате. Иванић је мишљења да ће тај резултат бити мого бољи сада када кандидат има подршку три странке, те очекује имати убједљиву већину.

– Избори по нас не могу проћи лоше. Имамо шансу за добар резултат, али и чак ако не побиједимо, нисмо ништа изгубили. Власт може изгубити, зато су у Билећи сви министри, обећава се што се никад није обећавало, даје се све што се може подијелити, чак и неки камион иде и дијели брашно људима. У случају да побиједимо то би био знак да се власт може промијенити и зато они чине све да се то не деси.

Ова коалиција је веома разнолика, ту су и радикали и социјалисти, и оно што нас је ујединило је да се стање у Српској промијени и да се у историју пошаље класичан једнопартијски систем. То је најбитнија ствар, да смо све разлике ставили на страну, и направили озбиљну алтернативу садашњој власти, оптимистичан је Иванић.

Иванић каже како опозиција не може претјерано много уложити, јер су средства из буџета за партије мања, иако је изборна година. Сматра да власт улаже много, и то много више него што улаже у неке практичне ствари.

– Имате апсурдну ситуацију да за се једног буџетског корисника као што је здравство смање средства, а да се медијима, да се купи политичка подршка. Буџет се користи у изборне сврхе и сада у Билећи. Бар да се то радило дуже вријеме па да грађани Билеће имају неке користи, али те неке медицинске апарате које су добили данас, сутра ће бити враћени онима од којих су узети да би се представа одиграла.

Сасвим је разумљиво да сви сада сви посјећују Билећу. Ја сам лидер партије која подржава једног кандидата, и сасвим је природно да дам подршку, и био сам два пута у Билећи, на почетку и крају кампање. Да није тако, да неко од нас није био ту, други би могли рећи да игноришемо ту средину.

Али кад министар здравља дијели неке апарате, кад министар полиције дијели маказе за резање лима, а кад премијер отвара зграду за борачке категорије, а технички пријем за те станове није завршен; шта је то него промоција уз помоћ буџетских средстава, закључује Иванић.Оставите одговор