Билећа: Вода, струја и избори

Најављене полудневне рестрикције воде у граду који је представљао "опозиционе прве мачиће", Билећи, поново су одгођене до краја мјесеца. Рјешење проблема наплате ручуна за утрошену електричну енергију, такође није пронађено. Пише: Небојша Вукановић Потребно смањити губитке и рационализовати рад сматра начелник Драган Бабић, а директор Борислав Вукоје одбацује оптужбе да је прекомјерним партијским запошљавањем радника […]

уторак, новембар 23, 2010 / 16:12

Најављене полудневне рестрикције воде у граду који је представљао "опозиционе прве мачиће", Билећи, поново су одгођене до краја мјесеца.

Рјешење проблема наплате ручуна за утрошену електричну енергију, такође није пронађено.

Пише: Небојша Вукановић

Потребно смањити губитке и рационализовати рад сматра начелник Драган Бабић, а директор Борислав Вукоје одбацује оптужбе да је прекомјерним партијским запошљавањем радника угрозио функционисање предузећа.

Грађани Билеће имаће воду у својим домаћинствима бар до краја новембра, а шта ће се након тога дешавати и даље је веома неизвјесно. Разговор директора билећког Водовода, Борислава Вукоја, са начелником општине, Драганом Бабићем, и директором Електро-херцеговине, Мирославом Крстовићем, није дао конкретне резултате и рјешење проблема, али је договорено да се до даљњег одгоди скидање новаца са рачуна Водовода, који је већ петнаест дана блокиран.

Вукоје: Петнаест дана форе

„Добили смо још 15 дана простора да покушамо да нађемо трајно рјешење проблема плаћања дуговања који износи 2.300.000 марака Електро-херцеговини, али је одгођено и скидање новаца који у међувремено долазе на рачун. Ми их нећемо моћи користити, али ће нам бити доступни, ако се изнађе рјешење и одблокира рачун.

Рестрикције су одгођене до краја мјесеца, и ја сам оптимиста и надам се да их и неће бити и да ће се до краја мјесеца ријешити стари проблем који нас оптерећује већ шест година. Ми смо најавили рестрикције како би смањили наше трошкове, а ја бих желио да до тога не дође, јер би се свакако смањили и наши приходи“, каже директор билећког Водовода, Борислав Вукоје.

Бабић: Ништа Владе РС

Начелник општине, Драган Бабић, каже да је од почетка укључен у рјешавање проблема у Воодоводу и очекује подршку Владе и државе. До краја мјесеца требала би да се одржи и сједница локалног парламента, на којој ће се расправљати о ситуацији у Водоводу и могућностима за изналажење рјешења.

Он сматра да је потребна већа рационализација рада Водовода, и смањење губитака воде у мрежи који тренутно износе 60%.

„Ово је велики проблем за нашу општину, и ми га нећемо моћи ријешити без подршке Владе Републике Српске и других државних предузећа и институција. Струја није плаћана шест година, и ситуација је веома озбиљна, и ми ћемо учинити све да грађани, који су веома одговорни, имају воду у домаћинствима.

Цијена воде је слична онима у окружењу, и грађани измирују своје обавезе јер више од 90% грађана уредно плаћа рачуне за воду, и због тога они не смију бити оштећени. Ми очекујемо укључење у рјешавање проблема државних институција и Хидроелектрана на Требишњици, које су према водопривредној дозволи из 1960. године и обавезне да учествују у плаћању струје требињском и билећком Водоводу. Општина сваке године из буџета издваја 50.000 марака за набавку хлора и поправке на двије електро пумпе.

Са друге стране треба знати да су губици воде на мрежи огромни, већи од 60%, и потребно их је под хитно бар преполовити. Потребна је и боља организација рада у предузећу. Посљедњих година запослен је поприличан број радника, и сигурно да је то донекле утицало на рад и функционалност предузећа“, идентификује проблем начелник општине.

Дизање куке, мотике и канистера

Послије најава рестрикција и могуће потпуне обуставе испоруке воде, многи грађани Билеће су негодовали, и сматрају да је прекомјерно партијско запошљавање нових радника у Водоводу, један од узрока неплаћања рачуна за електричну енергију и тешког стања у предузећу. Директор, Борислав Вукоје, обацује оптужбе, и сматра да је запослен мањи број људи, и да то није узрок неплаћања рачуна за електричну енергију. Директор такође тврди да није промијенио странку, како би након промјене власти остао на функцији.

„Водовод тренутно има 49 запослених радника, и то је број који је потребан према правилнику о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста. Од 2004. године, када је ХЕТ престао да плаћа електричну енергију требињском и билећком Водоовду, до данас запослено је седам нових радника и то на локалитету Вријеке.

То је објекат пумпне станице, којом се обезбјеђује вода за Берковиће и Горње хоризонте у селу Пађене, и то финансира ХЕТ. Они су доведени као стражари, јер је сада умјесто осмочасовне смјене за чување обејката, повећана на 24 сата. Средства за њихове плате су обезбјеђена Уговором са ХЕТ-ом, који је од 2006. године када су они запослени, са 21.000 марака подигнут на 75.000, и он се обнавља сваке године. Када би престао Уговор са ХЕТ-ом, ти радници би остали без псла, и то не утиче на функционисање Водовода.

Запослени су и неки људи јер су неки радници отишли у пензију, а запослили смо и два високообразована радника, који су првио били волонтери. Добро су се показали и ми смо их оставили како би унаприједили рад предузећа.

Ми јесмо јавно предузеће, и под утицајем смо политике, али ови људи нису запослени по страначком кључу већ углавном да би се помогло људима који су у тешкој материјалној ситуацији.

Ја сам директор предузећа од 2000. године, када је основано, до данас, и нисам био члан ниједне политичке партије. Не знам да ли ћу морати да буде страначки активан, а уколико будем морао то ће ми бити последња прилика да нешто урадим егзистенцијално јер је политика нешто што је мени страно и не знам да се бавим тим“ истиче Вукоје.

Чекајући фреквентни модулатор

Потребно набавити фреквентни модулатор како би се уштедила струја. Начелник општине каже да је потребно рационалније користити електричну енергију, и набавити посебне уређаје који би смањили потрошњу електричне енергије.

„Фреквентни модулатор регулише рад пумпи и могао би да смањи потрошњу електричне енергије за 10%. Његова цијена је око 15.000 евра, и он би се отплатио за годину дана.

Постоји још неколико ставко којима би се смањили губитци на мрежи и уштедила средства“ каже Драган Бабић, начелник општине Билећа.Оставите одговор