Билд: Тимови Формуле 1 бојкотују шампионат због Алонса?

Неколико тимова размишља о бојкоту прве трке овогодишњег шампионата Формуле 1 из безбједносних разлога, тврди "Билд". Према тим изворима, мистериозна несрећа коју је доживио возач Мекларен-Хонде Фернандо Алонсо током тестирања у Барселони могла би да има озбиљне последице по Велику награду Аустралије 15. марта. Разлог за забринутост је чињеница да још није доказано ван сваке […]

среда, март 4, 2015 / 15:33

Неколико тимова размишља о бојкоту прве трке овогодишњег шампионата Формуле 1 из безбједносних разлога, тврди "Билд".

Према тим изворима, мистериозна несрећа коју је доживио возач Мекларен-Хонде Фернандо Алонсо током тестирања у Барселони могла би да има озбиљне последице по Велику награду Аустралије 15. марта.

Разлог за забринутост је чињеница да још није доказано ван сваке сумње да Шпанца у удесу није ударила струја из хибридног система мотора и да је то разлог што је изгубио свјест.

Забринутост тимова није без основа, јер би такав удар струје могао да буде фаталан, а уколико се докаже да се управо то десило, показаће да хибридни системи нису толико безбједни, као што се чини.

„Када авион падне или дође до ризика да се деси нешто слично због квара система, таква машина се више неће наћи у ваздуху“, рекао је један од шефова тимова „Билду“, али је желио да остане анониман.

Италијански медији су такође објавиле информације које би могле да доведу до озбиљне сумње у тврдње Мекларена, које већ данима не јењавају. „Скај“ је објавио да је од људи блиских Алонсу сазнао да је Шпанац осјетио јак удар у предјелу кичме и тога се последње сећа прије него што се пробудио пошто је остао без свијести.

„Формула 1 није имала среће због тога да се ништа није десило због хибридних система. Да је неко од мојих возача доживио такву несрећу, ја бих позвао све тимове да проучимо податке, једноставно, да бисмо били сигурни. Хонда сада мора да одговори на нека питања ФИА. Такође, веома је немарно ако је Мекларен покушао да сакрије да је Алонса заиста ударила струја“, додао је један оф шефова тимова.

Последњих дана, Мекларен је практично демантовао сам себе, посебно по питању Алонсових повреда. Прво је објављено да је доживио потрес мозга због удара у зид при јакој брзини. Три дана касније, први човјек британског тима Рон Денис је рекао да се то није десило, да је Алонсо прошао без икаквих повреда, а такође је нагласио да ће двоструки свјетски шампион сигурно возити на трци у Аустралији. Међутим, у последњем саопштењу Мекларена поново се помиње потрес мозга, а Алонсо ће због тога пропустити прву трку сезоне.

Ипак, после свега остаје питање зашто је Алонсов удес толико чудан? Возач Ферарија Себастијан Фетел, који је био иза Шпанца у тренутку удеса, истакао је да све што се десило није изгледало као „нормална несрећа“. „Билд“ такође тврди да је Алонсов ударац у главу био толико јак зато што је он претходно изгубио свест.

По ријечима техничког особља Мерцедеса и Реноа, да би дошло до струјног удара, пет различитих система би требало да падну у исто вријеме. „Оно што није немогуће, може да постане могуће“, рекао је један од њих. Међутим, Хонда изгледа има само три безбједносна система, а према питању „Ел Мунда“, Алонсо је тражио да му тим објасни зашто је и како се десила несрећа. Уколико не добије објашњење, врло лако би могло да се деси да Алонсо напусти Мекларен, преносе шпански медији.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 стартује 15. марта Великом наградом Аустралије.Оставите одговор