Билд: Меркелова ће предложити отпис дијела дуга, али и одлазак Грчке

Њемачки канцелар Ангела Меркел предложиће да Грчкој буде опроштен дио дуга и да Атина напусти еврозону, тврди „Билд“. Лист наводи да неће бити новог пакета финансијске помоћи Грчкој, односно да Нијемци више не желе да учествују ни у каквим новим кредитним системима за Атину. Меркелова је склона да понуди опрошај дијела дуга и да позове […]

уторак, 7 јула, 2015 / 12:52

Њемачки канцелар Ангела Меркел предложиће да Грчкој буде опроштен дио дуга и да Атина напусти еврозону, тврди „Билд“. Лист наводи да неће бити новог пакета финансијске помоћи Грчкој, односно да Нијемци више не желе да учествују ни у каквим новим кредитним системима за Атину.

Меркелова је склона да понуди опрошај дијела дуга и да позове ЕУ да помогне Грцима кроз хуманитарне донације, а у обнови економије Атина ће имати на располагању европске фондове.

Како се спекулише, Меркелова сматра да би грчки повратак на драхму дугорочно био исплатив, с обзиром да би слабија валута значила лакши извоз грчке робе и повећани број туриста, што би довело до нових радних мјеста.

Медији су већ најавили да би грчки премијер Алексис Ципрас на састанку шефова еврозоне могао да представи нови приједлог за рјешавање грчке кризе.

Тај приједлог, наводно, укључује захтјев да се Грчкој отпише 30 одсто дуга, након што су Грци одбацили приједлог међународних кредитора на недељном референдуму.

Међутим, грчки дневник "Катимерини" наводи да се од 18 премијера еврозоне чак 16 противи отпису дугова. Они желе да Грчка буде избачена из монетарне уније.

Најближе савезнике Ципрас би могао пронаћи у премијерима Француске и Италије Мануелу Валсу и Матеу Ренцију, који и даље желе да се постигне договор, чак и ако то укључује отпис дугова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *