Биланс трагедије у Москви

Према посљедњим подацима у нападу бомбаша самоубице на московском аеродрому Домодедово погинуло је 35 особа, а повријеђено је 168 људи. Руски истражитељи су саопштили да су међу погинулима два британска држављана. Повријеђени су један Словак, један Италијан и више држављана Таџикистана, потврдиле су њихове амабасаде. Амбасадорка Србије у Русији Јелица Курјак изјавила је да је […]

уторак, 25 јануара, 2011 / 08:34

Према посљедњим подацима у нападу бомбаша самоубице на московском аеродрому Домодедово погинуло је 35 особа, а повријеђено је 168 људи.

Руски истражитељи су саопштили да су међу погинулима два британска држављана. Повријеђени су један Словак, један Италијан и више држављана Таџикистана, потврдиле су њихове амабасаде.

Амбасадорка Србије у Русији Јелица Курјак изјавила је да је здравствено стање српског држављана Милорада Миљковића, који се налази међу повријеђенима, стабилно.

Хоспитализовано је 110 особа, док је укупно 170 повријеђено.

Предсједник Русије Дмитриј Медведев оцијенио је да је ријеч о „добро припремљеном терористичком нападу, који је имао за циљ убиство што већег броја људи“.

Према његовим ријечима, одговорност мора да сноси и руководство аеродрома, због кршења правила безбједности.

„Такву количину експлозива пренијети или провести није једноставно. Треба да одговарају сви који имају везе са компанијом, ко доноси одлуке, менаџмент аеродрома“, додао је руски предсједник.

Сличну изјаву дао је и званични представник Националног антитерористичког комитета Николај Синцов, који је за ТВ „Русија 24“ рекао да су мјере на Домодедову биле недовољне.

Како је објавила телевизија „Русија 24“, по свему судећи, терориста је прошао не кроз детекторе, већ поред њих, и да је активирао експлозивну направу јачине око седам килограма ТНТ.

РИА Новости наводе, позивајући се на незваничне изворе у истражним органима, да је могуће да је било двоје терориста, мушкарац и жена, за које се претпоставља да су погинули у тренутку када се случајно активирала експлозивна направа при отварању торбе.

„Експлозија се догодила у моменту када је жена, за коју се претпоставља да је терористкиња, отворила торбу. Њу је пратио мушкарац, који се налазио поред, и експлозија му је откинула главу“, навео је саговорник агенције.

По његовим ријечима, није искључено да су терористи жељели да оставе експлозивну направу у сали, а да се експлозија догодила случајно. Могуће је и да је направа активирана са даљине, мада сада доказа за то нема, додао је он.

Извор је навео и да постоје подаци да је терористе на аеродром довезао помагач, који их је чекао на једном од паркинга и додао да се све те информације провјеравају.Оставите одговор