Бијељинско тужилаштво: Неко ће морати одговарати за живе на списку убијених у Сребреници

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини формираће предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи који су живи, а уписани су да су жртве страдале у Сребреници, те покренути истрагу, рекла је Срни портпарол Тужилаштва Душица Радовановић Грубач.

уторак, јун 11, 2024 / 16:34

Она је истакла да Тужилаштво није запримило пријаву у вези са спорним списком, али да ће, на основу медијских написа и упита Срне, формирати предмет и покренути истрагу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је прошлог мјесеца да су на надгробним плочама у Меморијалном центру у Поточарима уписана имена људи који су живи и који се налазе у специјалној евиденцији ЦИПС-а у БиХ, те је на конференцији за новинаре у Сребреници показао списак из ЦИПС-а на којем се налазе 87 лица која су жива, а чија су имена подведена под жртве злочина у Сребреници.

Срна је објавила списак 87 лица чија су имена уклесана на спомен-плочама у Меморијалном центру, а евидентирана су у новој бази ЦИПС-а.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић раније је изјавио да је на спомен-обиљежју у Поточарима уписано 816 имена која се никада нису водила у пријератној бази грађанских стања, евиденцији као што је данашњи ЦИПС.Оставите одговор