Бијељина: Тајмери штеде струју у јавној расвјети

На подручју општине Бијељина до краја године биће постављено око 300 тајмера подешених да гасе јавну расвјету током ноћи, чиме ће на годишњем нивоу бити остварена уштеда више од 400.000 КМ, кажу из општинске управе. Шеф Одсјека за саобраћај и комуналну инфраструктуру Томица Стојановић рекао је да ће бити постављено 250 тајмера у сеоским подручјима […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 16:59

На подручју општине Бијељина до краја године биће постављено око 300 тајмера подешених да гасе јавну расвјету током ноћи, чиме ће на годишњем нивоу бити остварена уштеда више од 400.000 КМ, кажу из општинске управе.

Шеф Одсјека за саобраћај и комуналну инфраструктуру Томица Стојановић рекао је да ће бити постављено 250 тајмера у сеоским подручјима и 50 на подручју града који су подешени да гасе јавну расвјету у поноћ и поново је пале у 5.00 часова ујутро.

Стојановић каже да су тајмери већ инсталирани на потезу од Бијељине према Зворнику, а да се сада постављају од Бијељине ка Велином Селу.

Начелник одјељења за финансије општине Бијељина Милорад Софренић очекује да ће овим бити остварена уштеда од преко 400.000 КМ на годишњем нивоу, што је више од 30 одсто трошкова за јавну расвјету.

"Планирана буџетска средства за јавну расвјету од 1,3 милиона КМ нису била довољна да покрију и трошкове потрошње електричне енергије у систему јавне расвјете и трошкове одржавања овог система", рекао је Софренић и додао да је проблем ријешен увођењем тромјесечне рестрикције јавне расвјете у селима, од августа до новембра, током које је општина уштедјела око 300.000 КМ.

Како би се трошак јавне расвјете трајно смањио одлучено је да се најприје на стубове у сеоским општинама уграде тајмери који ће штедјети електричну енергију гасећи расвјету током ноћи. У будућности је, према Софренићевим ријечима, планирана уградња сличних тајмера у приградским насељима.

У пројекат постављања тајмера уложено је 90.000 КМ. На подручју општине Бијељина у протеклих 10 година број стубова јавне расвјете повећан је за 12 пута, тако да их данас има више од 12.500.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *