Бијељина: Сумрак ситног предузетништва

Укупно 457 предузетничких радњи одјављено је, трајно и привремено, у 2010. години у Бијељини, подаци су Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“ из Бијељине Овај податак најбољи је показатељ да је предузетништво на подручју општине Бијељина у веома тешком положају, а услови рада сложени са тенденцијом даљег усложавања проблема, како на подручју општине, тако и у Републици Српској, […]

субота, март 5, 2011 / 13:26

Укупно 457 предузетничких радњи одјављено је, трајно и привремено, у 2010. години у Бијељини, подаци су Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“ из Бијељине

Овај податак најбољи је показатељ да је предузетништво на подручју општине Бијељина у веома тешком положају, а услови рада сложени са тенденцијом даљег усложавања проблема, како на подручју општине, тако и у Републици Српској, констатовано је на сједници Управног одбора "Предузетника".

Највише је одјављено трговинских радњи, и то 194, које након фискализације очигледно не могу да издрже ни долазак великих трговинских мега-маркета на ове просторе. У Удружењу сматрају да су трговински ланци “мач са двије оштрице“ јер “гуше“ пласман домаће производње, а одавде износе значајан дио новчаних средстава.

Удружење "Предузетник" оптужује велике трговинске ланце и да као монополисти не измирују своје обавезе или то чине нередовно, и на тај начин угрожавају опстанак домаћих добављача.

Тренд затварања предузетничких радњи лани је био присутан и у другим дјелатностима – у занатству 119, у угоститељству 109, у саобраћају 23, а пораст пријава у односу на одјаве евидентиран је једино код самосталних агенција, наводе у Удружењу.

Управни одбор Удружења констатовао је да је у протеклој години економска криза довела до драстичног пада куповне моћи становништва, што се, како истичу, вишеструко негативно одражава на предузетничку дјелатност.

Ипак, наводе из Удружења, постоји и низ других штетних узрока који би се, како кажу, са мало више слуха, разумијевања и осјећаја за реалност и добре воље, могли отклонити, као што су “рад на црно“ и "сива економија".

"На подручју општине дјелује 80 столарских радњи, а пријављено је и регистровано само 12, код фризерских салона тај однос је један на према један, па је констатовано да нема предузетничке дјелатности у којој ова појава није присутна, иако опет предњачи трговина", наводи се у саопштењу Управног одбора Удружења "Предузетник".

Посљедње повећање пореза и доприноса на плате запослених, те укидање њеног неопорезивог дијела, кажу у овом удружењу, контрапродуктивна је и неадекватна мјера чије ће посљедице, осим послодаваца, добрим дијелом осјетити и радници.

"Биће неминовног отпуштања радника, а један број послодаваца, нажалост, биће принуђен да затвори предузетничке радње", констатовао је Управни одбор "Предузетника", који наводи да је рад и поступања инспекцијских органа лишен флексибилности, осјећаја за реалност, партнерства и сарадње.

Из Удружења наводе да се потпуно изгубила некад уобичајена тростепеност у раду инспекција – која се састоји из опомене, контроле и казне. “Данас се са санкцијама иде одмах, а санкционишу се и најбанланији прекршаји причињени нпр. из нехата", наводе у саопштењу чланови Управног одбора "Предузетника".

Управни одбор овог занатско-предузетничког удружења подсјећа да је предузетништво и даље, због мањих улагања, најбржи и најефикаснији пут за превазилажење и ублажавање посљедица економске кризе.

"Стога су му потребни подршка и подстицаји, а не стално нови намети и обавезе. Крајње је вријеме да то надлежни у институцијама власти схвате и прихвате као чињеницу, те да се тако убудуће и понашају јер је то у интересу свих", закључују у саопштењу из Удружења "Предузетник" 0 КОМЕНТАРА

  1. Objasnili su ljudi. Dugo je politika bila da cijediš onog ko je prijavljen, cijedi dok ima, a sve manje ljudi ima. Zadaviće sve, za ekonomiju su pravi dodici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *