Бијељина суфинансира улагања у примарну пољопривреду у висини 3,5 милиона КМ

Начелник Одјељења за пољопривреду Града Бијељина Стеван Тривковић позвао је на данашњој конференцији за медије активне пољопривредне произвођаче из Семберије да размотре учешће у пројекту "ЕУ4Агри" посредством којег Европска унија суфинансира инвестиције у примарну пољопривредну производњу у БиХ са укупно 3,5 милиона конвертибилних марака.

четвртак, 10 децембра, 2020 / 15:25

Пољопривредници који се пријаве на јавни позив могу да добију бесповратна средства у износу од 30.000 до 200.000 КМ, без ПДВ-а.

На јавни позив могу да се пријаве пољопривредни произвођачи, односно физичка лица, пољопривредна газдинства, правна лица, и предузетници. Европска унијa финансира 65 одсто вриједности пројекта ако је ријеч о производњи млијека, меса, житарица, јаја, односно 80 одсто у сектору производње воћа и поврћа.

Начелник Тривковић је позвао заинтересоване да се у наредних десет дана обрате Одјељењу за пољопривреду, Аграрном фонду или мјесним канцеларијама, како би добили детаљне информације о документацији која је потребна за пријаву на јавни позив.

– Прописана су строга правила за сваки од сектора производње. На примјер, код производње млијека услов је да подносилац има најмање 10 музних грла прије реализације инвестиције или, рецимо, ако је у питању изградња, адаптација, реконструкција или доградња објеката, да посједује грађевинску дозволу. Има много документације коју треба припремити, али сматрам да ће ове субвенције имати позитиван ефекат, поготово у вријеме пандемије вируса корона и да ће пољопривредници успјети да осавремене и технолошки обезбиједе даљу производњу – истакао је Тривковић.

Према његовим ријечима, један од услова пројекта "ЕУ4Агри" је да пољопривредна газдинства којима буде одобрено суфинансирање, у року до 40 дана региструју предузетничку дјелатност.

– Правна лица која буду конкурисала на позив за средства до 100.000 КМ, мораће да запосле једно лице, а она која добију до 200.000 КМ, два лица. Та обавеза ће трајати док траје праћење пројекта, тј. у наредне двије године – додао је Тривковић.

Он је нагласио да ће градско Одјељење за пољопривреду предложити новом сазиву Скупштине Града Бијељина да се слични јавни позиви које расписује ЕУ финансирају од стране локалне заједнице са додатних пет одсто.

Јавни позив у оквиру пројекта "ЕУ4Агри" расписан је 7. децембра, траје до 15. фебруара, а комисија коју чине представници ЕУ изабраће најбоље пројекте до 15. априла наредне године.

"ЕУ4Агри" је четворогодишњи (2020-2024) пројекат Европске уније вриједан 20,25 милиона евра, чији је циљ осавремењавање пољопривредно-прехрамбеног сектора у БиХ. Пројекат спроводе и суфинансирају Развојни програм Уједињених нација (УНДП) и Чешка развојна агенција (ЦзДА).

Заинтересовани пољопривредници више информација могу да пронађу и на званичним интернет-страницама Града Бијељина, односно на линку https://bit.ly/3qJW8EY