Бијељина помаже градску топлану, водовод и Бању Дворови

Одборници Скупштине Града Бијељина једногласно су усвојили Приједлог одлуке о помоћи " Градској топлани" у износу од 609.000 КМ, као једину тачку дневног реда на ванредној сједници.

петак, мај 13, 2022 / 18:41

Предсједник Скупштине Александар Ђурђевић рекао је да  ће ова одлука  ступити на снагу сутра, а  у понедјељак већ уплаћена средства, чиме ће бити закључено судско поравнање.

"Осим ове одлуке усвојена су и два закључка. Један се односи на помоћ за "Водовод и канализацију" и Бању "Дворови", гдје су велики проблемI које би требало рјешавати. Тражимо од градоначелника да на сљедећу сједницу достави приједлоге одлука за новчану помоћ овим предузећима, а ако то не уради, Скупштина ће амандманским дјеловањем и ребалансом буџета обезбиједиити новчана средства", рекао је Ђурђевић.

Он је додао да се други закључак односи на "Топлану", јер ће ова средства гасити само један пожар. "Питање овог предузећа се мора системски ријешити и зато је Скупштина задужила руководство да уз извјештај о раду за прошлу годину и план рада за ову достави и план системских мјера за реструктурирање предузећа, чиме би се направило стабилно предузеће", прецизирао је предсједник Скупштине.

Директор "Градске топлане" Раде Хаџи-Стевић рекао је да усвајање ове одлуке значи да ће ово предузеће наставити да ради, сачуваће се радна мјеста и наредне грејне сезоне испоручивати топлотна енергија корисницаима.

Стевић је захвалио свим одборницима који су се издигли изнад дневнополитичких интереса и усвојили одлуку, јер ће овом уплатом бити избјегнута блокада рачуна.

"У овом тренутку потраживања према физичким лицима су 196.000 КМ, а 35.000 КМ према правним лицима. Покренут је и велики број судских поступака против неуредних корисника, што полако даје резултате", појаснио је директор "Градске топлане".

Градоначелник Љубиша Петровић истако је да је у овом случају разум преовладао. "Да ова одлука није изгласана, Топлана би отишла у стечај, а радници на улицу и више од 1.000 породица остало би без гријања", изјавио је Петровић и додао да жали што је требало пуно времена за рјешавање овог проблема.

"Прошле су чак двије сједнице од када је Приједлог одлуке за помоћ Топлани скинут са дневног реда, чак два пута. Први пут под изговором да је приједлог поднесен два дана прије сједнице, а други пут са уцјеном да истовремено помоћ иде и Бањи "Дворови" и "Водоводу", навео је градоначелник.

"Кажу градоначелник је касно предао приједлог за помоћ, прошло је мјесец дана од поравнања. Па, наравно да нам је требало толико времена, јер када морате издвојити 600.000 КМ за помоћ предузећу из већ испланираног буџета, не можете толики износ скидати са ставки гдЈе је покренута јавна набавка", појаснио је Петровић и додао да би био срећан да је преузимајући дужност градоначелника кренуо од нуле, а не из дебелог вишемилионског минуса.

"Тај новац није испарио, тај дуг није настао тек тако. Њега су направили они који су пословали недомаћински и пунили своје џепове. Њих баш брига сада. Дошао сам на мјесто градоначелника у ситуацији када радници "Топлане" нису примили плате. Зато издвајамо из буџета да људи приме плату, треба прехранити породице, ионако су плате већ срамотно мале. Плаћајмо сада туђе дугове, док неко ужива по вилама и викендицама. Страхота", оцијенио је градоначелник. Он је подсјетио да је Коалиција "Договор за Бијељину" предвођена СНСД-ом, која "брине" о "Водоводу" исто тако скидала са Дневног реда Приједлог одлуке за гаранцију за кредит "Водоводу".

"О Водоводу ћемо тек причати. Битно је да смо за сада спасили Топлану од стечаја и мораћемо направити стратегију за стабилизацију предузећа", најавио је Петровић.

Он је подсјетио да се још на фебруарској сједници нашла тачка о кредитном задужењу "Водовода", коју скупштинска већина није подржала.

"Након тога, поново се сазива ванредна сједница почетком марта са истом тачком Дневног реда, која је тада и усвојена. Редовну сједницу предсједник Скупштине заказао је тек 14. априла, када је у складу са Пословником и предложена Одлука о новчаној помоћи "Топлани" као допунска тачка, што није прихваћено, а затим на редовној сједници 5. маја одборници поново идентичну одлуку скидају са Дневног реда, да би експресно заказали данашњу сједницу, на којој је коначно и донесена позитивна одлука. Претходно наведено у потпуности објашњава настојања неких да се додатно компликује и отежава ситуација", закључио је Петровић.Оставите одговор