Бијељина подржава новчано посдипломце у науци и истраживању

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић потписао је данас уговоре са студентима постдипломских студија, који су на конкурсу за финансирање научно-истраживачких радова у академској 2020/2021. години добили средства за финансирање докторске тезе или мастер рада.

понедељак, 5 јула, 2021 / 18:16

– На конкурс се пријавило пет кандидата, три студента мастер и два студента докторских студија, и свима је одобрена стипендија. Град ће финансирати израду мастер радова са по 1500 конвертибилних марака, а за израду докторских теза издвојиће 2000 КМ. Тренутно стипендирамо укупно 149 студената. Сматрамо да су млади и образовани људи највеће богатство Бијељине, зато ћемо се  трудити да број стипендиста и издвајања за стипендије буду већи у буџету за наредну годину – истакао је градоначелник Петровић.

Виши асистент на Факултету пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву Сузана Стевановић ће бранити докторски рад на тему "Утицај монетарне стратегије инфлације на привредни раст земаља централне, источне и југоисточне Европе" на Економском факултету у Суботици Универзитета у Новом Саду.

– Град Бијељина је увијек подржавао мој научни рад. Била сам стипендиста Града на основним академским студијама, добила сам средства за израду мастер рада, а сада и за израду докторске тезе. Сматрам да је породица темељ сваког друштва и желим да поручим младим женама да је могуће имати велику породицу и остварити се у науци, јер сам ја на сваком од три циклуса академских студија родила по једну кћерку – нагласила је Сузана Стевановић.

Град Бијељина ће финансирати и израду докторске тезе вишег асистента на Педагошком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Раде Голуб.

– Студент сам докторских академских студија на Природно-математичком факултету Универзитета у Бања Луци, а тема мог рада је "Социо-демографске детерминате фертилитета у Семберији". Надам се да ће моје истраживање помоћи у изради планског документа за популациону политику Града Бијељина, те да ћемо се изборити за побољшање фертилитета у нашем граду и преокрет у негативним демографским трендовима из претходних деценија – изразила је очекивање Рада Голуб.