Бијељина: Још увијек можете пријавити имовину у фискални регистар непокретности

Пореска управа у Бијељини до сада је примила 114 500 пријава за упис у фискални регистар непокретности, 19 000 захтјева за ослобађање пореза на непокретности и 26 500 захтјева за умањење пореске основице. Иако је законски рок за подношење пријава за упис у фискални регистар непокретности истекао још 31. марта, а овај поступак започет у […]

среда, 10 августа, 2011 / 15:51

Пореска управа у Бијељини до сада је примила 114 500 пријава за упис у фискални регистар непокретности, 19 000 захтјева за ослобађање пореза на непокретности и 26 500 захтјева за умањење пореске основице.

Иако је законски рок за подношење пријава за упис у фискални регистар непокретности истекао још 31. марта, а овај поступак започет у 2009. години, Пореска управа и даље прима пријаве.

"Примају се пријаве и од лица која их нису у року поднијела и од оних који имају неке промјене као што су куповина, продаја, градња или рушење непокретности или промјена намјене и вриједности", рекао је начелник Подручне јединице Бијељина Пореске управе РС Миодраг Стојановић.

Он је додао да се, поред пријава запримљених на шалтеру, ради и на протоколисању пријава које су послате поштом, и најавио да ће до краја октобра имати успостављен систем путем којег ће се имати увид у све пријаве и њихов карактер.

Он је истакао да још нису кренули са подношењем прекршајних пријава за непријављивање непокретности, али да ће када буде успостављен регистар и извршен унос података и свих пријава, кренути са изрицањем казни, које ће износити 1.000 КМ по свакој непријављеној непокретности", навео је Стојановић и додао да је у интересу грађана и правних лица да што прије пријаве своје непокретности.

Према Закону о порезу на непокретности, имовина ће бити опорезована од 1. јануара 2012, када престаје са примјеном досадашњи начин пријављивања и плаћања пореза на имовину, пореза на пренос непокретности и пореза на насљеђе и поклон.

Стојановић наводи да ће се до 31. марта 2012. године свим лицима која имају опорезиву имовину испоставити порески рачуни на основу којих ће бити у обавези да плате порез за 2012. годину у двије рате.Оставите одговор