Бијељина: Град се ускладио са Републиком у мјерама

Све мјере Градског штаба за ванредне ситуације усклађују се са мјерама Републичког штаба и остају на снази до 29. марта – закључак је Штаба за ванредне ситуације Града Бијељина.

понедељак, 22 марта, 2021 / 23:44

С циљем спречавања ширења вируса корона, између осталог, забрањују се сва јавна окупљања  у групама већим од 30 лица, сва приватна окупљања  у групама већим од 10 људи, рад фитнес центрима, извођење музике уживо у угоститељским објектима, рад угоститељским објектима за исхрану и пиће, укључујући објекте који послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност, обављање услужних и занатских дјелатности, обуставља се васпитно-образовни рад у основним, средњим школама и универзитетима, као и рад трговачким центрима.

Штаб је издао посебно појашњење у вези са дефиницијом појма "Трговачки центар", позивајући се на Службени гласник Републике Српске број 117/18 и члан 78, у коме се наводи да је Трговачки центар посебно изграђена или у постојећем објекту уређена просторна цјелина, која се састоји од више појединачних опремљених пословних простора у којима се обавља трговина на мало и пружају трговинске и друге услуге.

Командант Штаба, градоначелник Љубиша Петровић поручио је да ће и наредних дана рад контролних органа бити појачан, да би најновије, строже мјере биле што ефикасније и заштитиле здравље становништва.Епидемиолошка ситуација на подручју Бијељине и даље је неповољна, са тенденцијом погоршања – оцијењено је на сједници, са акцентом да је  веома висок проценат броја позитивних у односу на тестиране и износи 65 %.

У Ковид-болници тренутно је 60 пацијената, више од половине има тешку клиничку слику, 13 обољелих је на респиратору, а 34 на кисеоничкој терапији. "Вакцинација становништва одвија се неометано и без нежељених ефеката, а заинтересованост грађана за имунизацију је огромна" , истакла је директор бијељинског Дома здравља Данијела Ђукин.

Током протеклог викенда извршена је дезинфекција здравствених установа, средњих школа, Дома ученика, Бање Дворови, Полицијске управе, Градске управе, градског парка, Основног суда и Трга Краља Петра I Карађорђевића, у току је дезинфикција 26 породичних амбуланти Дома здравља Бијељина, а овај процес биће проведен и у свим школама прије поновног почетка наставе.

Штаб је поново апеловао на строго придржавање противепидемијских мјера, да не би наступиле несагледиве посљедице.