Бијељина: енергија вреле воде чами под земљом

У Бијељини су данас представљени досадашњи резултати истраживачког пројекта "Геохелт" (Geohealth) као вишеструка примјена геотермалних ресурса за снабдијевање енергијом и за балнеологију, а у који су укључени насеље Дворови и Бања Дворови. Пројекат је реализовала фирма "Геотим" из Граца, која је главни координатор пројекта. Јохан Голдбрунер је у име аустријске фирме "Геотим" рекао је да […]

петак, 1 јула, 2011 / 16:59

У Бијељини су данас представљени досадашњи резултати истраживачког пројекта "Геохелт" (Geohealth) као вишеструка примјена геотермалних ресурса за снабдијевање енергијом и за балнеологију, а у који су укључени насеље Дворови и Бања Дворови.

Пројекат је реализовала фирма "Геотим" из Граца, која је главни координатор пројекта.

Јохан Голдбрунер је у име аустријске фирме "Геотим" рекао је да су у Семберији изузетни услови за искориштавање геотермалне енергије, чак и бољи него у Аустрији.

Радован Нешковић, инжењер који се бави структуралним вођењем пројеката из области енергије и медицине, навео је да су геотермалне резерве на овим просторима изузетно квалитетне, високог температурног нивоа, веома позитивне структуре воде и да су могућности огромне.

"Ако не искористимо могућности, Бања Дворови ће се затворити за неколико година, јер тамо нико неће хтјети да иде, а уколико успијемо да искористимо све њене ресурсе, огромне су могућности за нова радна мјеста, проширивање дјелатности", каже Нешковић и додаје да је ово добра прилика да Бијељина добије сопствене сертфикате.

Директор Бање Дворови Светислав Лопандић сматра да је ово добар пројекат и да би његовом реализацијом Бања добила могућност за изградњу на европском нивоу. Он је изразио наду да ће ова аустријска фирма направити добар пројекат и да ће послије тога пронаћи праве инвеститоре који ће студије и идејна рјешења претворити у праксу.

"Надам се да ћемо до нове године ићи у расписивање јавног тендера и тражења партнера који ће инвестирати у Бању", истакао је Лопандић након презентације и додао да се Бања годинама грије на топлу воду, која се користи за купање, рекреацију, пружање медицинских услуга у смислу балнеологије, односно физикалне медицине.

Пројекат се финансира из средстава ЕУ и приступних фондова аустријске Владе. У пројекат је укључена општина Бијељина као једна од четири општине из југоисточне Европе, а ријеч је о Апатину и Бечеју у Србији и Орадеи у Румунији.