Бијели хљеб се не укида, само се скраћује

Бијели хљеб, фамозно законско право парламентарних посланика и делегата у Парламенту БиХ да по годину дана након истека мандата сасвим регуларно примају своје плате, по свему судећи никада неће бити укинуто. Наиме, и након великог притиска јавности да се ставка „бијели хљеб“ једном и заувијек избрише као привилегија, посљедњи став Министарства финансија и трезора БиХ, […]

петак, 18 децембра, 2015 / 07:48

Бијели хљеб, фамозно законско право парламентарних посланика и делегата у Парламенту БиХ да по годину дана након истека мандата сасвим регуларно примају своје плате, по свему судећи никада неће бити укинуто.

Наиме, и након великог притиска јавности да се ставка „бијели хљеб“ једном и заувијек избрише као привилегија, посљедњи став Министарства финансија и трезора БиХ, кроз оквир новог Нацрта приједлога Закона о платама и накнадама БиХ, гласи да се исплата ових никад зарађених политичарских плата само треба смањити на полугодишњи рок.

Поред овог приједлога који још увијек није прошао кроз званичну поцедуру Савјета министара БиХ, већ више од пола године на уврштење у дневни ред Дома народа БиХ чека други приједлог закона према којем се „бијели хљеб“, као једна од најскандалознијих привилегија у институцијама БиХ, требало у потпуности укинути. Међутим он је у Дому народа БиХ налази у фази левитирања, иако је у оба читања усвојен у Представничком дому.

Ранијим прорачунима је указано да се из џепова грађана, у њиховој вјечној улози пореских обвезника, на годишњем нивоу за ово „бијело ухљебљење“ бх. политичара издовојо око 8,5 милиона КМ. Право на ове накнаде у буквалном смислу те ријечи ужива 80 одсто изабраних званичника на нивоу БиХ, док, примјера ради, просјечна плата делегата Дома народа БиХ већа од 4.000 КМ. Ово буквално значи да се делегатима по истеку мандата наредних годину дана ова позамашна цифра исплаћује све док се поново не „снађу“ и сједну на неку нову-стару позицију.

С друге стране, када радни грађанин с пребивалиштем било гдје у БиХ постане „технолошли вишак“, као вид бриге до наредног радног збрињавања од завода за запошљавање добије он тада добије накнаду од око 200 КМ и то у периоду од наредна три мјесеца пред њим.