Бијели дим ХДЗ: прихватили понуду Моста

Предсједник Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко изјавио је да је Родољубива (тзв. Домољубна) коалиција, коју предводи ХДЗ, позитивно одговорила на захтјеве Моста и да је предложио формирање коалиционе владе с том политичком странком. „Позитивно смо одговорили на захтеве Моста. Што се тиче трипартитне владе, она је нереална по одлуци Социјалдемократске партије и њихових коалиционих партнера, […]

уторак, 15 децембра, 2015 / 10:53

Предсједник Хрватске демократске заједнице Томислав Карамарко изјавио је да је Родољубива (тзв. Домољубна) коалиција, коју предводи ХДЗ, позитивно одговорила на захтјеве Моста и да је предложио формирање коалиционе владе с том политичком странком.

„Позитивно смо одговорили на захтеве Моста. Што се тиче трипартитне владе, она је нереална по одлуци Социјалдемократске партије и њихових коалиционих партнера, а ми предлажемо да идемо у коалициону владу с Мостом”, изјавио је Карамарко после сједнице Предсједништва ХДЗ и лидера коалиционих странака Родољубиве коалиције.

С обзиром на све реформе које чекају Хрватску, Карамарко је позвао на консензус и сарадњу са свим лијевим опцијама у политичком спектру, па и са СДП, пренијела је Хина.

Он је истакао да су у Родољубивој коалицији потпуно отворени за све опције које ће довести до што скоријег рјешења проблема и изласка из „слепе улице у којој се налазимо” јер, како је оцијенио, хрватски грађани више немају стрпљења за то.

„Што пре треба да се формира саборска већина и Влада која ће се почети борити с проблемима који су велики и у великом броју оптерећују грађане”, рекао је Карамарко.

Карамарко, међутим, није прецизирао да је ли спреман да одустане од мјеста премијера, рекавши само да су спремни да разговарају и о тој опцији.

Истовремено, предсједник СДП Зоран Милановић је рекао да је формирање широког трипартитног савеза у овом тренутку неодрживо, али да подржава наставак билатералних разговора између коалиције „Хрватска расте”, коју предводе социјалдемократи, и Моста.

„Уверен сам да у тренутном односу политичких снага коалиција Хрватска расте, проширена с партнерима који су дали подршку за формирање саборске већине и нове хрватске Владе, може у сарадњи с Мостом да обезбеди све претпоставке за политички стабилну Хрватску, што је засигурно и темељни предуслов за наставак реформи и позитивних привредних трендова”, истакао је Милановић у одговору Мосту.

Он је закључио да „Хрватској треба стабилна Влада са чврстом подршком у Сабору, коју ће водити особа с изборним легитимитетом”.