БиХ увезла воде за 120 милиона КМ

САРАЈЕВО – БиХ је прошле године извезла флаширане воде у вриједности од око 17,6 милиона КМ, док је вриједност прошлогодишњег увоза износила скоро 120 милиона КМ, што је катастрофалан омјер, рекао је пројект менаџер Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран. Гавран је истакао да слично као и са многим другим производима, БиХ остаје негативни изузетак као […]

среда, фебруар 23, 2011 / 11:35

САРАЈЕВО – БиХ је прошле године извезла флаширане воде у вриједности од око 17,6 милиона КМ, док је вриједност прошлогодишњег увоза износила скоро 120 милиона КМ, што је катастрофалан омјер, рекао је пројект менаџер Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран.

Гавран је истакао да слично као и са многим другим производима, БиХ остаје негативни изузетак као земља с изванредним природним предусловима, дугом традицијом и значајним домаћим производним капацитетима, која све те предности не користи.

"Умјесто тога, БиХ издваја енормне износе новца за туђе производе чији квалитет сасвим сигурно не надмашује домаћи", рекао је Гавран за "Дневни аваз".

Из фабрике воде "Круна" у Мркоњић Граду истакли су да би својом производњом могли подмирити и 10 пута веће потребе, те да би са још једном компанијом из Републике Српске могли задовољити потребе цијеле БиХ.

"Проблем су страни лобији и недостатак финасијских средстава за јак маркетинг, те улагање у домаће производне погоне, складишта и слично. Квалитет домаће воде сигурно је бољи од било које увезене", наводе из "Круне".

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *