БиХ: Политичка нестабилност штети привреди

САРАЈЕВО – Политичка нестабилиност БиХ главна је препрека већег ангажмана турских компанија у БиХ, истакли су представници Уније привредних комора и берзи Турске и турских грађевинских компанија током састанка са представницима компанија БиХ које послују у Либији. Директор турске консултантске куће за развој "Циврил лоу фирм партнер" Синан Циврил изразио је увјерење да ће након […]

четвртак, април 7, 2011 / 07:30

САРАЈЕВО – Политичка нестабилиност БиХ главна је препрека већег ангажмана турских компанија у БиХ, истакли су представници Уније привредних комора и берзи Турске и турских грађевинских компанија током састанка са представницима компанија БиХ које послују у Либији.

Директор турске консултантске куће за развој "Циврил лоу фирм партнер" Синан Циврил изразио је увјерење да ће након рјешавања тог питања, услиједити велике инвестиције Турске у БиХ, додајући да и остале земље гаје интерес за тим, с обзиром да је БиХ веома интересантно поднебље великих привредних потенцијала.

"Заинтересовани смо за сарадњу када су у питању саудијске фирме у БиХ. Велике инвестиције планирамо за БиХ, али чекамо политичку стабилност. Имамо позитивна искуства у БиХ. Турска је прије десет година била на истом нивоу као и БиХ, а када је дошао на власт премијер Таип Ердоан, привреда је достигла високи ниво. БиХ треба један Ердоан", истакао је Циврил.

Директор турске грађевинске компаније "Креатиф Мимарлик" Фарук Ченгић истакао је да је коридор аутопута "пет це" велико и веома битно улагање, које треба одмах реализовати, те напоменуо да многе фирме у Турској имају капацитет да тај пројекат спроведу.

Према Ченгићевим ријечима, могућност сарадње турских грађевинских фирми са БиХ постоји и на трећим тржиштима у афричким земљама.

"Турске фирме су спремне да ураде све што можете помислити од области инфраструктуре, изградње лука, па до енергетског сектора. Укупно пословање турских грађевинских команија у свијету износи 24 милијарде долара. Након Кине, Турска је једна од најјачих земаља у тој области", истакао је Ченгић.

Турски привредници бораве у БиХ поводом учешћа у "Сарајево бизнис форуму 2011.". На састанку са привредницима БиХ, у организацији Спољнотрговинске коморе БиХ, разматрани су приједлози могућих сарадњи, а оцијењено је и да недостају конкретни пројекти фирми из БиХ.Оставите одговор