БиХ под надзором страних служби због вјерског екстремизма

Професор београдског Факултета политичких наука и међународни експерт за питања тероризма Драган Симеуновић рекао је за СРНУ да је потпуно увјерен да велики број обавјештајних служби Запада интензивно надзире простор БиХ због вјерског екстремизма и његове повезаности са међународним факторима. Чињеница да је БиХ од 11. септембра /2001. године/ па до данас често повезивана са […]

недеља, 25 марта, 2012 / 11:30

Професор београдског Факултета политичких наука и међународни експерт за питања тероризма Драган Симеуновић рекао је за СРНУ да је потпуно увјерен да велики број обавјештајних служби Запада интензивно надзире простор БиХ због вјерског екстремизма и његове повезаности са међународним факторима.

Чињеница да је БиХ од 11. септембра /2001. године/ па до данас често повезивана са разним актима тероризма, било по контактима починилаца са екстремним Бошњацима, било по боравку у БиХ или на неки трећи начин, каже Симеуновић, сигурно није остала неопажена и сигурно је предмет разматрања одређених структура у међународној заједници.

"То је свакако и један од разлога споријег уласка БиХ у целини у ЕУ", оцијенио је Симеуновић, коментаришући наводе медија да је убица из Тулуза Мухамед Мерах недавно боравио у БиХ, у Завидовићима.

Симеуновић је рекао да је рат у БиХ оставио за собом низ посљедица од којих је једна свакако и вјерски екстремизам.

"Иако он није захватио највећи број Бошњака, већ релативно мали број радикалних исламиста, то може да нанесе штету, нарочито уколико се удружују са себи сличним из иностранства", додао је он.

На питање зашто нико из међународне заједнице не реагује отвореније на повезаност БиХ са екстремним исламом, Симеуновић је рекао да отворена реаговања нису типична за дипломатску активност.

"Други разлог јесте да би Запад тиме признао своју грешку, што је својевремено прихватао муџахедине као своје савезнике, а нико, па ни Запад, не воли да призна своје грешке", навео је он.

Према његовим ријечима, трећи разлог је то што би тиме открили своје намјере, што би довело до ремећења односа са муслиманским становништвом уопште, а не само са екстремистима.

"Нека врло гласна осуда исламистичких екстремиста могла би се доживети у бошњачкој популацији као напад на ислам уопште. А Западу није циљ ремећење односа ни са једном верском и етничком групом наБалкану", рекао је Симеуновић.

Коментаришући писање медија о новом џихаду у Европи, Симеуновић је рекао да у временима која долазе, тај мали радикални дио Бошњака неће донијети БиХ ништа добро ни у смислу пораста њеног угледа у међународној заједници, нити у смислу означавања БиХ као стабилне и сигурне државе.

Према писању бањалучког "Фокуса“, серијски убица из Тулуза, Француз алжирског поријекла Мухамед Мерах који је прије неколико дана усмртио седам лица, недавно је боравио у БиХ, и то на једном од бројних предавања о исламу, у организацији мистериозне организације "Позив у рај".

Неименовани званичник једне западне обавјештајне агенције рекао је овом листу да је Мерах присуствовао предавању Мухамеда Сејфудина Чивчија, првог човјека "Позива у рај", одржаног у Завидовићима прошлог мјесеца.

"Мерах је већ дуже вријеме одржавао блиске контакте са групом Алжираца из БиХ, од којих се за већину сматрало да су већ одавно напустили територију ове земље", рекао је извор листа.Оставите одговор