БиХ и Турска утврдиле споразум о реадмисији

Секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић и замјеник директора за миграције, азил и визе Управе за конзуларне послове Министарства спољних послова Турске Енгин Иурур утврдили су у Анкари коначну верзију међудржавног споразума о реадмисији, односно враћању лица која незаконито бораве на територији обје државе. Драфт споразума, који је понудила турска страна, представљао је основу за […]

среда, 20 јула, 2011 / 21:14

Секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић и замјеник директора за миграције, азил и визе Управе за конзуларне послове Министарства спољних послова Турске Енгин Иурур утврдили су у Анкари коначну верзију међудржавног споразума о реадмисији, односно враћању лица која незаконито бораве на територији обје државе.

Драфт споразума, који је понудила турска страна, представљао је основу за разговор о финалном тексту Споразума о реадмисији између Савјета министара БиХ и Владе Турске.

Током преговора, који су вођени 18. и 19. јула у турској пријестоници, детаљно је размотрен приједлог Турске, те се обостраним прихватањем сугестија и приједлога дошло до текста споразума прихватљивог за обје стране.

Обје делегације изразиле су увјерење да ће учинити све да би Споразум о реадмисији између Савјета министара БиХ и Владе Турске био потписан до краја ове године.

Изражена је и спремност за даље јачање сарадње два министарства и граничних полиција, те су размотрена искуства у области надзора границе.

БиХ је прва држава западног Балкана која је утврдила текст Споразума о реадмисији са Турском.