БиХ богатија за 16 националних споменика

Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је одлуке о проглашењу 16 добара националним споменицима, међу којима је и црква Светог Ћирила и Методија с Богословијом у Сарајеву. Одлука о проглашењу нових националних споменика донесена је на посљедњој сједници Комисије, на којој је разматрано 26 приједлога. Националним споменицима проглашени су археолошко подручје Раповине, историјско подручје […]

понедељак, 14 марта, 2011 / 14:36

Комисија за очување националних споменика БиХ донијела је одлуке о проглашењу 16 добара националним споменицима, међу којима је и црква Светог Ћирила и Методија с Богословијом у Сарајеву.

Одлука о проглашењу нових националних споменика донесена је на посљедњој сједници Комисије, на којој је разматрано 26 приједлога.

Националним споменицима проглашени су археолошко подручје Раповине, историјско подручје – праисторијски тумулус и некропола стећака на локалитету Капова селишта, историјско подручје – некропола стећака на локалитету Златарић, те индустријска градитељска цјелина хидроелектране на Јарку у Бихаћу.

За националне споменике проглашени су и мјесто и остаци историјске грађевине Конак у Бихаћу, покретно добро – завичајна збирка Бошка Карановића у Босанској Крупи, градитељске цјелине – православна црква у селу Мало Блашко и школске зграде из Гимназијске улице у Сарајеву.

Одлуке су донесене и за историјске споменике – мост на ријеци Орљи код Клинчића, кућа Мулалић у Добоју, Госпођицина кућа у Сарајеву и Хотел "Загреб" у Сарајеву и градитељску цјелину – Абдестхана /Шејх Ферухова џамија/ с гробљем и чесмом у Сарајеву.

Националним споменицима до данас је проглашено укупно 626 добара.

Предсједница Комисије Амра Хаџимухамедовић истакла је на конференцији за новинаре да рад Комисије не трпи, иако функционише у врло тешким политичким условима и својеврсном правном вакууму.

Она је поново апеловала на све одговорне у БиХ да се према насљеђу односе као према дугорочној политичкој чињеници и фактору мира у БиХ.

Хаџимухамедовићевој се данас навршава шестомјесечни мандат на мјесту предсједавајуће Комисије коју ће у наредних шест мјесеци водити Љиљана Шево.Оставите одговор