БиХ: 726 милиона КМ дефицита са земљама ЦЕФТА

САРАЈЕВО – БиХ остварила је за првих шест мјесеци трговински дефицит од 726 милиона КМ са земљама потписницама Споразума о слободној трговини /ЦЕФТА/, а од 2006. до 2009. година чак пет милијарди КМ. Хрватски извоз у земље ЦЕФТА-е повећан је у девет мјесеци за 36,3 одсто и тако достигао износ од 2,65 милијарди долара, а […]

петак, октобар 15, 2010 / 10:50

САРАЈЕВО – БиХ остварила је за првих шест мјесеци трговински дефицит од 726 милиона КМ са земљама потписницама Споразума о слободној трговини /ЦЕФТА/, а од 2006. до 2009. година чак пет милијарди КМ.

Хрватски извоз у земље ЦЕФТА-е повећан је у девет мјесеци за 36,3 одсто и тако достигао износ од 2,65 милијарди долара, а у БиХ извезла је робе у вриједности од око 1,77 милијарди долара, док је увоз вриједио 643 милиона долара.

Србија је за седам мјесеци остварила суфицит у размјени са земљама ЦЕФТА-е од 722,1 милион долара и тај регион је једно од ријетких тржишта с којима Србија има константан суфицит у размјени, преноси "Дневни аваз".

Коментаришући овакво чињенично стање предсједник Привредне коморе Федерације БиХ Јаго Ласић сматра да без обзира на оволики дефицит БиХ, њој и даље треба ЦЕФТА споразум, док предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Веселин Пољаковић истиче да би Министарство за спољну трговину и економске односе БиХ требало да штити домаћу производњу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *