Биће вруће: Гадафи остаје код куће!

Муамер ел Гадафи је изјавио да остаје у Триполију "до самог краја" и позвао присталице помогну одбрану пријестонице. Он је у видео поруци, коју је пренијела државна телевизија, рекао да се "боји да ће Триполи бити у пламену". У међувремену, либијски активисти у Триполију рекли су да појачање од 200 побуњеника пристиже упријестоницу морем из […]

недеља, 21 августа, 2011 / 21:00

Муамер ел Гадафи је изјавио да остаје у Триполију "до самог краја" и позвао присталице помогну одбрану пријестонице.

Он је у видео поруци, коју је пренијела државна телевизија, рекао да се "боји да ће Триполи бити у пламену".

У међувремену, либијски активисти у Триполију рекли су да појачање од 200 побуњеника пристиже упријестоницу морем из Мисурате, рекао је активиста новинару Ројтерса у Триполију.

Он је додао да побуњеници воде жестоке борбе са снагама лојалним Моамеру Гадафију унутар авио базе Митига у насељу Таџура у Триполију.

Жестока паљба чује се у близини хотела у Триполију у којем одсједају страни новинари, рекао је дописник Ројтерса.

Исти извор наводи да је ријеч о паљби из аутоматског наоружања.

У сукобима синоћ и јутрос у Триполију погинуло је 376 људи на обје стране, а рањено је око 1000, рекао је неименовани званичник владе Ројтерсу.

У међувремену, француски предсједник Николас Саркози честитао је либијским побуњеницима у и око Триполија и нагласио подршку Француске напорима побуњеника.

"У тренутку када се у региону Триполија, али и у цијелој Либији, дешавају одлучујуће ствари, предсједник честита побуњеницима и либијском народу на њиховој храбрости", саопштено је из Саркозијевог кабинета.

Саркози је још једном потврдио пуну подршку Француске побуњеницима у ослобађању земље од репресије и диктатуре.

Француска је предводила војну интервенцију Запада у Либији и била је прва страна сила која је одбацила Гадафија и формално признала побуњенике, чије садашње напредовање наговјештава скори крај шестомјесечних крвавих сукоба.

За то вријеме, бивши близак сарадник Гадафија Абдел Салам Џалуд, који је пребјегао побуњеницима, рекао је да ће Гадафи бити збачен најкасније за 10 дана.

У изјави за италијанску телевизију РАИ Џалуд је рекао да ће режим "бити готов у наредних седам, максимално 10 дана".

Џалуд је био припадник војне хунте која је 1969. године организовала пуч којим је Гадафи доведен на власт и био је други по моћи у земљи док није пао немилост код Гадафија током 90-тих.0 КОМЕНТАРА