Биће нас још више: Смањена смртност дјеце у свијету

Свијет је током посљедњих 25 година направио значајан напредак у спашавању живота дјеце, а први пут број смртних случајева међу дјецом нижи је од шест милиона на глобалном нивоу, наводи се у извјештају Уједињених нација (УН).

субота, новембар 4, 2017 / 22:30

Додаје се, ипак, да је већина тих случајева могла да буде спријечена, преноси Глас Америке.

Током 1990. године, 35 хиљада дјеце умирало је свакога дана. Прошле године, 15 хиљада дјеце и беба умирало је свакога дана, што је значајно смањење броја које је услиједило захваљујући великим глобалним напорима.

„Напредак је веома добар и наставља се, али није довољно брз и морам да нагласим да је те смртне случајеве могуће спријечити. Са научним знањем које имамо, са могућностима интервенције, са средствима која су нам доступна, ти смртни случајеви могу да се спријече“, наводи Флавија Бустрео из Свјетске здравствене организације.

У најновијем извештају УН о смртности дјеце и новорођенчади наводи се да сваке године милиони дјеце млађе од пет година умру, већином због узрока које је могуће спријечити, као што су маларија, упала плућа и дијареја.

У скоро половини броја случајева смрти дјеце, неухрањеност има утицаја. Здравствени радници мјере обим дјечје надлактице како би установили колико су неухрањена. Иако више дјеце сада доживи свој пети рођендан, УН наводе у извештају да се 46 одсто смртних случајева дјеце догоди убрзо послије рођења.

„А те смрти у првим мјесецима живота изазване су пријевременим рођењем. Изазване су због недовољне тјелесне масе, значајно због сепсе, озбиљне инфекције која се јавља током порођаја, а такође и гушењем“, наводи Бустрео.

Постоје, међутим, и свијетли примјери. Вакцина против жуте грознице и сада, маларије, спасава много дјечјих живота. Земље као што је Танзанија боре се против загађења, поправљају санитарне услове и обезбјеђују чисту воду за пиће.

Проблеми су и даље велики, казали су из УН, јер упркос побољшању у смањењу стопе смртности, око 60 милиона дјеце испод пет година умријеће у периоду до 2030. године, а половина тог броја биће новорођенчад.

Бустрео каже да је већину тих случајева могуће спријечити, што наглашава хитност да се побољша пре и постнатална њега за мајке и здравствена заштита за малу дјецу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *