Биће да ћемо са логовањем

Данас се навршава седмични рок наше анкете, а опција -са логовањем- побјеђује, и поред убједљивог иницијалног вођства опције -без-. Тако, без обзира што је захваљујући опцији која не захтијева логовање корисника, забиљежен много већи број коментара и посјета, редакција Фронтал.РС је донијела одлуку да од данас уведемо регистрацију корисника, као услов за могућност коментарисања. Још […]

уторак, март 8, 2011 / 08:20

Данас се навршава седмични рок наше анкете, а опција -са логовањем- побјеђује, и поред убједљивог иницијалног вођства опције -без-.

Тако, без обзира што је захваљујући опцији која не захтијева логовање корисника, забиљежен много већи број коментара и посјета, редакција Фронтал.РС је донијела одлуку да од данас уведемо регистрацију корисника, као услов за могућност коментарисања. Још данас корисници могу остављати коментаре без обављања тог процеса, док сутрадан већ то неће бити у могућности, а разлога за то има више.

Безбједност на првом мјесту

Злобни људи су већ прво вече премијере Трећег редизајна, потрудили да искористе опцију "без логовања" и хакерским методама нанесу штету нашем сајту. Без обзира што је могућност напада тим путем отклоњена, исти ти злобни људи су се трудили да испровоцирају наше кориснике и администраторе, остављајући неумјесне коментаре под именима већ познатих корисника.

 

Фронтал.РС поштује заједницу коментатора која се окупила око нашег портала, те без обзира што смо имали далеко већи број коментара него што је то био случај раније са опцијом обавезне регистрације, одлучили смо се да их заштитимо и одвојимо од групе оних који су недобронамјерни или непристојни. Све те, уз помоћ логовања, можемо одстранити и спријечити да се и даље баве вријеђањем или ширењем говора мржње.

Фронтал је корисницима који су од раније улоговани у нашу базу, већ отворио њихове старе налоге, те је у току процес слања обавјештења о њиховим новим лозинкама, софтверски измјењеним. Оне који то обавјештење нису добили, молимо за разумијевање, јер је база корисника била једна од првих мета хакерског напада.

Са друге стране, сама се наметнула спознаја да је Фронтал.РС узрастао у портал са исувише великом посјетом и утицајем на друштво у цјелини, да би опција без логовања корисника могла функционисати као трајно рјешење. Овом приликом се извињавамо свим онима који су гласали за опцију "без логовања".

Феномен Фронтала

Примјер Фронтала је по много чему новитет и феномен за нашу средину. Фронтал, као једини ћирилични портал западно од Дрине, основан је на принципима уређивачке политике, која је донијела неке преко потребне новине у наш јавни живот. Захваљујући томе, Фронтал.РС је заузео мјесто које сада има, а посљедња анализа је утврдила, да је Фронтал.РС имао готово 67% сталних посјетилаца на нивоу 2010. године.

Због свих тих наведених фактора, редакција нашег портала нема намјеру да обраћа пажњу на оне који се баве лажима, те вршењем кривичних дјела (хаковањем), како би покушали нанијети штету или (у својим сновима) дискредитовати нас.

Потпуно смо свјесни какав утисак може оставити игноранција врло агресивних и малигних напада, у смислу "не бране се, сигурно ту има нешто", али ми дефинитивно нисмо до тог свијета.

Човјек. Како то гордо звучи.

Тако ће ово бити посљедњи пут да се уопште дотичемо којекаквих глупости у том стилу. Потпуно је трагикомична теза која се безуспјешно покушала пласирати, о томе да је "Фронтал нападнут", пошто су имена људи који су у протекле двије године несебично изграђивали овај портал, уредно уписана у импресуму и већ веома добро позната јавности. Дакле, читава редакција Фронтал.РС, пописана у импресуму, у неокрњеном саставу и даље стоји иза свега објављеног овдје. На адреси на којој смо одувијек и били.

Ми се нисмо, и нећемо бавити лажима, вршењем кривичних дјела хаковања, смутњим радњама и спиновањем јавног мнења; да би одговарали на нападе људи који су заинтересовани искључиво за стицање материјалне добити. Чак ни када се то нама ради. Исти ти људи, који су пружали техничку подршку Фронталу, претварајући се да су им блиски оснивачки принципи, ИСКЉУЧИЛИ СУ ПРИСТУП комплетној редакцији Фронтал.РС сопственом порталу. Тако смо ми БИЛИ ПРИНУЂЕНИ да потпуно промијенимо софтвер који нас погони, док се уређивачка политика која је изградила бренд Фронтал.РС, неће промијенити ни за јоту. А поготово нећемо бити испровоцирани да нас неко одвуче на пут наше супротности.

Напросто, ми смо и основани да се против таквих појава у друштву боримо.

Молите се за своје непријатеље

Ми никако нисмо могли пристати на то да будемо нечије средство за стицање профита, али прије свега њим мотивисаног дјеловања на јавно мнење, те ћемо се држати принципа који су објављени у уредничком уводнику првог дана премијере портала. Но, како су сви ти уговори били усмене природе, такорећи договори на људској основи, ту се не може пуно учинити. Нити би ми то и хтјели.

Некако се намјестило да је јуче почео Васкршњи пост, али ми ћемо се, свеједно, трајно уздржавати од нељудскости, лажи, преваре и злобе. Потпуно вјерујемо у здрав разум наших вјерних посјетилаца, којима се помоћу хаковања и сродних радњи, покушала протурити теза да смо "сами себе напали".

У лажи су кратке ноге.

Од самог почетка, овај портал се звао Фронтал.РС и у заглављу, логотипу, те небројеним текстовима у двогодишњем расту наше базе, та два слова иза тачке су истицана и као бренд, и као један од кључних маркера уређивачке политике. За друге домене нисмо, нити ћемо бити заинтересовани, те желимо сваку срећу онима који се у сајберсвијету покушавају легитимисати нашим двогодишњим радом. Битно је да сада има више ћирилице на интернету, што нам је неописиво драго.

Хвала на пажњи и посјети

Крај ове саге ћемо искористити да вам се захвалимо на подршци коју сте нам пружали у протеклом периоду и обећамо да ћемо се и даље трудити да уз помоћ добрих људи који вјерују у нашу идеју водиљу, будемо што бољи и квалитетнији.

Да будемо потпуно искрени, признаћемо да су сви ти покушаји напада на нас, нама учинили толико добра, колико се нисмо могли ни надати! Хвала свима онима који су се јавили и понудили подршку и помоћ. Било да је она морална или друге природе.

Ни слутили нисмо, ко нас све и колико воли, а ми ћемо дати све од себе, да наша принципијелност и уздржавање од смутних радњи, не буде само посљедица задовољства значајним растом посјете од нашег Трећег редизајна наовамо (чак и на нашој Фејсбук групи према којом смо темељно немарни), већ да будемо то што јесмо, и што смо били и до сада.

И у добру, и у злу.

За Фронтал ће и даље моћи писати сви они који имају и умију нешто рећи, под условом да имају храбрости стати иза својих ријечи. Још једном позивамо све оне који поштују оно што смо до сада урадили, те дијеле основна начела због којих постојимо, да нам помогну у даљем раду.

Ми смо овдје да останемо.

ГУГЛАЈТЕ ЋИРИЛИЦОМ!

 

Редакција Фронтал.РС0 КОМЕНТАРА

 1. Ма, дајте људи. Нико од нас није блесав. Само напријед Фронталовци, ми смо такође ту да останемо. B-)

 2. Можда штета што неће бити оваквог комантарисања (можда ме натјера да се региструјем) али ваљда ви знате шта је боље. Што се тиче дилеме, на први поглед се види ко је задржао политику. На фронтал се не долази због непотписаних коментара, под надимцима, већ по јасан став живих људи.
  Издржавајте и даље

 3. Hvala na objasnjenju, sada su mi stvari jasnije! Ovdje nalazim jako zanimljive sadrzaje i puno optimizma vec par godina koliko vas povremeno posjecujem, stoga mi nikako nije bilo jasno zasto neko ima zelju da napada sve ove ljude koji rade na Frontalu koji ne oduzimaju nikom hljeb od usta, vec se bore za slobodnu rijec?? Bez ovakvog medija slabo gdje se sta moze otvoreno reci i bilo bi steta da to neko unisti. Ne dajte se i samo naprijed!

 4. I jos samo da dodam da se slazem sa opcijom da uvedete logovanje jer sam ovdje citao komentare nekih bolesnika zbog kojih bi taj postupak trebalo otezati. Za mnoge ljude je to potrebno bas kao i security na ulazu u kafanu 😀

 5. коначно неко да објасни шта се десило.

  прошло је доста година, ја коначно схватам шта се де-си-ло… пам пам… па ра рара ра ра ра пам пам…

  јбт, онај са добрим дизајном се претворио у блин, а овај ружни је прави фронтал. ал јбг. не може све. са таблетом ил две. не може и паја и јаре.

  B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *